default-image

ΝΟΔΕ Ηρακλείου προς Λότζια: «Προσβάλει και δεν τιμά η επιλογή μετονομασίας της οδού Λακωνίας σε οδό Κ. Μητσοτάκη»

Κρήτη
ΝΟΔΕ Ηρακλείου προς Λότζια: «Προσβάλει και δεν τιμά η επιλογή μετονομασίας της οδού Λακωνίας σε οδό Κ. Μητσοτάκη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή ανακοίνωση από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου προς την δημοτική αρχή Ηρακλείου

Φωτιές στην τοπική ΝΟΔΕ Ηρακλείου, φαίνεται πως ανάβει η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την ονοματοδοσία δρόμου του Ηρακλείου και συγκεκριμένα της οδού Λακωνίας, δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο και της συνεχόμενης ανώνυμης οδού μέχρι τα όρια με το δήμο Μαλεβιζίου, στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το θέμα ανέδειξε το πρωί το neakriti.gr, πυροδότησε εντάσεις και έτσι η ΝΟΔΕ Ηρακλείου προχώρησε σε μία άκρως σκληρή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προσβολή ,αναφορικά με την επιλογή μετονομασίας της οδού Λακωνίας σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μάλιστα η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν γίνεται αποδεκτή και όπως επισημαίνεται εάν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να κάνει κάτι σωστό, καλύτερα να μην το κάνει.

Αναλυτικά η ΝΟΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Η επιλογή μετονομασίας της οδού Λακωνίας σε «οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», δεν τιμά, απλά προσβάλει.

Η δημοτική αρχή εάν δεν μπορεί να κάνει κάτι σωστό, είναι καλύτερα να μην κάνει τίποτε.

Δεν γίνεται αποδεκτή αυτή η πρόταση και ελπίζουμε ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα αναλάβει να διορθώσει αυτή τη στρεβλή επιλογή».

Και προσθέτει σε ενημερωτικό της σημειώμα που απέστειλε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου:

Με ευαισθησία και ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η ΝΟ.Δ.Ε. Ηρακλείου υπέβαλε αίτημα στις 14 Ιουνίου 2017 προς το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να υπάρξει ονοματοθεσία μιας κεντρικής οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Κων/νου Μητσοτάκη». Αυτή άλλωστε η πρακτική είθισται ως απόδοση φόρου τιμής σε μεγάλες προσωπικότητες που προσέφεραν στον τόπο ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης (Ν. 3463/2006, Ν.3852/2010).

Μάλιστα αυτή η πρωτοβουλία της ΝΟ.Δ.Ε Ηρακλείου με την υποβολή αιτήματος προς το Δ. Ηρακλείου και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές κομματικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές συζητήσεις και προτάσεις αν και με αργά πολιτικά αντανακλαστικά από πλευράς δημοτικής αρχής και σε αυτό το διάστημα τα στελέχη της ΝΟ.Δ.Ε. εξέφρασαν αρκετές φορές τις ενστάσεις τους, ενώ δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την συγκεκριμένη επιλογή.

Με την σημερινή ανακοίνωση η ΝΟΔΕ Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή της σε αυτή την πρόταση. Παρόλα αυτά, επειδή η δημοτική αρχή έχει να διαχειριστεί πολύ πιο σημαντικά και επείγοντα προβλήματα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου τηρεί διακριτική στάση και επισημαίνει ότι πρόκειται για ζήτημα συμβολισμών.

Όλα όσα αφορούν  την ονοματοδοσία δρόμου προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη.

Με αρκετή καθυστέρηση, είναι η αλήθεια, μιας και στις 29 του μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού, έρχεται λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση ονοματοδοσίας προς τιμήν του Χανιώτη πολιτικού. Ονοματοδοσία γύρω από την οποία είχε ξεσπάσει κατά το περσινό καλοκαίρι αντιπαράθεση και διενέξεις μεταξύ της τοπικής Ν.Δ. και της δημοτικής Αρχής.

Το σκηνικό της διαμάχης είχε διπλό φόντο. Από τη μια υπήρχε δυσφορία και γκρίνια στις τάξεις της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την αργή ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά της δημοτικής Αρχής στο αίτημα ονοματοδοσίας που η ΝΟΔΕ είχε καταθέσει λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από την άλλη η ΝΟΔΕ είχε ζητήσει να προκριθεί ως επιλογή ονοματοδοσίας η δυτική παραλιακή, από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο.

«Με ευαισθησία και ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υποβάλαμε το αίτημά μας στις 14 Ιουνίου 2017 προς το Δήμο Ηρακλείου. Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος λειτούργησε απολύτως θεσμικά και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία σχετικά με το θέμα, αν και με αργά πολιτικά αντανακλαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική απόφαση-ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο και επισημαινόταν προς το Δήμο Ηρακλείου: «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας. Την πρόταση που εξαρχής καταθέσαμε, και η οποία ασφαλώς δεν έχει καμία δεσμευτικότητα για το Δήμο: την ονοματοθεσία της λεγόμενης βορειοδυτικής περιμετρικής λεωφόρου (της παραλιακής, από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως και το Παγκρήτιο Στάδιο)».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου σχετικά με το σενάριο της επιλογής της οδού Λακωνίας, ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης είχε δηλώσει τότε: «Δε συμφωνούμε σε ένα μικρό τμήμα δρόμου, το οποίο δε συμβολίζει απολύτως τίποτα για τους Ηρακλειώτες.

Δεν αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού της πόλης, παρά μόνο εάν αυτό το τμήμα συνδεθεί με τον παραλιακό δρόμο ή έστω με ένα τμήμα του, όπως άλλωστε είναι και η πρότασή μας».

Η εισήγηση

Πέρα από την προτεινόμενη μετονομασία της οδού Λακωνίας σε οδό “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, στη συνεδρίαση της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει και άλλες ονοματοδοσίες οδών προς τιμήν αντιστασιακών, ηρώων πεσόντων πολέμων, αλλά και δωρητών ακινήτων προς το Δήμο.

Ουσιαστικά στη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 παρά 5 το απόγευμα της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικυρώσει σχετική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 με το 1/2018 πρακτικό.

Για ποιες ονοματοδοσίες δρόμων μιλάμε λοιπόν; Η Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 με το 1/2018 πρακτικό αποφάσισε και τίθενται προς επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

- Να γίνει μετονομασία της οδού Λακωνίας μέχρι το σημείο που τέμνεται με την οδό Σπύρου Μουστακλή, και ονομασία της συνεχόμενης ανώνυμης οδού από τη Λακωνίας έως τα όρια με το δήμο Μαλεβιζίου, στην περιοχή του Παγκρήτιου Σταδίου, σε οδό “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”. Έτσι, η οδός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα έχει αφετηρία το σημείο της παραλιακής λεωφόρου, όπου αυτή συναντά την οδό Λακωνίας μέχρι τα όρια του δήμου Μαλεβιζίου.

- Να δοθεί στη νέα οδό που διέρχεται μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων 23 και 28-27 στην περιοχή Μπεντεβή της 4ης Δημοτικής Κοινότητας το όνομα “Νικολάου Ιωάννη Μαλλιαράκη” (δικηγόρος-αντιστασιακός).

- Στην τοπική κοινότητα Βασιλειών να γίνει μετονομασία της οδού που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κοινοτικού γραφείου, που οδηγεί στη μέσα γειτονιά, από Δωρόθεου Ιερομονάχου σε οδό “Νικολάου Μεσσαριτάκη”. Ο Νικόλαος Μεσσαριτάκης ήταν ο δωρητής του οικοπέδου που στεγάζονται τα γραφεία της Κοινότητας και το ΚΑΠΗ στην πλατεία του οικισμού, και της δημοτικής βιβλιοθήκης.

- Στη δημοτική κοινότητα Βασιλειών να μετονομαστεί η οδός Αναπαύσεως σε οδό “Αντωνίου Μακρυγιαννάκη”. Ο Αντώνιος Μακρυγιαννάκης ήταν κάτοικος Βασιλειών, ο οποίος υπηρέτησε στο 14ο Σ.Π. το ’41 και έπεσε στο μέτωπο της Αλβανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News