default-image

Έρχονται αλλά κάνουν διακοπές... τσάμπα οι τουρίστες

Κρήτη
Έρχονται αλλά κάνουν διακοπές... τσάμπα οι τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

6ος πιο φτηνός προορισμός η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένου Τύπου

Είναι πλέον γνωστό και παρά τις διαφωνίες των λεγόμενων “μικρών” του κρητικού τουρισμού πως τα all inclusive πακέτα διακοπών αποτελούν το βασικό κίνητρο για να επιλέξουν τον τόπο διακοπών τους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Είναι γνωστό πως όσο πιο φτηνά είναι τα πακέτα, τόσο πιο γρήγορη γίνεται και η κράτηση για το πακέτο, με το σύνολο των Ευρωπαίων πλέον να επιλέγουν το ξενοδοχείο με βασικό γνώμονα την τιμή.

Η βρετανική “Independent” με ένα αναλυτικό δημοσίευμα θέλει την Ελλάδα να φιγουράρει στην έκτη θέση, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαρόκο. Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών, ξεκίνησε η αναζήτηση των δημοφιλέστερων αλλά και φθηνότερων προορισμών που θα επιλέξουν φέτος οι ταξιδιώτες.

Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα προτείνει πλέον στους Βρετανούς τουρίστες να επιλέξουν 10 προορισμούς με σημείο αναφοράς την τιμή. Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα κοστίζει σε κάθε Ευρωπαίο 595 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις, ποσό που χαρακτηρίζεται προσιτό. Ωστόσο, με 527 και 530 ευρώ, αντίστοιχα, ο ίδιος πελάτης μπορεί να κάνει διακοπές σε Μαρόκο και Τουρκία, με την τελευταία να έχει μπει τους τελευταίους μήνες σε μια λογική αθέμιτου ανταγωνισμού, κατρακυλώντας εντελώς τις τιμές της για συμπίεση και γιατί όχι για συρρίκνωση της τουριστικής ζήτησης.

Στην ίδια λίστα όσον αφορά στα all inclusive πακέτα, πιο ακριβός προορισμός είναι η Κροατία με 730 ευρώ ανά άτομο, και ακολουθούν η Κύπρος με 684 ευρώ, η Πορτογαλία με το ίδιο χρηματικό ποσό, αλλά και η Αίγυπτος με 596 ευρώ για 7 διανυκτερεύσεις. Αυτή βέβαια η λίστα θα πρέπει να προβληματίσει και τους τουριστικούς φορείς της Κρήτης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Κρήτη, παρά τη δυναμική της, συγκαταλέγεται στους φτηνούς προορισμούς και δέχεται πιέσεις από χώρες που δεν το έχουν σε τίποτα να πουλήσουν σε τιμή κόστους απλά για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία.

Μάλιστα, στη λίστα δεν υπάρχει κανένας προορισμός σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, μιας και αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει με την πολιτική τους να μη συγκρίνονται με τη λογική των φτηνών προορισμών, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταφέρει και η Ελλάδα αν διέθετε καλύτερες υποδομές.

Να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας είναι αποτέλεσμα έρευνα και αφορά τις τιμές από 1 Μαΐου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου.

Οι Έλληνες δεν μπορούν...

Την ώρα λοιπόν που οι ξένοι έρχονται με πολύ χαμηλές τιμές διακοπές στην Κρήτη, για τους Έλληνες το ίδιο πακέτο στο ίδιο διάστημα απλά είναι όνειρο, μιας και ντόπιοι καλούνται να πληρώσουν σε πολλά ξενοδοχεία ανάλογα με την τιμή πόρτας, τριπλασιάζοντας το κόστος των διακοπών σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία από τη διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων booking.com, η Κρήτη είναι από τα προσιτά νησιά σε σχέση με προορισμούς όπως η Μύκονος.

Η πρώτη διαπίστωση για το φετινό καλοκαίρι είναι πως τα δωμάτια στα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας έχουν εξαφανιστεί και, μάλιστα, από νωρίς. Τα ελάχιστα που παραμένουν ακόμα αδιάθετα κοστίζουν μια μικρή περιουσία, καθώς αφορούν στα ακριβότερα που διαθέτουν οι μονάδες. Αυτονόητα, δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε αυτά έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πολύ... φουσκωμένο πορτοφόλι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν φέτος κάποια χρήματα για διακοπές έχουν φροντίσει να κλείσουν τα δωμάτια που ήθελαν ή είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Πάντως, και φέτος η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα Χανιά, που εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Έλληνες τουρίστες, με το σύνολο των συμπατριωτών που θα πάνε διακοπές να περιορίζεται σε 3ήμερα μέχρι και 5νθήμερα πακέτα.

Τιμές για όλα τα πορτοφόλια

Στην Κρήτη πάντως, και αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, αν ένας Έλληνας θέλει να κάνει διακοπές μπορεί να εντοπίσει τιμές για όλα τα βαλάντια, μιας και το νησί διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα ξενοδοχειακών μονάδων, πολλών αστέρων μέχρι και αξιοπρεπέστατα δωμάτια δίπλα στο κύμα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Κρητικοί διαμένουν σε ξενοδοχεία του νησιού σε περιοχές που δε χαρακτηρίζονται από τις πιο τουριστικές, κίνηση που τονώνει την τοπική οικονομία κυρίως στα νότια παράλια της Κρήτης.

Η περιοχή των Χανίων εμφανίζει μια από τις υψηλότερες πληρότητες της περιόδου στα επίπεδα του 88%, με βάση τον αριθμό καταλυμάτων που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα της booking.com.

Οι χαμηλότερες τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 210 ευρώ για μία εβδομάδα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια εννοείται. Εκτός των απολύτως φθηνότερων επιλογών, ωστόσο, οι οποίες δεν αποτελούν πανάκεια, βρέθηκαν πολλά καταλύματα με κόστος μεταξύ 260 και 350 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Κρήτη με την ίδια τιμολογιακή πολιτική, με το νησί μας να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει φτηνές διακοπές σε πολλούς Έλληνες που έχουν ακόμα τη δυναμική για καλοκαιρινή ανάπαυλα. Το σίγουρο είναι ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος για όλα τα βαλάντια και όποιο μέρος και αν επιλέξετε θα περάσετε μοναδικές διακοπές.

Οι πιο φτηνοί προορισμοί (“Independent”)

* Κροατία: 730 ευρώ ανά άτομο

* Κύπρος: 684 ευρώ ανά άτομο

* Πορτογαλία: 684 ευρώ ανά άτομο

* Αίγυπτος: 596 ευρώ ανά άτομο

* Ελλάδα: 595 ευρώ ανά άτομο

* Ισπανία: 576 ευρώ ανά άτομο

* Μάλτα: 555 ευρώ ανά άτομο

* Μαρόκο: 540 ευρώ ανά άτομο

* Τουρκία: 532 ευρώ ανά άτομο

* Βουλγαρία: 527 ευρώ ανά άτομο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News