Κρήτη

Προλάβετε το κακό - Πώς να μην προκαλέσετε πυρκαγιά αυτό το καλοκαίρι

Ο ρόλος όλων μας για να προστατεύσουμε τη φύση, το περιβάλλον αλλά και τις καλλιέργειές μας από πιθανές φωτιές είναι πολύ σημαντικός και γίνεται ακόμα σημαντικότερος μετά τις τελευταίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην Κρήτη, όπου από τις 10 Απριλίου, άλλωστε, ισχύει για το νησί μας η αντιπυρική περίοδος. Και οι συμβουλές που δίνονται έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν προορίζονται για τους αγρότες.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κάθε χρόνο ξεσπούν πολλές πυρκαγιές εξαιτίας της προσπάθειας αγροτών και κτηνοτρόφων να κάψουν κλαδιά στα χωράφια τους ή να κάψουν ακόμα και ξερά χόρτα για να καθαρίσουν τις περιουσίες τους...

Ενώ μάλιστα μπορεί σε άλλες περιοχές της χώρας η αντιπυρική περίοδος να έχει αρχίσει από την πρώτη μέρα του Μαΐου, δηλαδή από χθες, στην Κρήτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η απόφαση που είχε λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έδινε το “πράσινο φως” για την έναρξή της από τις 10 Απριλίου. Και αυτή η απόφαση είναι προς πάσα κατεύθυνση για να είμαστε πλέον πολύ προσεκτικοί άπαντες...

«Προσοχή, λοιπόν, στις πυρκαγιές: Προστατεύστε τις καλλιέργειες, το περιβάλλον και το εισόδημά σας», είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Οι αρμόδιοι καλούν κυρίως τον αγροτικό κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση καθαρισμού των αγροτικών εκτάσεων από την παρασιτική βλάστηση.

«Οι παραγωγοί οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις εκμεταλλεύσεις μας, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον και το εισόδημά μας», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να ανάψουν φωτιά, για κανένα λόγο και σε κανένα σημείο. Αυτό δύναται να επιτραπεί μόνο μετά από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη λήψη κατάλληλων μέτρων που η Π.Υ. θα υποδείξει. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι οι ποινές και τα πρόστιμα, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς, με όσες ολέθριες επιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει για το περιβάλλον, αλλά και την εκμετάλλευση του αγρότη και τις γειτονικές περιουσίες.

Τι πρέπει άμεσα να γίνει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας:
* Απομακρύνουμε τα καλάμια και γενικότερα την ξηρή βιομάζα από το χωράφι και τους αγρούς.
* Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους γύρω από το χωράφι σε ασφαλή ακτίνα.
* Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε κλαδί δέντρου που ακουμπά σε στέγη σπιτιού, αποθήκης ή άλλης κατασκευής.
* Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και τοποθετούμε τα εύφλεκτα υλικά σε απόσταση ασφαλείας από τις καλλιέργειες.
* Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση πρόγνωσης ισχυρών ανέμων για την πρόληψη της φωτιάς.
* Διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κάλυψη της φωτιάς με χώμα μετά την απομάκρυνσή μας από την εστία.
* Φροντίζουμε να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επίσης:
* Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο. Βεβαιωθείτε πριν απομακρυνθείτε ότι αυτό έχει σβήσει εντελώς. Μην αφήνετε σκουπίδια στο χωράφι. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
* Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.
* Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:
- Τηλεφωνήστε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας.
- Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη “κλήσεις έκτακτης ανάγκης” ή “εκτός δικτύου” τηλεφωνήστε στο 112».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια