Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης: Καταγγελία για ύποπτα παιχνίδια

Κρήτη
Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης: Καταγγελία για ύποπτα παιχνίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή του στα ΜΜΕ ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης, καταγγέλλει ύποπτα παιχνίδια εις βάρος του Π.Ο.Π. πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης και οι νόμιμα εκλεγμένοι μελισσοκομικό φορείς του νησιού Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων, Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου «ο Μελιττεύς», Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου και το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης,  σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού διοργάνωσαν στις 24 και 25 Φλεβάρη 2018 στην Αγιά Χανίων το 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο. Στο συνέδριο αυτό, στο οποίο χορηγός ήταν  η Περιφέρεια Κρήτης, ανακοινώθηκε στο κοινό, μελισσοκόμους και καταναλωτές η καταχώρηση του Π.Ο.Π Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης και οι διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για να πιστοποιηθεί για την παραγωγή και διακίνηση προϊόντος ΠΟΠ από τους πλέον αρμόδιους υπευθύνους του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ.

Τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης, που συνδιοργάνωσαν το συνέδριο, δηλαδή ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου αποτελούν μέλη της ομάδας, μαζί με το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, που προετοίμασε, έφερε προς κατάθεση και υποστήριξε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας την καταχώρηση του ΠΟΠ. Οι παραπάνω φορείς, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι του φακέλου ΠΟΠ και μόνο,  είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την απονομή του ειδικού σήματος για το Π.Ο.Π Πευκοθυμαρόμελο και κανείς άλλος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Αποτελεί, λοιπόν, δυσάρεστη έκπληξη και ισοδυναμεί με προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού, η δημοσίευση στο διαδίκτυο στη σελίδα «Δάσκαλοι Μελισσοκομίας» κειμένου που ενημερώνει για διημερίδα στο Ρέθυμνο με ημερομηνία ανακοίνωσης 22-04-2018.

Με τη δημοσίευση αυτή τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης υπενθυμίζουν ότι:

  1. Ο κ. Θρασυβούλου είναι ο μελετητής του φακέλου ΠΟΠ και μόνο. Η αρμοδιότητα του μελετητή, όπως σε όλα τα προγράμματα εξαντλείται με την ολοκλήρωση του φακέλου.
  2. Ο κ. Θρασυβούλου είχε κληθεί από τα μέλη του Ενιαίου Φορέα να συμμετάσχει στο 4ο Παγκρήτιο Συνέδριο που θα ενημέρωνε για το ΠΟΠ και αρνήθηκε τη συμμετοχή του, παρότι του είχε προταθεί από το Μελισσοκομικό Σύλλογο Χανίων να αποφασίσει αυτός για τις ομιλίες στις 25/2 που θα αφορούσαν αποκλειστικά το Π.Ο.Π.
  3. Ο κ. Θρασυβούλου είχε ευχαριστήσει τα ΔΣ των μελών του Ενιαίου Φορέα για την άψογη συνεργασία μαζί του και ενημέρωσε για την περάτωση του έργου του .
  4. Στο σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π δεν έχουν θέση ιδιωτικές εταιρίες», αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης, καταγγέλλοντας στη συνέχεια απόπειρα διχασμού των μελισσοκόμων.

«Τα μέλη του ενιαίου φορέα μελισσοκόμων Κρήτης που υπογράφουν το παρόν κείμενο ερωτούν τον κ. Θρασυβούλου για το λόγο της συμμετοχής του στην εξαγγελθείσα ημερίδα και την σκοπιμότητά του. Απευθύνουν επίσης το ερώτημα για την παρουσία των υπολοίπων ομιλητών και ειδικά των ιδιωτικών φορέων σε μια ημερίδα με θέμα το ΠΟΠ και τη σχετικότητα τους με αυτό. Αναρωτιούνται το λόγο που κάνει τον κ. Θρασυβούλου να αγνοεί τους μελισσοκομικούς φορείς του ενιαίου φορέα μελισσοκόμων Κρήτης κατά το δοκούν. Μήπως πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια διχασμού του μελισσοκομικού κόσμου και προώθησης συγκεκριμένων μελισσοκομικών φορέων ( θυμίζουμε την απόσχιση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από την ΟΜΣΕ και την υποστήριξη του συλλόγου αυτού από τον κ. Θρασυβούλου); Ποιος είναι ο ρόλος της κ. Λαζαρίδου και η αρμοδιότητα της στο θέμα του Π.Ο.Π; Θυμίζουμε στους φίλους μελισσοκόμους ότι υπάρχει δεδηλωμένη αναφορά μελών της οργανωτικής επιτροπής για τα προγράμματα της μελισσοκομίας και την κατάργηση των επιδοτήσεων, με μεταφορά των χρημάτων στους επιστήμονες. Τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει και δημόσια ο κ. Μπιρλιράκης σε συνεδρίαση του Ενιαίου Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης, παρουσία μεγάλων μελισσοκόμων του νησιού».

Οι μελισσοκομικοί φορείς της Κρήτης τον περασμένο Φλεβάρη παρουσίασαν στην Αγιά Χανίων στο 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο την ολοκληρωμένη καταχώρηση του προϊόντος, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινώντας την επίσημη πορεία του ο φάκελος ΠΟΠ από την Ανατολική Κρήτη και την Ιεράπετρα, με ενδιάμεσο σταθμό στο Ρέθυμνο και το 3ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, ολοκλήρωσε το δύσκολο ταξίδι του πανηγυρικά, με την ανακοίνωση του στο κοινό στη Δυτική Κρήτη, μετά από σχεδόν 10 χρόνια.

«Έτσι,  ένα όνειρο 30 περίπου χρόνων  έγινε πραγματικότητα, με εμπνευστή τον κύριο Σαββάκη Κωνσταντίνο και άξιους συνεχιστές τους εκπροσώπους των μελισσοκομικών φορέων του νησιού. Εκπρόσωποι φορέων που έδωσαν ένα μεγάλο και συνεχή αγώνα, παρά τις δυσφημιστικές επιστολές και αναρτήσεις. Φορείς που παρέμειναν προσηλωμένοι στο στόχο τους και δε σήκωσαν «το γάντι», ούτε έριξαν το επίπεδο τους απαντώντας σε γελοιότητες του διαδικτύου. Μελισσοκομικοί φορείς που παρά τις δυσκολίες της εποχής και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων  κατάφεραν να συνεργαστούν, κατάφεραν να προχωρήσουν, και έδωσαν με το έργο τους τρανταχτή απάντηση ότι το Πευκοθυμαρόμελο ΠΟΠ Κρήτης είναι εσωτερική υπόθεση του νησιού, η κρητική μελισσοκομία δεν έχει ανάγκη από «έξωθεν» διαχειριστές και η κρητική μελισσοκομία είναι ένας ισχυρότατος παράγοντας για τα μελισσοκομικά δρώμενα της χώρας. Θεωρούμε λοιπόν ότι το 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο πέτυχε να ενημερώσει μελισσοκόμους και καταναλωτές για πληθώρα θεμάτων, ενώ έδωσε τις απαντήσεις που χρειάζονται για τη διαχείριση του φακέλου ΠΟΠ», τονίζει ο Φορέας.

Από εδώ και πέρα ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος καλείται να συνεργαστεί με τους μελισσοκομικούς φορείς που υπέβαλαν το φάκελο και έχουν  την αποκλειστική αρμοδιότητα της παραχώρησης του ειδικού σήματος, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας και  τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής του που θα ασχοληθούν κατά τη διαδικασία των ελέγχων σε συνεργασία με το φορέα πιστοποίησης.

«Ο φίλος μελισσοκόμος του νησιού μας συνιστούμε να είναι κοντά στους εκλεγμένους μελισσοκομικούς φορείς της περιοχής του, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις τους και να μην παρασύρεται από εξωτερικές παρεμβάσεις που δυστυχώς εξυπηρετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα», καταλήγει στην καταγγελία του ο Ενιαίος Φορέας των Μελισσοκόμων της Κρήτης τον οποίο αποτελούν οι: Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου, Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «Ο ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News