Πολιτικοί μίλησαν για το παρόν και το μέλλον της εθνικής συνεννόησης από τα Χανιά

Κρήτη
Πολιτικοί μίλησαν για το παρόν και το μέλλον της εθνικής συνεννόησης από τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εθνική συνεννόηση σε ζητήματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσαν το Σάββατο η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Ένωση Δήμων του νησιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και ακαδημαϊκοί, συμφώνησαν στην ανάγκη αναζήτησης ενός κοινού πλαισίου μεταξύ των κομμάτων, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις τουλάχιστον για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «Η εθνική συνεννόηση είναι η αγαπημένη καραμέλα των πολιτικών αλλά λίγοι είναι αποφασισμένοι να την κάνουνε πράξη. Το Ποτάμι πολύ νωρίς διαβάζοντας τα μηνύματα των καιρών κατέθεσε μια πρόταση για ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ,να συζητούνται όλα τα μεγάλα και να μη μπορεί κανείς να βγάζει την ουρά του απ’ έξω στις μεγάλες αποφάσεις».

Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας την ανάγκη οικοδόμησης ενός πλαισίου συνεννόησης στη σωστή κατεύθυνση. «Θα σας υπενθυμίσω την αγγλική ρήση “It takes two to tango”, δηλαδή χρειάζονται δύο για να χορέψουνε ταγκό, και επίσης το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης πρέπει να ξεκινάει από την κυβέρνηση. Δεν ξεκινάει ποτέ από την αντιπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι πολιτιστικές και κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής συνεννόησης. «Οφείλουμε στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας αποτελεσματικής πολιτικής ανασυγκρότησης της χώρας κι ενός νέου κύκλου ευημερίας σε στέρεες βάσεις να συνεννοηθούμε ,όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι ταγοί της κοινωνίας» υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη ο οποίος σημείωσε πως «παρόλο που ο πολιτικός αγώνας είναι σκληρός και τραχύς ,δεν παύει να υπάρχουν σημεία όπου μπορούμε και πρέπει να συναντηθούμε».

Ο πρέσβης επί τιμή κ. Γεώργιος Κακλίκης μίλησε για την ανάγκη ισχυροποίησης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κακλίκης «Αυτό που πρέπει να επιδιώξει η Ελλάδα είναι να καταστήσει τα χρώματα της στο διεθνή χάρτη πιο έντονα. Δηλαδή ως Ελλάδα είμαι εδώ, είμαι μια χώρα η οποία έχω συγκεκριμένες θέσεις, παίζω το διεθνές παιχνίδι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News