Με «πυρά» ξεκίνησε η διαβούλευση για τον «Κλεισθένη 1»

Κρήτη
Με «πυρά» ξεκίνησε η διαβούλευση για τον «Κλεισθένη 1»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση (διαβούλευση-εξπρές, πάντως, διάρκειας μόλις 2 εβδομάδων!) τέθηκε από χθες το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που αφορά στην επόμενη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του νομοσχεδίου να συνοδεύεται από τις έντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης υποδέχτηκαν με δριμείες “βολές” τη δημοσιοποίηση του “Κλεισθένη 1”, κάνοντας λόγο για ένα άτολμο και διαχειριστικό νομοσχέδιο, που απλώς “ντύνει” την επιμονή της κυβέρνησης με τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαΐου, μάλιστα, τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ συγκαλούν τα Διοικητικά τους Συμβούλια για να εξετάσουν λεπτομερέστατα και τα 237 άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, στις 17 Μαΐου η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί το 2ο κοινό συνέδριο της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου θα καθοριστούν οι οριστικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ επιμένουν επίσης στο αίτημά τους προς το υπουργείο Εσωτερικών για 2μηνη - το λιγότερο - δημόσια διαβούλευση γύρω από το νομοσχέδιο.

ΕΝΠΕ

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και διαχειριστικό», που «αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας» και «αποτελεί συρραφή διατάξεων... ατάκτως ερριμμένων».

“Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος). Το σχέδιο νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας», δήλωσε. «Εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση» και «δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, το νομοσχέδιο αυτό «όχι μόνο δε λύνει, αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ». Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε, «καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες, που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».

ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε και αυτός σε σκληρή γλώσσα, υπογραμμίζοντας πως με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν προωθούνται σημαντικές τομές, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στο δημόσιο διάλογο».

Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δηλώνει ότι «με συντονισμένες κινήσεις, με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε 4 μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόταση κατηγοριοποίησης των Δήμων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διατάξεις σχετικές με τα όργανα διοίκησης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, καθώς και το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Θεσπίζεται, δηλαδή, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με την παρούσα νομοθετική πρόταση αποσυνδέεται η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο και η επιστημονική επάρκεια των εποπτών ΟΤΑ, καθώς επίσης αναπροσδιορίζεται το εύρος του ελέγχου νομιμότητας. Ενισχύονται, επίσης, οι θεσμοί συμμετοχής και δημόσιου διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος. Επιπλέον, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και τη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ.

Θεσπίζονται ομοίως όργανα και διαδικασία καταγραφής, αξιολόγησης και ανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικής διοίκησης, αρμοδιότητες οι οποίες όχι μόνο είναι κατάσπαρτες σε εκατοντάδες κανονιστικά κείμενα, αλλά ενίοτε είναι ανορθολογικά, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, απονεμημένες. Ενισχύεται ο λόγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοθετικό έργο, καθώς θα συμμετέχει σε όργανο το οποίο θα γνωμοδοτεί για διατάξεις σχεδίων νόμων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απονέμοντας π.χ. μια νέα αρμοδιότητα σε αυτή.

Με το δεύτερο μέρος επιχειρείται η ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μια, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση, που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Με το τρίτο μέρος προτείνονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση, ενώ στο τέταρτο μέρος θεσπίζονται λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβούλευση-εξπρές!

Περιθώριο μέχρι τις 14 Μαΐου

Το ΥΠ.ΕΣ. σημειώνει ότι οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, της διαβούλευσης μοιάζουν πολύ στενά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και δεν ικανοποιούν διόλου τους αυτοδιοικητικούς φορείς, οι οποίοι ζήτησαν 2μηνη διαβούλευση, αλλά έλαβαν διαβούλευση χοντρικά δύο μόλις εβδομάδων.

Μέχρι συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Μαΐου, βλέπετε, θα παραμείνει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News