Κρήτη

Έκκληση προς αγρότες: «Μη βιαστείτε να μπείτε στη ρύθμιση για τα χρέη»

Ικανοποιημένοι, αλλά και με κάποιες επιφυλάξεις σε επιμέρους θέματα για τη νέα ρύθμιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων, έφυγαν από το γραφείο του Βασίλη Κόκκαλη χθες οι εκπρόσωποι της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, καλώντας τους υπερχρεωμένους παραγωγούς της Κρήτης να μη σηκώνουν καν το τηλέφωνο σε εισπρακτικές εταιρείες, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τους αλληλόχρεους λογαριασμούς.

Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος Μύρωνα Χιλετζάκη και Τάσο Βρέντζο, αντίστοιχα, και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών, Γιάννη Καλοχριστιανάκη, ότι και τα παλιά αγροτικά χρέη θα μπουν στη σχετική ρύθμιση και τα συνεταιριστικά χρέη!

Κρίσιμο το σημείο του αρχικού κεφαλαίου των δανειοληπτών. Πάνω σε αυτό υπάρχουν και οι επιφυλάξεις. «Η ρύθμιση πράγματι θα λαμβάνει υπόψη της το αρχικό κεφάλαιο των δανειοληπτών και θα εφαρμόζει το νόμο για τα πανωτόκια του 2004; Ο υφυπουργός μάς απάντησε θετικά. Θα το δούμε στην πορεία. Εμείς μέχρι τότε καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όταν τους τηλεφωνούν τα “κοράκια” των εισπρακτικών εταιρειών να μην απαντούν καθόλου», λέει κατηγορηματικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Εμείς φύγαμε από το γραφείο του κ. Κόκκαλη πολύ ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις που μας έδωσε. Αλλά επειδή τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά από όλους τους κυβερνώντες μέχρι σήμερα, περιμένουμε να δούμε και στην πράξη τι πρόκειται να αρχίζει να ισχύει από τις 2 Μαΐου φέτος»...

Βελτιωμένη απόφαση

Το έγγραφο που έδωσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, εμφανίζει μια βελτιωμένη απόφαση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, εγγράφως ο υφυπουργός δεσμεύεται για τα εξής:
* Από 2 Μαΐου 2018 η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς:


- Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.
- ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές.
- Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, Τ.Τ., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.) για τα αγροτικά τους δάνεια.


* Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:
- 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
- Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
- Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
* Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων:
• Οφέλη:
- Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου τού εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκιών), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.
- Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκιών), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.
• Η ρύθμιση απευθύνεται σε αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση, εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017.
• Προσοχή: Σε περίπτωση που αγρότης δεν ενταχθεί στην ανωτέρω διαδικασία, τότε ο εκκαθαριστής προειδοποιεί ότι υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund.
• Πληροφορίες δίνονται:
- Στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213/212.57.30 και
- Στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλέφωνο 213/088.7000.
• Αιτήσεις ρύθμισης γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


Σημείωση 1: Οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Σημείωση 2: Η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).

Σχόλια