Κρήτη

Γεμάτη… «μαϊμούδες» η αγορά

Οι τελευταίες συλλήψεις έφεραν στο προσκήνιο τα «μαϊμού» προϊόντα που «πνίγουν» την αγορά.

Μπαράζ συλλήψεων για την καταπολέμηση της μάστιγας του παραεμπορίου και της διακίνησης προϊόντων- “μαϊμού” στην αγορά της Κρήτης πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα οι διωκτικές Αρχές στο Ηράκλειο. Μετά τη σύλληψη γνωστού επιχειρηματία και πρώην αθλητικού παράγοντα την περασμένη Τρίτη, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε χθες δύο ακόμη άτομα, κινεζικής εθνικότητας, τα οποία φέρονται να διέθεταν προς πώληση περισσότερα από 32.000 “μαϊμού” προϊόντα.

«Η Κίνα βάση του προβλήματος»

Για το ζήτημα με τα “μαϊμού” προϊόντα μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης. Σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη, το εν λόγω ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά δεν αφορά μόνο στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. 


«Η βάση του προβλήματος είναι η Κίνα, απ’ όπου διοχετεύονται στις αγορές όλου του κόσμου - και της Ελλάδας - αυτά τα προϊόντα, τα οποία είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και συνιστούν αντιγραφές της τεχνολογίας, αλλά και του πολιτισμού άλλων χωρών. Εκεί πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος συμπλήρωσε με νόημα ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εισαγωγείς των επίμαχων προϊόντων. 


Εξάλλου, ο κ. Κουμαντάκης είπε ότι τα κινέζικα καταστήματα που λειτουργούν στην Κρήτη αποτελούν «άντρα παραοικονομίας», καλώντας το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες.

Δυο οι πρόσφατες υποθέσεις


Yπενθυμίζεται ότι έπειτα από τη μεγάλη επιχείρηση των Αρχών, που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου, και η οποία οδήγησε στη σύλληψη του επιχειρηματία, του αδελφού του, αλλά και του νεαρού γιου του, οι τρεις Κρητικοί οδηγήθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο για να απολογηθούν.


Και οι τρεις τους αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας - ο οποίος έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε υπόθεση με προϊόντα-απομιμήσεις διαφόρων εταιρειών, αλλά και - σύμφωνα με την εκπομπή “Δίκη” του “Σκάι” - σε υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικό αγώνα της Β’ Εθνικής, κλήθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και με τον αδερφό του, ο οποίος επίσης κλήθηκε να καταβάλει εγγύηση 5.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος. Εξάλλου, ο γιος του πρώην αθλητικού παράγοντα αφέθηκε ελεύθερος, με τον όρο να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά το μήνα.


Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, πάντως, οι κακουργηματικές κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους τρεις συγγενείς δεν ευσταθούν. Κι αυτό καθώς αφενός τα επίμαχα προϊόντα είχαν αγοραστεί με νόμιμα παραστατικά, και αφετέρου στα καταστήματα όπου πωλούνταν υπήρχαν επιγραφές που ενημέρωναν τους πελάτες ότι δεν είναι γνήσια. Μάλιστα, η πλευρά της υπεράσπισης αισιοδοξεί ότι οι κακουργηματικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος των τριών θα ανακληθούν μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.


«Δε θα φτάσουν καν στο δικαστήριο οι κατηγορίες σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα, δηλαδή οι κατηγορούμενοι δε θα δικαστούν καν γι’ αυτές τις πράξεις. Διότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και από τα όσα άκουσαν εισαγγελέας και ανακριτής από τους κατηγορούμενους, αλλά και από τα έγγραφα που προσκομίσαμε, αποδείξαμε ότι επουδενί δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν τα δύο κακουργήματα (απάτη και πλαστογραφία)», ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης τού γιου του πρώην αθλητικού παράγοντα, Φραγκίσκος Λαμπρινός.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να παραπλανηθεί κανένας όταν στο κατάστημα υπάρχει ταμπέλα που λέει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι γνήσια», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού επιχειρηματία και του αδερφού του, Γιώργος Στειακάκης.
«Ήταν προϊόντα πολύ χαμηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους, στοκ και δε θα μπορούσε να παραπλανηθεί το κοινό, διότι στα καταστήματα υπήρχαν σε ευκρινή σημεία πινακίδες που έγραφαν ότι δεν είναι γνήσια», δήλωσε με τη σειρά του ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην παράγοντα, Ματθαίος Πηρουνάκης.


Ωστόσο, τα “ραπίσματα” των Αρχών στο παραεμπόριο, τα οποία ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη με την από κοινού δράση ΕΛ.ΑΣ. και κλιμακίου του ΣΔΟΕ Αττικής, δε σταμάτησαν με τη σύλληψη των τριών Κρητικών. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, χθες συνελήφθησαν δύο Κινέζοι 37 και 49 ετών, καθώς στα καταστήματα και τις αποθήκες που χρησιμοποιούσαν στο Ηράκλειο βρέθηκαν περισσότερα από 32.000 είδη προϊόντων- “μαϊμού”.


Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Αττικής, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το Τελωνείο Ηρακλείου, κατασχέθηκαν συνολικά 32.305 υποδήματα, τσάντες, αξεσουάρ, αρώματα, γυαλιά ηλίου και οράσεως, ηλεκτρονικά είδη και άλλα προϊόντα απομιμήσεις διαφόρων επώνυμων εταιρειών, συνολικής χρηματικής αξίας 690.445 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 694.800 προϊόντα, τα οποία αποτελούν προϊόντα παράνομης εισαγωγής στη χώρα!


Σημειώνεται ότι όλα τα κατασχεμένα προϊόντα εστάλησαν στο Τελωνείο Ηρακλείου.

του».

Σχόλια