Κρήτη

Ασημένιο στην Ελλάδα για τον τουρισμό - Ανεβαίνει θεαματικά η Τουρκία

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανοδική πορεία του κρητικού τουρισμού φέτος, όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών και όχι βέβαια όσον αφορά στα έσοδα, μιας και αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο...

Βέβαια, φέτος υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της Τουρκίας, που μετά από την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών επανακάμπτει δυναμικά, φτάνοντας, σύμφωνα με την Thomas Cook, από την 7η στην 3η θέση της ζήτησης, και κανείς, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φρενάρει.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό ότι η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη στη λίστα της ζήτησης μετά την Ισπανία, με βάση τις κρατήσεις του παγκόσμιου τουριστικού κολοσσού Thomas Cook.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός της Thomas Cook γι’ αυτό το καλοκαίρι, μετά την Ισπανία (Βαλεαρίδες και Κανάρια), που βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση όσον αφορά στα επίπεδα πωλήσεων.

Μάλιστα, η πώληση πακέτων προς τη χώρα μας - με την Κρήτη να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος - είναι θεαματική και για τον μήνα Μάιο, οπότε οι συνεργαζόμενες με την Thomas Cook αεροπορικές εταιρείες δρομολογούν αεροσκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας προς τα αεροδρόμια “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου και “Διαγόρας” της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζει ο τουρ οπερέιτορ για το καλοκαίρι του 2018, στη ζήτηση για Ελλάδα κυριαρχούν τα ζευγάρια, με τις κρατήσεις αποκλειστικά για ενηλίκους να παρουσιάζουν αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι και αντιπροσωπεύουν το 64% του συνόλου κρατήσεων για την Ελλάδα.

Ξυπνά ο “γίγαντας” Τουρκία

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό στον τουρισμό και η Κρήτη να είναι ο καλύτερός της παίκτης, ωστόσο στη γειτονιά μας άρχισε να “ξυπνά” ένα τεράστιος τουριστικός “γίγαντας”, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία. Παρά λοιπόν τα εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία κατάφερε από την 7η θέση που ήταν πέρυσι να αναρριχηθεί στην 3η, με βάση τα στοιχεία της Thomas Cook, με δυνατό “χαρτί” των γειτόνων μας να είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές, στοιχείο που κάνει τις διακοπές στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου μια πολύ φτηνή λύση και συνάμα χρυσή ευκαιρία για τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες από τουρισμό τονίζουν ότι η Τουρκία κρατά στα χέρια της και τη δυναμική που θα διαγράψει ο τουρισμός ως τελική εικόνα σε πολλές ανταγωνίστριες χώρες, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Έτσι λοιπόν η γειτονική χώρα βρίσκεται προς το παρόν στην τρίτη θέση σε επίπεδα πωλήσεων, πραγματοποιώντας όμως ισχυρή επάνοδο, με τις τρέχουσες πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση άνω της ισπανικής ενδοχώρας και των Κανάριων συνδυαστικά, και μειώνοντας παράλληλα την απόσταση με την Ελλάδα. Η αύξηση των πακέτων διακοπών για Τουρκία κυμαίνεται στο 84% σε σχέση με πέρυσι, αριθμός που χαρακτηρίζεται ρεκόρ, με τη χώρα να ανακάμπτει δυναμικά μετά από μια πενταετία διαρκούς καθόδου της επισκεψιμότητάς της.

Σύμφωνα με την Thomas Cook, η επιτυχία της Τουρκίας οφείλεται στις χαμηλές τιμές και την ποιότητα των ξενοδοχείων all inclusive, και το κοινό που την επιλέγει αυτό το καλοκαίρι είναι κυρίως οικογένειες - φτάνουν το 61% των κρατήσεων οργανωμένων διακοπών στη χώρα.

Παρότι η Τουρκία δεν είναι ανάμεσα στους κορυφαίους όρους αναζήτησης, οι χρήστες του διαδικτύου που την αναζητούν πείθονται συχνότερα για κράτηση απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο προορισμό. Όσον αφορά την περιοχή της Τουρκίας που φαίνεται από τη ζήτηση να “χτυπά” και την Κρήτη είναι η Αττάλεια, που μάλλον λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από την πώληση των πακέτων. Αυτό αποτυπώνεται στο σύνολο των σχεδίων πτήσεων (slots) στα μεγάλα τουριστικά αεροδρόμια της Τουρκίας. Μάλιστα, σε σύγκριση με την Ελλάδα, τα τουριστικά πακέτα στην Τουρκία είναι φτηνότερα από τα αντίστοιχα στη χώρα μας σε ποσοστό που αγγίζει το 20% με 30%.

Σε μια περίοδο λοιπόν που η Ευρώπη μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η Τουρκία επανακάμπτει δυναμικά σε έναν δυνατό παίκτη, που κρατά το μαχαίρι για την κοπή της τουριστικής πίτας. Το υπουργείο Τουρισμού λοιπόν καλό θα ήταν να μη μένει στην πολύ καλή εικόνα των πωλήσεων προς την Ελλάδα, μιας και η ανταγωνιστική φτήνια της Τουρκίας θα μπορούσε να επανακαθορίσει τον τουριστικό χάρτη στην Ευρώπη. Βέβαια, για την Ελλάδα το δυνατό της χαρτί είναι η ασφάλειά της, στοιχείο που πείθει όλο και περισσότερους επισκέπτες να την επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Παράλληλα, στον τουριστικό χάρτη επανακάμπτει δυναμικά και η Αίγυπτος, που επιστρέφει επίσης, με αύξηση 89% των κρατήσεων. Το 51% των κρατήσεων για Αίγυπτο προέρχονται από οικογένειες. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και στην πέμπτη η Καραϊβική, αντικαθιστώντας την Κύπρο από την περυσινή κατάταξη.

Παράδεισος οικογενειακών διακοπών η Κρήτη

Τα περισσότερα τουριστικά πακέτα της Thomas Cook προς την Κρήτη αφορούν οικογένειες και ζευγάρια. Μάλιστα η ζήτηση προς το νησί μας όσον αφορά τις οικογενειακές διακοπές ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και κορυφώνεται το Σεπτέμβριο.

Το γεγονός ότι τα σχολεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, έχουν τρεις ημερομηνίες που κατεβάζουν “αυλαία” για τη σχολική χρονιά ευνοεί πολύ τις οικογενειακές διακοπές στην Κρήτη. Ερωτηματικό, πάντως, μέχρι και σήμερα αποτελεί η ολοκληρωμένη εικόνα που θα διαμορφωθεί το Μάιο, καθώς, παρά την αυξημένη ζήτηση μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις δε δείχνουν τον Μάιο του 2017.

Με βάση την Thomas Cook, τα πακέτα για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο έχουν γίνει ανάρπαστα, με την Κρήτη βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων να ξεπερνά το 100% στις πληρότητες, ενώ οι ξενοδόχοι προωθούν ήδη σχέδιο έκτακτης αντιμετώπισης της τεράστιας ζήτησης.

Ζήτηση ανά χώρα

* Ισπανία
* Ελλάδα
* Τουρκία
* Γαλλία
* ΗΠΑ
* Νησιά Καραϊβικής
* Κύπρος
* Αίγυπτος
* Ιταλία
* Κούβα

Ζήτηση ανά περιοχή

* Κανάρια νησιά
* Κρήτη
* Αττάλεια
* Ρόδος
* Κύπρος
* Ίμπιζα
* Γαλλική Ριβιέρα
* Σαρμ ελ Σέιχ

Τουριστικά πακέτα Ελλάδα

- Αύξηση 5% στις κρατήσεις από ζευγάρια
- 64% των πωλήσεων τουριστικών πακέτων αφορά ζευγάρια

Τουριστικά πακέτα Τουρκία

* 20% με 30% πιο φτηνά τα πακέτα από Ελλάδα
* 84% αύξηση πακέτων διακοπών στην Τουρκία
* 65% οικογενειακά πακέτα διακοπών

* Τα στοιχεία είναι της Thomas Cook

Σχόλια