Αλαλούμ με τη διετή υποχρεωτική φοίτηση στους παιδικούς – Αντιδρούν δήμοι της Κρήτης

Κρήτη
Αλαλούμ με τη διετή υποχρεωτική φοίτηση στους παιδικούς – Αντιδρούν δήμοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποιώντας γονείς και εκπαιδευτικούς το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε τη διετή υποχρεωτική φοίτηση στην προσχολική αγωγή, όμως πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη, οι εξαιρέσεις που ζητήθηκαν δεν είναι λίγες.

Μεταξύ των δήμων που ζήτησαν να μην ξεκινήσει η υποχρεωτική διετής φοίτηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι και το Ηράκλειο, που το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι εδώ και χρόνια οξύ.

Ως αγκάθι με συνέπειες να πρέπει να «τρέξουν» και μέσα σε τρία το αργότερο χρόνια να έχουν δημιουργήσει τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν για να ξεκινήσει η διετής υποχρεωτική φοίτηση στην προσχολική αγωγή, αντιμετωπίζουν ήδη το θέμα οι δήμοι που ζήτησαν σε επίπεδο Κρήτης να εξαιρεθούν για φέτος, κάτι που όμως πρέπει να αποκαταστήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς από το Σεπτέμβριο του 2020 σε όλα τα σχολεία τα νήπια από 4 ετών θα πρέπει να φιλοξενούνται κανονικά σε νηπιαγωγεία.

Οι δήμοι που τόνισαν ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν φέτος το πρόγραμμα σε επίπεδο Κρήτης είναι:

- Ο Δήμος Ηρακλείου

- Ο Δήμος Χερσονήσου

- Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

- Ο Δήμος Μαλεβιζίου

- Ο Δήμος Ιεράπετρας και ο

- Δήμος Ρεθύμνου που το πρόβλημα της σχολικής στέγης εντοπίζεται εντονότερο.

Στο Ηράκλειο πάντως όπως όλα δείχνουν και λόγω του πλήθους των παιδιών το πρόβλημα μοιάζει εκρηκτικό με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να διευκρινίζει πως η κινητοποίηση θα πρέπει να είναι άμεση και με τη συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου το συντομότερο δυνατό να μπορέσει το πρόγραμμα να υλοποιηθεί.

Όπως τόνισε πάντως ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην αυτοδιοίκηση είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους δήμους στη λειτουργία νέων νηπιαγωγείων, χωρίς να διαθέτει παράλληλα και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, την ώρα που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα δεν αποτελούν κάποιον φορέα με τους οικονομικούς πόρους του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση όπως εξήγησε ο κ. Τερζάκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλα θα είναι έτοιμα για να το τοποθετηθούν νηπιαγωγοί σε όσες περιοχές εφαρμοστεί το πρόγραμμα, με την διευκρίνιση ότι στόχος του υπουργείου είναι μέσα στη δεύτερη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος να γίνουν και διορισμοί μονίμων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News