Κρήτη

Φωτιές άναψε η δίχρονη προσχολική αγωγή στα Χανιά

57 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο κόκκινο

Ας αναλάβει ο κάθε Δήμαρχος που το δέχθηκε την ευθύνη για τους εργαζόμενους με τα προγράμματα ΕΣΠΑ η δουλειά των οποίων κινδυνεύει, την ευθύνη απέναντι στους γονείς και στους πολίτες των Χανίων, διαμηνύσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χανίων, καθώς η «Δίχρονη Προσχολική Αγωγή», αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας θα εφαρμοστεί την επόμενη σχολική περίοδο 2018-2019 στο Δήμο Χανίων.

«11 οι νηπιαγωγοί στα Χανιά, 6 στον Αποκόρρωνα και 40 οι εργαζόμενοι λοιπών ειδικοτήτων που βρίσκονται στο κόκκινο παρά το γεγονός ότι έστω και την ύστατη στιγμή κατάλαβε το λάθος του, ο Δήμαρχος Χανίων,  κι επιχειρεί να πάρει προς το παρόν πίσω την υπογραφή του» λέει στο Ράδιο 98,4 η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Γιαννουλάκη.

Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Από τα στατιστικά στοιχεία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π του Δήμου Χανίων προκύπτει ότι τα 2/3 των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών φεύγουν από τους παιδικούς σταθμούς αν εφαρμοστεί ο νόμος.

Συγκεκριμένα από τα 735 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα φέτος για το σχολ. έτος 2017-18  στους δεκατέσσερις Δημοτικούς σταθμούς (1 βρεφικός,3 βρεφονηπιακοί, 10 παιδικοί)(συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ οι 10), φεύγουν τα 600 παιδιά (165 νήπια και 435 προνήπια) που είναι γεννημένα το 2013 και το 2014 και μένουν μόνο τα 94 που είναι γεννημένα το 2015 και μπορούν να κάνουν επανεγγραφή. Τα δε επιλαχόντα κατά το σχολικό έτος 2017-2018 είναι κατά πολύ λιγότερα από τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 13% των παιδιών που παραμένουν.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι δώδεκα από τους δεκατέσσερις  σταθμούς είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, που σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί έρχονται με ευρωπαϊκά προγράμματα και οικονομικούς πόρους να αντισταθμίσουν και να βοηθήσουν κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες εν έσω οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, γίνεται κατανοητό ότι όχι απλά θα υπάρξουν κενές θέσεις για την ένταξη νέων παιδιών, αλλά και ότι αυτές δε θα είναι σε θέση να καλυφθούν από το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων με αποτέλεσμα να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ,να συρρικνωθούν οι δομές με συνέπεια απόλυση παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού που εργάζονται σε αυτούς. Επίσης συνάδελφοι νηπιαγωγοί  δε θα έχουν θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς γιατί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δε θα καλύπτονται  πλέον ηλικιακά.

Τίθεται το ερώτημα.

Θα μπορέσουν φέτος να καλυφθούν αν φύγουν όλα τα προνήπια ;

Πού θα βρεθούν αίθουσες, προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές να στεγάσουν  τα προνήπια  ιδιαίτερα στους πιλοτικούς Δήμους που ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα;

Έχουν ερωτηθεί οι γονείς αν συμφωνούν με αυτό και αν από απομακρυσμένες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά τους το νηπιαγωγείο υποχρεωτικά;

Η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει ψηφιστεί εδώ και 33 χρόνια με το Ν. 1566/85 , ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί η ίδια η κοινωνία , η πολιτική και η πραγματικότητα  τον άφησαν ανενεργό.

Από έγγραφο της ΚΕΔΕ που απεστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας και ζητά τις υπογραφές και τη συγκατάθεση των γονέων να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη δομή που θα φιλοξενήσει το παιδί τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι γονείς προτιμούν τους παιδικούς σταθμούς γιατί έχουν έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, ασκούν άριστο παιδαγωγικό έργο, για οικονομικούς λόγους  (σίτιση) γιατί λειτουργούν σχεδόν όλο το χρόνο και εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς, γιατί οι εγκαταστάσεις  πληρούν τις απαραίτητες εκείνες  προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος  ενώ υπόκεινται διαρκώς σε υγειονομικούς οικονομικούς και λοιπούς ελέγχους.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν στα νηπιαγωγεία  οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό προνηπίων, παίζεται το σενάριο να ζητήσει  η Πρωτοβάθμια  αίθουσες από τους Δήμους που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα ένταξης των προνηπίων σε βάθος τριετίας όπως αυτό έχει εξαγγελθεί»…..

 

Σχόλια