Κρήτη

Κωνσταντίνος Στρατάκης: Ο Κρητικής καταγωγής επιστήμονας που ανακάλυψε το γονίδιο του γιγαντισμού

Κρητικός αν και μεγάλωσε στην Αθήνα, ο σπουδαίος επιστήμονας, Κωνσταντίνος Στρατάκης διαπρέπει στο εξωτερικό

Με καταγωγή από το Λασίθι της Κρήτης και το Γαλαξίδι της Φωκίδας, ο Κωνσταντίνος Στρατάκης, ανήκει στην πρώτη γενιά Ελληνοαμερικανών και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι βαθιά επηρεασμένος από τις κρητικές και τις ρουμελιώτικες ρίζες του: «Πέρασα όλα μου τα καλοκαίρια ως παιδί στο Γαλαξίδι και πηγαίνω εκεί ακόμα τα καλοκαίρια στο εξοχικό μας».

Ο Κρητικής καταγωγής Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ που ανακάλυψε το γονίδιο που σχετίζεται με τον γιγαντισμό, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών. Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αποβεί χρήσιμη και για την θεραπεία μιας σειράς άλλων ασθενειών.

 

Πως ξεκίνησε η έρευνά του;

Η έρευνα άρχισε με μια οικογένεια που πήγε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τη θεραπεία του γιγαντισμού στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σε αυτή την οικογένεια, τόσο η μητέρα, όσοι και οι δύο γιοι, είχαν γιγαντισμό. «Εάν έχεις τρεις περιπτώσεις στην ίδια οικογένεια, αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο», λέει ο κ. Στρατάκης. Μία δεύτερη οικογένεια από την Αυστραλία με κόρη που είχε γιγαντισμό, επίσης αναζητούσε θεραπεία. Οι εξετάσεις έδειξαν μερικές γενετικές ομοιότητες που είχαν όλοι οι ασθενείς. Συνολικά, η ομάδα του Έλληνα ερευνητή μελέτησε 43 περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν γιγαντισμό όταν ήταν βρέφη ή παιδιά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι είχαν όλοι είχαν κοινό τον διπλασιασμό της ίδιας μικρής γενετικής περιοχής στο χρωμόσωμα Χ.

 

Τώρα, από τις ΗΠΑ, επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Στις 26 Απριλίου αναμένεται να αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα αναγορευτεί ο επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των Ηνωμένων Πολιτειών, Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Σε συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Στρατάκης υπενθύμισε πως ήταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε τα πρώτα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του βήματα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταφέρει να συμβάλλει από την θέση του επίτιμου διδάκτορα στην προσπάθεια για την περαιτέρω αναβάθμιση της ακαδημαϊκής ιατρικής στην Ελλάδα.

 «Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που το παν/μιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μου κάνει την τιμή να με ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Εκπροσωπώ μια γενιά επιστημόνων που όχι μόνο έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα στην Ελλάδα αλλά έκαναν και τα πρώτα επιστημονικά τους βήματα στη χώρα αυτή. Για μένα συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ ήταν και είναι ο ακαδημαϊκός χώρος που με έκανε αυτό που είμαι, στήριξε τις πρώτες μου ερευνητικές προσπάθειες, και μου παρείχε εξαιρετικούς δασκάλους. Ευχαριστώ πολύ το ΕΚΠΑ για την τιμή αυτή και βέβαια εύχομαι ό,τι καλύτερο στους δασκάλους και εκπαιδευόμενους του ιδρύματος με ιστορία των 150 ετών και πλέον. Από τη θέση μου ως επίτιμος διδάκτωρ, ελπίζω να προσφέρω ό,τι μπορώ στην ακαδημαϊκή ιατρική της χώρας μου, στους συναδέλφους ερευνητές, και στους φοιτητές μας, καθώς και στους ασθενείς μας», ανέφερε ο κ. Στρατάκης στην δήλωση του.

Δείτε βίντεο από παλαιότερη συνέντευξή του:

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr)

 

 

 

 

 

Σχόλια