Ελούντα: Το τελευταίο αντίο στον 42χρονο πατέρα που έπεσε με μηχάνημα από ύψος 40 μέτρων

Κρήτη
Ελούντα: Το τελευταίο αντίο στον 42χρονο πατέρα που έπεσε με μηχάνημα από ύψος 40 μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο εκσκαφέας του Μανόλη Κοκολάκη έπεσε από ύψος 40 μέτρων.

Μια ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει από χθες την τοπική κοινωνία του Λασιθίου. Ο 40χρονος Μανόλης Κοκολάκης, πατέρας ενός μικρού παιδιού, βρήκε φρικτό θάνατο την ώρα που προσπαθούσε να βγάλει τα προς το ζην για την οικογένειά του, στην περιοχή της Ελούντας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, εξάλλου, η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας σήμερα, στις 4 το απόγευμα.

Για το εργατικό δυστύχημα εξέδωσε ανακοίνωση το Σωματείο Πτυχιούχων Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Νομού Ηρακλείου, το οποίο κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνουν τα εργατικά ατυχήματα σε όλη την Κρήτη.

Ο εκσκαφέας, τον οποίο χειριζόταν ο άτυχος άνδρας, εξετράπη της πορείας του από το σημείο όπου εκτελούνταν εργασίες, σε παράκτιο σημείο της περιοχής, κι έπεσε στη θάλασσα από ύψος μεγαλύτερο των 40 μέτρων. Ως αποτέλεσμα, ο αδικοχαμένος Κρητικός τραυματίστηκε θανάσιμα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και την τοπική κοινωνία του Μεραμπέλου, όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Το απίστευτο δυστύχημα έλαβε χώρα περίπου στις 11 το πρωί χθες Δευτέρα. Ο Μανόλης Κοκολάκης βρισκόταν στον εκσκαφέα μικρού τύπου, εκτελώντας εργασίες για λογαριασμό ιδιώτη σε παραθαλάσσια περιοχή της Ελούντας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι χθες το βράδυ συνθήκες, το όχημα εξετράπη της πορείας του. Ο 40χρονος δεν πρόλαβε να αντιδράσει και κατρακύλησε μαζί με τον εκσκαφέα στη θάλασσα.

Το επίμαχο όχημα κατέληξε στο νερό από πολύ μεγάλο ύψος. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από πολίτες, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις Αρχές. Για την επιχείρηση ανάσυρσης του άτυχου άνδρα επιστρατεύτηκε το Λιμενικό. Πλωτό σκάφος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε ο 40χρονος μαζί με τον εκσκαφέα. Εκεί, δύτες του Λιμενικού βούτηξαν στη θάλασσα και προσέγγισαν το όχημα, καταφέρνοντας τελικά να απεγκλωβίσουν τον Μανόλη Κοκολάκη από το κουβούκλιο του εκσκαφέα.

Ο άτυχος πατέρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια διά θαλάσσης στον Άγιο Νικόλαο. Από το λιμάνι της πόλης τον παρέλαβε ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου έφτασε περίπου στις 12:30 το μεσημέρι. Ωστόσο, για τον άτυχο άνδρα ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή...

Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές. Η μητέρα, η σύζυγος, αλλά και η αδερφή τού αδικοχαμένου άνδρα, που μετέβησαν εκεί, αδυνατούσαν να πιστέψουν το τραγικό τέλος που βρήκε ο αγαπημένος τους άνθρωπος. Οι οικείοι τού 40χρονου ρωτούσαν εναγωνίως για το τι είχε συμβεί, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να λάβουν απαντήσεις από τους ιθύνοντες του νοσοκομείου, οι οποίοι - επίσης - δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, ο Μανόλης Κοκολάκης έχασε τη ζωή του λόγω των βαρύτατων τραυμάτων που υπέστη, πριν ο εκσκαφέας καταλήξει στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Μασούντ Χάνι, ο αδικοχαμένος πατέρας ήταν νεκρός όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Χάνι, ο άτυχος άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Τι αναφέρθηκε από το νοσοκομείο 

«Υπέστη κάκωση της αυχενικής μοίρας, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπήρξε ακαριαίος θάνατος λόγω διακοπής της αναπνοής του», δήλωσε ο κ. Χάνι. Εξάλλου, ο άτυχος 40χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά και κατάγματα στη γνάθο και τα πλευρά.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της τραγωδίας έσπευσε κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εκσκαφέας εξετράπη της πορείας του και ο 40χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα.

«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν τα εργατικά ατυχήματα στην Κρήτη, με θύματα χειριστές μηχανημάτων.

Με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στην Ελούντα, με θύμα έναν 40χρονο συνάδερφο, χειριστή μηχανήματος, που εκτελούσε έργα στην περιοχή, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων Ν. Ηρακλείου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Εκφράζουμε, παράλληλα, την αγανάκτησή μας, καθώς, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, παραμένουμε στην 1η θέση του πίνακα των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να γυρνούν την πλάτη στα προβλήματα του κλάδου μας, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των συναδέρφων μας στα εκτελούμενα έργα», αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση.

«Έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” για το νέο εργατικό δυστύχημα που συγκλονίζει την Κρήτη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ελλιπή δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην ασυδοσία κάποιων εργοδοτών, αλλά και στις ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων.

«Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών δίνει περιθώρια ασυδοσίας σε κάποιους εργοδότες, οι οποίοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους», ανέφερε αρχικά ο κ. Βοριάς. «Ωστόσο, κι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύουμε τους εαυτούς μας: Να απαιτούμε να μας παρέχονται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας, καθώς οι ζωές μας είναι ανεκτίμητες και δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτές».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου δεν παρέλειψε να στρέψει τα “βέλη” του και εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας από τους αρμόδιους να υλοποιήσουν αυτά τα οποία είχαν προαναγγείλει.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε από την πρώτη μέρα. Να ενισχύσει, δηλαδή, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βοργιάς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ έκανε, ακόμη, λόγο για αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων, αλλά και γενικότερα των εργατικών ατυχημάτων σε όλη την Κρήτη, τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει αύξηση στα εργατικά ατυχήματα. Μεγάλη είναι η αύξηση στα τροχαία εργατικά ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονται διανομείς, επαγγελματίες οδηγοί, μεταφορείς, αλλά και εργαζόμενοι, οι οποίοι μεταβαίνουν ή επιστρέφουν από το χώρο εργασίας τους», τόνισε ο κ. Βοργιάς.

Εξάλλου, στάθηκε και στα οικογενειακά δράματα που έρχονται ως συνέπεια τέτοιων τραγικών δυστυχημάτων.

«Μετά από τέτοια δυστυχήματα, έχουμε μεγάλα οικογενειακά δράματα, καθώς οι οικογένειες όσων “φεύγουν” υποφέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News