Ποια άνοιξη; Εδώ είναι το καλοκαίρι με 34άρια στην Κρήτη

Κρήτη
Ποια άνοιξη; Εδώ είναι το καλοκαίρι με 34άρια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα μάλιστα με τους μετεωρολόγους οι πιο θερμές ημέρες της εβδομάδας όπως αναφέρουν τα στοιχεία θα είναι Πέμπτη και Σάββατο.

Κατεβάστε μπανιερά, βρείτε τα καλοκαιρινά σας και ετοιμαστείτε για βουτιές. Ο καιρός πλέον γίνεται ολοένα και περισσότερο καλοκαιρινός και αυτό το μαρτυρούν όχι μόνο η ηλιοφάνεια αλλά και οι θερμοκρασίες.

Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι αρκετά καλή σε καιρικές συνθήκες με το υδράργυρο ολοένα να ανεβαίνει.

Σύμφωνα μάλιστα με το meteo.gr οι πιο θερμές ημέρες της εβδομάδας αναμένεται να είναι η Πέμπτη και το Σάββατο .

Χαρακτηριστικά, στο Ηράκλειο το Σάββατο οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν στους 34 βαθμούς κελσίου, όπως άλλωστε και στο Ρέθυμνο την ίδια μέρα ενώ στην Πρέβελη Ρεθύμνου θα αγγίξει του 32 βαθμούς κελσίου και στις Μοίρες τους 30 βαθμούς κελσίου.

Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη στο Τυμπάκι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει τους 30 βαθμούς, όπως άλλωστε στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα.

Ο καιρός από σήμερα στην Κρήτη 

Από τις αρχές της εβδομάδας, δηλαδή Δευτέρα και Τρίτη, θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας δύο με τρεις βαθμούς επιπλέον, λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το θερμόμετρο στην Κρήτη θα «χτυπήσει κόκκινο» με τον υδράργυρο όπως αναφέραμςε να ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

«Εκρηκτικός» ωστόσο εμφανίζεται ο συνδυασμός ζέστης με την άπνοια αφού από την Δευτέρα κιόλας η δυσφορία από την αίσθηση της ζέστης θα είναι έντονη. Ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ανομβρία και την Άνοιξη

Ακόμα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι ειδικοί παρατηρούν στα μετεωρολογικά συστήματα την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας την οποία διέρχεται η Κρήτη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ντάφης «κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και ιδιαίτερα τον Μάιο καταγράφονται αυξημένες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα ορεινά της Κρήτης. Όμως φέτος δεν θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο τουλάχιστον για το επόμενο 15ήμερο».

Ο Μάρτιος του 2018 στον πλανήτη

Αν κοιτάξουμε τον πλανήτη ως σύνολο, ο Μάρτιος ήταν ο 5ος θερμότερος που έχει καταγραφεί, όμως η θερμοκρασία παρουσίασε μεγάλες διαφοροποιήσεις από ήπειρο σε ήπειρο!

Μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας έζησε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, ενώ κάποιες χώρες έφτασαν σε νέα ρεκόρ για τον Μάρτιο! Αντίθετα η Ευρώπη ήταν σχετικά ψυχρή, όπως ήδη σημειώνει το meteo.gr

Συνολικά λοιπόν, η θερμοκρασία στην Γη ήταν 0.83 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κλιματική τιμή του Μαρτίου ή οποία είναι 12.72 βαθμοί. Πρόκειται για τον 5ο πιο θερμό Μάρτιο των τελευταίων 139 (1880-2018) ετών! Επίσης ο Μάρτιος του 2018 ήταν ο 42ος συνεχόμενος Μάρτιος και ο 399ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασία πάνω από την μέση τιμή του 20ου αιώνα.

Στον χάρτη της «National Oceanic and Atmospheric Administration» των Η.Π.Α παρουσιάζονται συνοπτικά τα σημαντικότερα κλιματικά στοιχεία για τον Μάρτιο του 2018. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα εξής:

Η παγοκάλυψη της Αρκτικής ήταν 7.3% κάτω από την μέση τιμή της περιόδου 1981-2010, και αποτελεί την 2η μικρότερη από τότε που άρχισε η καταγραφή της, το 1979. Η παγοκάλυψη στην Ανταρκτική ήταν κατά 12.4% κάτω από την μέση τιμή της, και αποτελεί της 7η μικρότερη που έχει καταγραφεί.

Η μέση τιμή της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης παγκοσμίως ήταν η 7η θερμότερη, ενώ η μέση τιμή της περιόδου Ιανουάριος-Μάρτιος ήταν η 6η θερμότερη. Η μέση τιμή της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας ήταν η 5η θερμότερη, τόσο για τον Μάρτιο αλλά και για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου.

Η Αφρική έζησε τον 4ο θερμότερο Μάρτιο στην καταγεγραμμένη κλιματικά ιστορία της, η Ασία τον 8ο, η Νότια Αμερική τον 16ο, η Βόρεια Αμερική τον 19ο, και η Ευρώπη, μακράν ψυχρότερη, τον 69ο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News