Κρήτη

Λαμβάνουν μέτρα για το φοινικόδασος, τι να κάνουν οι επιχειρηματίες

Περιβαλλοντικές εργασίες μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης σπουδαιότητας, στο παραθαλάσσιο τμήμα του φοινικοδάσους στο Βάι, που βρίσκεται εκτός του περιφραγμένου πυρήνα του δασικού οικοσυστήματος, με σκοπό την ανασύσταση της υποβαθμισμένης παράκτιας αμμοθίνης αρχικά στο βόρειο τμήμα της παραλίας, θα εκτελεστούν άμεσα, μετά από σχετικές προτάσεις της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης-δασολόγου κ. Μαρίας Κοζυράκη.


Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την προστασία και ανάπτυξη δασών και περιβάλλοντος, η κ. Κοζυράκη πρότεινε, επίσης, να ληφθεί μέριμνα για ειδική σήμανση με την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων στην είσοδο της παραλίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, η Μαρία Κοζυράκη έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ της ίδιας και των συνεργατών της από τη μια, και όλων των συναρμόδιων φορέων και ιδιωτών από την άλλη, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου. Εκεί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου.
Αναλυτικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τη συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, το γενικό διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αν. Ιωάννου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Μανόλη Συλλιγάρδο και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και η δημοτική Αρχή του Δήμου Σητείας με το δήμαρχο Θεόδωρο Πατεράκη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου Δημήτρη Αγγελετόπουλο και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης ΜΑΔΕΣ Α.Ε. Μανόλη Φουντοραδάκη.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο φυσικό χώρο του φοινικοδάσους, παρευρέθηκαν επίσης ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πολίτες και εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει αναπτυξιακή δραστηριότητα σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από το Βάι. Στη συνάντηση υπερτονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι βασικός στόχος είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος, η βιωσιμότητα και αναβάθμιση του οποίου αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Μετά επίσης από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τουριστικά στο χώρο δεσμεύτηκαν, με συγκεκριμένες ενέργειες, να σέβονται τη φέρουσα ικανότητα του φυσικού οικοσυστήματος, να μην υποβαθμίζουν τη μοναδικότητα του τοπίου και να ενισχύσουν τη φυσική αναγέννηση του φοίνικα στον παραθαλάσσιο χώρο.
Στα συμπεράσματα στης συζήτησης, επισφραγίστηκε από τους παρευρισκόμενους φορείς και ιδιώτες η αναγκαιότητα για σταθερή συνεργασία και συνεννόηση λόγω της μοναδικής σπουδαιότητας του οικοσυστήματος της περιοχής και της μεγάλης επισκεψιμότητας κατά τους θερινούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε συντονισμένη ενέργεια τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους των τοπικών φορέων και ομάδων.

«Υπάρχει καλή συνεργασία»

Συγκεκριμένα, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, που ως δασολόγος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από θέματα δασικής πολιτικής και προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ότι «είχε προηγηθεί πριν το Πάσχα μια συνάντηση στο γραφείο μου. Τότε είχε έρθει και ο δήμαρχος Σητείας και συζητήσαμε για κάποια πράγματα για το φοινικόδασος και την ευρύτερη περιοχή του Βάι, όπου και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την αυτοψία, ώστε να δούμε με ποιες μικρής παρέμβασης λύσεις και διαθέσεις θα μπορέσουν να αμβληθούν κάποιες συγκρουσιακές καταστάσεις που δημιουργούνται στο Βάι κάθε καλοκαίρι»...


Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, αυτές οι καταστάσεις έχουν να κάνουν τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και με τη δημοτική Αρχή αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Αυτή η αυτοψία, λοιπόν, έγινε την περασμένη Πέμπτη και, όπως περιγράφει η Μαρία Κοζυράκη, «περπατήσαμε στην παραλία, ενώ ακολούθησε μεγάλη σύσκεψη, όπου παραβρέθηκαν και πολίτες και μέλη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ξεκαθάρισε ότι μέριμνά της και σκοπός της είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος. Θα συμβάλλουμε ως προς τα μέτρα διαχείρισης μικρής κλίμακας, έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης για την κεντρική και ανατολική Κρήτη. Αυτός ο φορέας θα είναι υπεύθυνος και για το Βάι. Εκεί εγώ, μετά την αυτοψία που κάναμε, πρότεινα - για να μπορέσουμε να καλύψουμε και το κομμάτι της προστασίας του φοινικοδάσους - ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε προς το βόρειο τμήμα της παραλίας, που είναι περισσότερο απομονωμένο απ' ό,τι στην είσοδο, που είναι και η είσοδος προς την παραλία, μια πολύ μικρή και χαμηλή περίφραξη για να περιορίσουμε μέρος της ακτής, έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να ανασυσταθεί η υποβαθμισμένη αμμοθίνα της περιοχής. Και αυτό έγινε αποδεκτό απ’ όλους. Είχε προταθεί και παλιότερα και από τη μελέτη του ΕΚΒΙ για το φοινικόδασος»...


Στο σημείο αυτό, η κ. Κοζυράκης μάς ανέφερε ότι «όλοι συμφώνησαν και με το γεγονός ότι χρειάζεται να τοποθετηθούν και κάποιες πινακίδες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες ότι μπαίνουν σε ένα φυσικό οικοσύστημα, ότι πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό και ότι θα πρέπει να σέβονται κάποια πράγματα, ώστε να βοηθήσουν στη φυσική αναγέννηση και στην αναγέννηση του φοίνικα και του οικοσυστήματος γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση. Οι περισσότεροι επισκέπτες, αν ενημερωθούν, δε θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά στο χώρο. Αυτά τα δύο πρέπει να γίνουν με μελέτη της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου. Θα γίνει άμεσα και για τη χρηματοδότηση προσφέρθηκαν εγκάρδια και ο Δήμος και η ιδιωτική εταιρεία που πρόκειται να κάνει τις επενδύσεις στην περιοχή»...

Πρόληψη για το σκάθάρι: «Είναι σε καλή κατάσταση»

Αναφορικά με την κατάσταση του φοινικοδάσους, η Μαρία Κοζυράκη μας είπε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο το περιφραγμένο μέρος, που τελεί υπό την προστασία της Διεύθυνσης Δασών, όσο και το βόρειο, μη περιφραγμένο, μέρος.


Οι επιχειρηματίες όμως πήραν τις εντολές και τις οδηγίες, με τις οποίες και συμφώνησαν, να μειώσουν όσο γίνεται πιο πολύ τις καρέκλες και τις ομπρέλες στους λουόμενους, για να μην περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του φοίνικα.


Για το σκαθάρι, η Μαρία Κοζυράκη μάς είπε, τέλος, ότι «δεν έχει παρουσιαστεί προσβολή. Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που γίνονται, γίνονται με στόχο ώστε να μην αφήνουμε ανοιχτές πληγές για να μην εισέλθει το σκαθάρι. Και μέχρι στιγμής σε “ώριμο άτομο” δεν έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα. Προσβάλλει μάλλον νεαρά φυτάρια. Υπάρχει η περίπτωση να υπάρχει το σκαθάρι γύρω από το φοινικόδασος, να βρίσκει όμως να τρώει σε άλλα είδη και δεν έχει φτάσει εκεί. Πάντως, όλες οι επεμβάσεις γίνονται με τέτοιους τρόπους, έτσι ώστε να αποτρέψουμε μια τέτοια εισβολή. Μέχρι στιγμής, το φοινικόδασος είναι σε πολύ καλή κατάσταση ζωτικότητας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παραθαλάσσιο τμήμα».

Σχόλια