Γαλάξια: Ο Άγιος Γεώργιος και το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στην Ασή Γωνία

Κρήτη
Γαλάξια: Ο Άγιος Γεώργιος και το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στην Ασή Γωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μοναδικό στην ελληνική επικράτεια εδώ και εκατονταετίες έθιμο του αρμέγματος των αιγοπροβάτων των Ασηγωνιωτών στη χάρη του Αγίου Γεωργίου και το μοίρασμα του γάλακτος στους προσκυνητές, αναβίωσε και φέτος ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά.

 Εκατοντάδες είναι οι Κρητικοί από κάθε γωνιά του νησιού που επισκέπτονται το ορεινό χωριό των Χανίων για να προσκυνήσουν και να ζήσουν από κοντά την αναβίωση του εθίμου.

Κτηνοτρόφοι της Ασή Γωνιάς οδηγούν τα πρόβατά τους στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη όπως ορίζει η παράδοση . Τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές. Στη συνέχεια ο παπάς του χωριού ευλογεί τα κοπάδια των κτηνοτρόφων με την ευχή η νέα περίοδος που αρχίζει να είναι παραγωγική. «Είναι ένα παλιό βουκολικό, ποιμενικό έθιμο στο οποίο ο Ασηγωνιώτης βοσκός συμμετέχει προσφέροντας το γάλα της ημέρας στους προσκυνητές . Ο Ασηγωνιώτης βοσκός ετοιμάζεται όλο τον Απρίλιο για την κάθοδο αυτή από τις Ασηγωνιώτικες Μαδάρες στην Πλατεία του χωριού» εξηγεί ο πατήρ Βασίλης Χατζηδάκης εφημέριος της Ασή Γωνιάς.

Στην Ασή Γωνιά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25.000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα μισά «κατεβαίνουν» από το βουνό, στην πλατεία του χωριού για το πανηγύρι του Αη Γιώργη.

Παρακολουθήστε σχετικό video από την περυσινή  αναβίωση του εθίμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News