Κομπίνα... με φαξ, τάζουν επιδοτήσεις και αποσπούν χιλιάδες ευρώ

Κρήτη
Κομπίνα... με φαξ, τάζουν επιδοτήσεις και αποσπούν χιλιάδες ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο των επιτηδείων, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που πέφτουν θύματα απατεώνων.

Στο στόχαστρο απατεώνων έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα αρκετοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καθώς επιτήδειοι επιχειρούν με έναν πολύ πειστικό, απ’ ό,τι φαίνεται, τρόπο να τους αποσπάσουν χρήματα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καθώς εμφανίζονται καθημερινά προσπάθειες εξαπάτησής τους.

Η νέα προειδοποίηση αφορά τη λήψη ταχυδρομικά ή με φαξ επιστολών, που ζητούν από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να συμπληρώσουν μια φόρμα, η οποία χρεώνεται, όπως αναφέρει, με 771 € + ΦΠΑ.

Απάτες μέσω... ίντερνετ, τί γίνεται στο Ηράκλειο

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου “Φιλοξένια” κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, σε τοπικό επίπεδο δεν έχει ακόμα σημειωθεί κάποιο αντίστοιχο κρούσμα με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις, συστήνοντας ωστόσο στους ιδιοκτήτες να είναι, όπως και να έχει, προσεκτικοί.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «αυτό που όλο και πιο συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι κάποιοι - υποτίθεται πελάτες - κάνουν κρατήσεις για πολλά δωμάτια μέσω μηνυμάτων στο ίντερνετ, που πολλές φορές ούτε καν φαίνεται από ποια χώρα έγινε η αποστολή του μηνύματος. Πρόκειται, δηλαδή, για μηνύματα-παγίδες. Είναι πολλές οι εξαπατήσεις που έχουν καταγραφεί, συνήθως όμως μέσω ίντερνετ, οι οποίες ελπίζουμε πως θα εξαλειφθούν τώρα με την απόφαση για τα προσωπικά δεδομένα».

Πώς γίνεται αυτό;

Σύμφωνα με τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί και όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «γίνεται τηλεφωνική κλήση στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και με το “δόλωμα” ότι έχουν κερδίσει επιδότηση, οι απατεώνες προσπαθούν να τους πείσουν να τους στείλουν χρήματα. Συγκεκριμένα, άνδρας τηλεφωνεί (συνήθως από τον αριθμό 28210/31.577 ή 6949/359.989) και συνήθως συστήνεται ως στέλεχος γνωστής τράπεζας ή ως γραφείο επιδοτήσεων κ.λπ.

Σας ενημερώνει ότι έχετε να λάβετε επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Προκειμένου να πετύχει το στόχο τους και ως θύματα να πέσετε στην παγίδα του, λέει ότι λήγει η προθεσμία και ότι για να προλάβετε πρέπει να στείλετε χρήματα άμεσα (συνήθως λέει 2.000 ευρώ) μέσω Western Union ή με έμβασμα τραπέζης, για να εξασφαλίσετε τη λήψη της χρηματοδότησης.

Για να καταφέρει να σας πείσει ακόμα περισσότερο, αναφέρει ονόματα γνωστών ατόμων του κλάδου, όπως π.χ. προέδρους σωματείων ή άλλους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ότι τάχα έχουν ενημερωθεί ή έχουν επιδοτηθεί ήδη με τη διαδικασία που σας λέει».

«Όλα αυτά όμως είναι ψέματα», τονίζει η Ομοσπονδία, «και μόνο στόχο έχει να γίνει πιστευτός και να σας πείσει να του στείλετε με κάποιο τρόπο χρήματα», με τους απατεώνες, όπως φαίνεται, να βρίσκουν ολοένα και πιο ευφάνταστους τρόπους στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Αντώνης Καρατάσος είχε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων για προσπάθειες εξαπάτησης και απόσπασης χρηματικών ποσών από επιτήδειους.

Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή νέων κρουσμάτων, η Ομοσπονδία εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες να επικοινωνούν με το σύλλογό τους πριν κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια. Συγκεκριμένα, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης καταλύματος στον οποίο θα τηλεφωνήσουν οι επιτήδειοι, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η οποία έχει κάνει σχετικές έγγραφες καταγγελίες στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, είναι τα εξής: «Ενημερώστε αμέσως το σύλλογό σας, μη δώσετε τα χρήματα και κάντε αναφορά στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα».

Δείτε παρακάτω την περίφημη επιστολή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News