default-image

Οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη... επιστρέφουν

Κρήτη
Οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη... επιστρέφουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι πιο πιστοί repeaters και τι αγοράζουν από το νησί μας;

«Στην Κρήτη θα σταματήσω να πηγαίνω μόνο αν αφανιστεί από το χάρτη»... Η φράση αυτή ανήκει σε Γερμανό τουρίστα που επιλέγει για 29 χρόνια την Κρήτη για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μάλιστα, κάθε χρόνο έρχεται δύο με τρεις φορές και επιλέγει μικρά καταλύματα για να είναι κοντά στους ντόπιους φίλους του.

Για το φαγητό του επιλέγει μία με δύο ταβέρνες, ενώ κάνει μπάνιο πάντα στην ίδια παραλία. Ήρθε στο νησί, ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και σήμερα έρχεται μαζί και με τα εγγόνια του. Η περιγραφή ανήκει στον πιο πιστό φίλο της Κρήτης, στον άνθρωπο που ζει όλο το χρόνο για να ’ρθει διακοπές στη μεγαλόνησο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το μεγάλο δίκτυο των επαναλαμβανόμενων τουριστών στο νησί μας. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ για τον τουρισμό και το εμπόριο στην Κρήτη, το νησί μας διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών στη Μεσόγειο, μιας και ισοδυναμεί με το 46% των επισκεπτών μας. Δηλαδή το 46% των τουριστών που έρχεται κάθε χρόνο στην Κρήτη έχει επιλέξει τη μεγαλόνησο για διακοπές τουλάχιστον μία φορά.

Οι πιο πιστοί repeaters

Οι πιο πιστοί λάτρεις του νησιού μας είναι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, καθώς αποτελούν τις εθνικότητες που πάτησαν πρώτες πόδι στο νησί τη δεκαετία του ’70, θέτοντας τις βάσεις για την τουριστική απογείωση του τόπου μας στον ευρωπαϊκό χάρτη. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί επιλέγουν πλέον όλοι την Κρήτη για διακοπές, ενώ οι πιο ψαγμένοι κατηφορίζουν πάντα στον κρητικό Νότο.

Το μεγαλύτερο δίκτυο repeaters στο νησί θα το εντοπίσει κανείς στο δήμο της Χερσονήσου, καθώς και στο Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο αλλά και τον Πλατανιά Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τουριστική ιστορία της Κρήτης υπάρχουν τουρίστες που έχουν έρθει στο νησί πάνω από 50 φορές. Στην Κρήτη οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες πλέον έχουν σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές εθνικότητες, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να καταγράφεται και ένα νέο κύμα επαναλαμβανόμενων επισκεπτών από χώρες όπως τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία αλλά και την Ουκρανία.

Για τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες βασικός παράγοντας επιλογής της Κρήτης για διακοπές είναι οι ισχυροί δεσμοί που έχουν πλέον με ντόπιους. Είναι χαρακτηριστικό πλέον το παράδειγμα της Χερσονήσου, που έχει και μια σημαντική πρωτιά γάμων με αλλοδαπούς που ήρθαν στην Κρήτη, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και σήμερα μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο νησί. Βέβαια, σε αυτή την πραγματικότητα πρωταγωνίστριες είναι οι γυναίκες που είχαν έρθει πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη για διακοπές.

Το “σκανδιναβικό θαύμα” στα Χανιά

Τα Χανιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια φιλοξενούν το λεγόμενο “σκανδιναβικό θαύμα”, μιας και αποτελούν τον πιο αγαπητό προορισμό για τουρίστες από σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, στους μήνες αιχμής στο αεροδρόμιο “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” των Χανίων πάνω από το 40% των πτήσεων καθημερινά έρχονται από σκανδιναβικά αεροδρόμια. Οι Σκανδιναβοί των Χανίων επιλέγουν κυρίως τον Πλατανιά, την Αγία Μαρίνα, το Σταλό, το Μάλεμε, αλλά και την πόλη των Χανίων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι Σκανδιναβοί επιλέγουν κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά απολαμβάνουν και το φαγητό στα αγαπημένα τους ταβερνάκια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών και σχεδόν δύο στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες προτιμούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία, το 25% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, ενώ σημαντικά είναι τα ποσοστά αυτών που προτιμούν ενοικιαζόμενες βίλες, ιδιόκτητα σπίτια, ή φιλοξενούνται. Τρεις στους τέσσερις Σκανδιναβούς, σε αντίθεση με τους μισούς σχεδόν μη Σκανδιναβούς, επιλέγουν να διαμένουν σε ξενοδοχεία, ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες καταλυμάτων φαίνεται να προτιμώνται περισσότερο από τους μη Σκανδιναβούς.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δυτική Κρήτη στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, με τους μισούς Σκανδιναβούς να πραγματοποιούν διακοπές με τα παιδιά τους. Σχετικά με τις κατηγορίες ξενοδοχείων, σχεδόν τρεις στους τέσσερις προτιμούν να διαμένουν σε 3 και 4 αστέρων ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό αυτών που επιλέγουν τα πεντάστερα, το οποίο διαμορφώνεται στο 20%, με τους μη Σκανδιναβούς να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Όσον αφορά στα ξενοδοχειακά “πακέτα” - το λεγόμενο “all inclusive package” - αυτά επιλέγονται σχεδόν από το ένα τρίτο των αλλοδαπών επισκεπτών, με τους μη Σκανδιναβούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση.

Πιο ανοιχτοχέρηδες οι Ρώσοι

Στην ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, με τίτλο “Τουρισμός και εμπόριο στην Κρήτη”, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στάσεις και αντιλήψεις των ξένων τουριστών, καθώς και η εικόνα τους από τη λειτουργία και τις παροχές των εμπορικών καταστημάτων. Όπως προκύπτει, οι Ρώσοι είναι οι πλέον ανοιχτοχέρηδες, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η εθνικότητα με τη μεγαλύτερη εκτίμηση συνολικών δαπανών (1.487 ευρώ), ενώ ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, όπως επίσης και οι μόνοι που παρουσιάζουν δαπάνες σε αγορές (283 ευρώ) υψηλότερες από δαπάνες σε εστίαση (214 ευρώ), σε αντίθεση με τους Γάλλους που εμφανίζουν τη μικρότερη εκτίμηση συνολικών δαπανών (950 ευρώ) και τους Γερμανούς, που εμφανίζουν τη μικρότερη εκτίμηση δαπανών σε αγορές (105 ευρώ). Το 46% των τουριστών του νησιού είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες.

Επαναλαμβανόμενοι τουρίστες

* Το 46% των επισκεπτών της Κρήτης

* 2 με 3 επισκέψεις ανά έτος

* 10 φορές κατά μέσο όρο

Οι εθνικότητες των repeaters

* Γερμανοί (σε όλο το νησί)

* Βρετανοί (σε όλο το νησί)

* Γάλλοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

* Βέλγοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

* Σουηδοί (Χανιά)

* Φιλανδοί (Χανιά)

* Ρώσοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

* Ισραηλινοί (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

* Ολλανδοί (σε όλο το νησί)

* Πολωνοί (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

Πρώτοι σε δαπάνες

* Ρώσοι

* Γάλλοι

* Γερμανοί

* Βρετανοί

* Ολλανδοί

* Ισραηλινοί

* Σκανδιναβοί

Τι αγοράζουν από το νησί

- Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη δώρων/souvenir αποτελούν τα πιο δημοφιλή προϊόντα που αγοράζουν οι τουρίστες κατά την παραμονή τους στην Κρήτη.

- Η μέση συνολική δαπάνη για το ταξίδι στην Κρήτη υπολογίστηκε, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, στα 1.162 ευρώ ανά άτομο.

- Το 60% περίπου των δαπανών αντιστοιχεί σε διαμονή και μεταφορικά, ενώ το υπόλοιπο σε έξοδα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News