default-image

Aυτοί είναι οι παράγοντες που σκοτώνουν τους Κρητικούς

Κρήτη
Aυτοί είναι οι παράγοντες που σκοτώνουν τους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη δολοφονική τριπλέτα που σκοτώνει τους Κρητικούς ενώ "θερίζει" ο καρκίνος του πνεύμονα.

Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχή γονιδίων. Είναι μια πάθηση που προκαλεί το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο. Οι αιτίες εμφάνισης της πάθησης παραμένουν σχετικά άγνωστες, ωστόσο κάποιοι κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωσή της. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Γιώργο Σαμώνη, λοιμωξιολόγο-ογκολόγο και καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Σαμώνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως στην Κρήτη η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες είναι αυτή του πνεύμονα, ενώ στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού.

Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στην Κρήτη «στους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα... Για ένα και μοναδικό λόγο: επειδή ο κόσμος καπνίζει. Και αν οι Έλληνες σταματούσαν το κάπνισμα, εμείς θα είχαμε 35-40% λιγότερη δουλειά. Στις γυναίκες, η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού», τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με το αν ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών έχει μειωθεί ή αυξηθεί συγκριτικά με μια δεκαετία, ο κ. Σαμώνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ναι. Ίσως έχουμε λίγο περισσότερους. Αυτό οφείλεται διότι διαγιγνώσκονται πιο εύκολα. Γιατί έρχονται στο γιατρό πιο εύκολα. Είναι ενημερωμένοι καλύτερα. Γιατί ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες πρόληψης. Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν αυξηθεί πραγματικά τα κρούσματα... Μπορεί να έχουν αυξηθεί», λέει.

«Ο καρκίνος δεν είναι μια αρρώστια. Είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Επομένως, δε μιλάμε για τον καρκίνο γενικώς, αλλά για κάθε καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, το οποίο δε θέλουν να αφήσουν πολλοί Έλληνες. Στις γυναίκες ο συνηθέστερος είναι ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος πιθανόν να αυξάνεται λόγω παχυσαρκίας, κακής δίαιτας (κατανάλωση λίπους) και έλλειψης άσκησης», δηλώνει.

«Ο καρκίνος, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, είναι νόσος της μεγάλης ηλικίας. Είναι συνδεδεμένος με το γήρας. Όχι με τα γηρατειά... αλλά με το γήρας. Όταν λέμε γήρας, εννοούμε τον 40άρη, τον 50άρη, τον 60άρη... που γηράσκουν οι γενετικοί μηχανισμοί του. Στην ιατρική, όταν λέμε γήρας δεν εννοούμε τον 90χρονο. Εννοούμε τον άνθρωπο που προχωράει στην ηλικία. Επομένως, βλάπτονται οι επανορθώσεις. Δε λειτουργούν σωστά οι επανορθώσεις του γενετικού υλικού. Ωστόσο, περιβαλλοντικοί ή κοινωνικοί παράγοντες, όπως η κακή δίαιτα ή το κάπνισμα, επιτείνουν το πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Σαμώνης, ενώ συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο τρίτος καρκίνος στην Ελλάδα και στην Κρήτη είναι αυτός του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες. Η κακή διατροφή δεν είναι η μόνη αιτία. Αλλά μία από τις αιτίες είναι η διατροφή με πολύ λίπος και πολύ κρέας. Ωστόσο, δεν εννοώ ότι το κρέας πρέπει να εξαφανιστεί από τη διατροφή. Το κρέας είναι απαραίτητο σε μικρό βαθμό και άπαχο. Η μη λήψη κρέατος είναι επικίνδυνη όσο το να τρως συνεχώς κρέας».

Όσον αφορά στο κληρονομικό υπόβαθρο του καρκίνου, ο κ. Σαμώνης σημειώνει ότι «υπάρχει. Οι γενετικοί μηχανισμοί και το γενετικό υπόβαθρο υπάρχουν σε ένα ποσοστό καρκίνων. Όχι υπερβολικό, αλλά πάντα υπάρχει κληρονομική προδιάθεση σε αρκετούς καρκίνους. Γι’ αυτό πολλές φορές αναζητούμε το γενεαλογικό δένδρο. Αλλά, πέρα από τους καθαρά κληρονομικούς-γενετικούς, πάντοτε ο καρκίνος έχει και κληρονομικούς και μη κληρονομικούς γενετικούς παράγοντες. Και πάντοτε έχει και μη κληρονομικούς αλλά γενετικούς παράγοντες».

Αλκοόλ, τσιγάρο και παχυσαρκία

Όσον αφορά στο αλκοόλ, ο κ. Σαμώνης περιγράφει μια κακή συνήθεια που επικρατεί στην κρητική ύπαιθρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, στα περισσότερα χωριά της Κρήτης οι άνθρωποι ξεκινούν να πίνουν από πολύ νωρίς το πρωί. Το αλκοόλ είναι από τους κύριους παράγοντες, το οποίο μαζί με το τσιγάρο και την παχυσαρκία συνιστούν δολοφονική τριπλέτα».

Ο κ. Σαμώνης, στο ερώτημα εάν οι ογκολογικοί ασθενείς που συναντά έρχονται σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο, απαντάει: «Αυτό ποικίλλει. Υπάρχουν ασθενείς που έρχονται αρκετά νωρίς. Διότι έχουν παρακολουθήσει καμπάνιες. Γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τσεκ-απ. Υπάρχουν άρρωστοι που προσέχουν την υγεία τους, είναι ενημερωμένοι και έρχονται νωρίς. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνουν αργά. Συνήθως αυτοί είναι καπνιστές που, όταν έχουν συμπτώματα, ο καρκίνος τους είναι συνήθως προχωρημένος».

Ο κ. Σαμώνης προτρέπει στους καπνιστές να παρακολουθούνται από πνευμονολόγο και να κάνουν κάθε χρόνο μια ακτινογραφία θώρακος. Και φυσικά, προτιμότερο από το να κάνουν αυτό είναι να κόψουν το κάπνισμα. Πέρα από τη δίαιτα, που δεν πρέπει να έχει λίπος, δεν πρέπει να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ. Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία μία φορά το χρόνο και ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας μετά την εμμηνόπαυση. Να αυτοψηλαφούν το μαστό για να δουν εάν υπάρχουν ανωμαλίες και να πηγαίνουν αμέσως στον ειδικό. Οι άνδρες να παρακολουθούν τον προστάτη μετά τα 45. Όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, απαραίτητη είναι η κωλονοσκόπηση μετά τα 40. Εάν δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, κωλονοσκόπηση μετά τα 50 και μία φορά κάθε 4 ή 5 χρόνια».

Τέλος, ο κ. Σαμώνης καταλήγει: «Έχει σημασία να μην ψάχνουμε αιτίες μακριά σε φανταστικούς κόσμους αλλά πολύ πραγματικές αιτίες από την καθημερινότητά μας, όπως το κάπνισμα, η κακή δίαιτα, η καθιστική ζωή και η έλλειψη πρόληψης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News