Μετά τον Αποσελέμη, ανησυχούν για το νερό στο φράγμα Φανερωμένης

Κρήτη
Μετά τον Αποσελέμη, ανησυχούν για το νερό στο φράγμα Φανερωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πονοκεφάλων» και αγωνίας... συνέχεια για το νερό και το κρίσιμο μέτωπο της ύδρευσης-άρδευσης στην Κρήτη!

Μετά το φράγμα Αποσελέμη και το κλείσιμο της κάνουλας της ύδρευσης προς τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, που ψάχνουν να δουν πώς θα βγάλουν το φετινό πολύ δύσκολο καλοκαίρι, έντονος προβληματισμός καταγράφεται και για το φράγμα της Φανερωμένης στις Μοίρες, το οποίο είναι επίσης σε οριακό σημείο από πλευράς αποθεμάτων και δε διαφαίνεται προοπτική να δώσει νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής κατά τη φετινή χρονιά!

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει με βάση τα όσα αποκαρδιωτικά ειπώθηκαν τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού και με βάση την εισήγηση του δημάρχου και προέδρου της επιτροπής διαχείρισης του φράγματος Γιώργου Αρμουτάκη να μην ανοίξει ο αγωγός του φράγματος. Ο ίδιος χτύπησε μάλιστα ευθέως «καμπανάκι», λέγοντας πως, αν ανοίξει ο αγωγός και αρχίζει να δίνει νερό το φράγμα, κινδυνεύει και ο υδροβιότοπος που υπάρχει μέσα, αλλά και το ίδιο το έργο του φράγματος...

Το φράγμα της Φανερωμένης λίγο έξω από τις Μοίρες έχει κανονικά χωρητικότητα η οποία ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια κυβικά νερού. Αυτή τη στιγμή μέσα στον ταμιευτήρα υπάρχουν λίγο πάνω από 3 εκατ. κυβικά νερού!

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και δε θυμίζει σε τίποτε το εντυπωσιακό σκηνικό του χειμώνα του 2015, όταν το φράγμα είχε υπερχειλίσει!

Και αυτή η μικρή ποσότητα που έχει απομείνει σήμερα μέσα στο φράγμα ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Αρμουτάκης, είναι πλασματική, διότι τα πραγματικά αποθέματα, αν συνυπολογιστούν τα μπαζώματα, δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερού. Τα μπαζώματα έχουν πολλαπλασιαστεί για τον απλό λόγο ότι η χαμηλή στάθμη και η αποστράγγιση των νερών του φράγματος έχουν οδηγήσει στην πρόκληση κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία του ταμιευτήρα.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει «ανάψει» για τα καλά η συζήτηση στη Μεσαρά για το κατά πόσον θα πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή ο αγωγός και να αρχίσει η παροχή νερού για την άρδευση της περιοχής.

Προ ημερών μάλιστα είχε γίνει και σχετική συνάντηση ανάμεσα στο δήμαρχο Μοιρών και τους ΤΟΕΒ της περιοχής (Α, Β και Γ Ζώνης), ενώ είχαν παρευρεθεί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Απόφαση συγκεκριμένη δεν έχει παρθεί μέχρι τώρα. Υπάρχει όμως προσανατολισμός, τον οποίο έδωσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, και είναι στην κατεύθυνση του να παραμείνει κλειστό το φράγμα για όλους τους επόμενους μήνες.

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να μην ανοίξει ο αγωγός του φράγματος. Αναγνώρισε τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση, όπως και τις επιπτώσεις στην παραγωγική περιοχή της Μεσαράς. Να μην ξεχνάμε ότι το κόστος άρδευσης από εναλλακτικές πηγές, όπως οι γεωτρήσεις, είναι πολύ πιο κοστοβόρο και για αρκετές καλλιέργειες απαγορευτικό, λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων.

Ο κ. Αρμουτάκης τα αναγνώρισε αυτά. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι είναι διατεθειμένος να σηκώσει το πολιτικό βάρος, να αναλάβει την ευθύνη για μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, ώστε να αποτραπεί - όπως είπε - ένας διπλός όλεθρος, με περιβαλλοντική καταστροφή του υγροβιότοπου και ενδεχόμενο κίνδυνο του ίδιου του έργου!

Η σημερινή εικόνα του άδειου φράγματος Φανερωμένης, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταδεικνύει κάποιες εγγενείς αδυναμίες στον όλο σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου. Αδυναμίες που μοιάζουν, είναι η αλήθεια, κοινές και με άλλα μεγάλα φράγματα του νησιού, όπως το φράγμα Αποσελέμη.

Και τα δύο φράγματα σχεδιάστηκαν σε υπερβολικά ίσως μεγάλα μεγέθη και είναι αδύνατο να γεμίσουν έστω στοιχειωδώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη με τις άνομβρες κατά βάση χρονιές που διανύουμε.

Η πραγματικότητα είναι πως τα φράγματα Αποσελέμη, Φανερωμένης, αλλά και τα υπόλοιπα φράγματα εδώ στην Κρήτη, είναι «ευάλωτα» απέναντι στις διαθέσεις του καιρού. Χωρίς παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τα φράγματα δυστυχώς δε γεμίζουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Για την περίπτωση του Αποσελέμη, ως λύση αναμένεται η κάθοδος των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου, όταν με το καλό φτιαχτεί ο αγωγός που θα κατεβάζει τα νερά μέσω της σήραγγας που είναι έτοιμη εδώ και μερικούς μήνες. Για το φράγμα Φανερωμένης, πάλι, μοναδική λύση σωτηρίας είναι το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, που θεωρητικά, στα λόγια προχωρά, αλλά στην πράξη μάλλον έχει μείνει στάσιμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News