Κανδύλας: Άδικα με συνέλαβαν, είναι απολύτως νόμιμο το αλεύρι κάνναβης και τα σαπούνια

Κρήτη
Κανδύλας: Άδικα με συνέλαβαν, είναι απολύτως νόμιμο το αλεύρι κάνναβης και τα σαπούνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την δική του εκδοχή για όλα όσα συνέβησαν χθες στο λιμάνι της Σούδας μετά και τον εντοπισμό αλευριού κάνναβης και σαπουνιών κάνναβης σε πλοίο, στο λιμάνι της Σούδας δίνει ο επιχειρηματίας που συνελήφθη από τις αρχές.

Ο καλλιεργητής κλωστικής κάνναβης, υποστηρίζει στο neakriti.gr, ότι η σύλληψη του αλλά και όλα όσα προηγήθηκαν είναι άνευ προηγουμένου και έγιναν άδικα, καθώς όπως αναφέρει τα προϊόντα του είναι απολύτως νόμιμα, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία, στηριζόμενος όπως κατηγορηματικά αναφέρει στο γράμμα του νόμου.

«Η σύλληψη μου είναι απολύτως άδικη. Οι αρχές υποχρεούνταν να γνωρίζουν ότι ο νόμος έχει αλλάξει και η κάνναβη καλλιεργείται και συνταγογραφείται», τονίζει μεταξύ άλλων στο neakriti.gr, ο κ. Κανδύλας.

Ο ίδιος που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού βιολογικής-κλωστικής κάνναβης Kannabio, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο για περισσότερα από 20 χρόνια, έκανε προσπάθειες να εξηγήσει στους λιμενικούς κατά την σύλληψη του ότι δεν κατείχε τίποτα παράνομο και όλα ήταν προϊόντα της νόμιμης και αδειοδοτημένης εργασίας του.

«Ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης και των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτήν από τις ουσίες που υπάγονται στις εξαρτησιογόνες, θεσμοθετήθηκε το 2013 (παρ. 3 άρθρο 1 ν. 4139/2013). Η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , που ο νόμος έθετε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η καλλιέργεια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Απριλιο του 2016.Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μόλις υπογράφηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους για την καλλιέργεια της Κάνναβης Sativa L. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε από 5 άτομα και αυτή τη στιγμή 2,5 χρόνια μετά απαριθμούμε 20 μέλη από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικές ειδικότητες και δεξιότητες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κάθετη γραμμή παραγωγής, από το σπόρο και το χωράφι μέχρι και το ράφι. Την καλλιέργεια την πραγματοποιούμε σε συνεργασία με πιστοποιημένους βιολογικούς αγρότες, τους οποίους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στον συνεταιρισμό για να έχουν οφέλη από την υπεραξία του τελικού προϊόντος».

Ο εισαγγελέας του άσκησε κανονικά διώξεις και η υπόθεση του αναμένεται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σχετικά δείγματα από τα όσα εντόπισαν οι αρχές χθες έχουν σταλεί στο Χημείο του Κράτους, με τον ίδιο ωστόσο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα δικαιωθεί ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο KANNABISHOP στην Ελλάδα, το 1997 στα Χανιά, συνελήφθη μετά από λίγο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές διώξεις για «διαφήμιση ναρκωτικών», οι οποίες όμως εξέπεσαν από το δικαστήριο. Ο ίδιος έκτοτε διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο, και η υπόθεση βρίσκεται -ακόμα- στο ΣτΕ.

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου των λιμενικών αρχών

Στη σύλληψη ενός 56χρονου ημεδαπού για παράβαση του Ν.4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας - Δίωξης ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε, μετά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον επιβατικό λιμένα Σούδας, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στον χώρο συνοδευόμενων αποσκευών, εντοπίσθηκαν

μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα αλεύρι κάνναβης, μικτού βάρους τετρακοσίων ενενήντα τεσσάρων γραμμαρίων και είκοσι εκατοστών (494,20gr)

τρία (03) σαπούνια κάνναβης βάρους εξήντα γραμμαρίων και ενενήντα πέντε εκατοστών (60,95gr) το πρώτο, ογδόντα οκτώ γραμμαρίων και είκοσι εκατοστών (88,20gr) το δεύτερο και εβδομήντα επτά γραμμάρια και εξήντα πέντε εκατοστών (77,65gr)το τρίτο.

Ακολούθησε νομότυπη έρευνα σε οικία στην οποία διαμένει ο 56χρονος στην περιοχή των Χανίων από στελέχη του γραφείου Δίωξης ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, όπου μετά από ένδειξη αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντοπίστηκαν:

μία (01) χάρτινη συσκευασία περιέχουσα ακατέργαστους ανθούς κάνναβης, μικτού βάρους σαράντα γραμμαρίων και δέκα εκατοστών (40,10gr)

ένα (01) γυάλινο φιαλίδιο περιέχον ανθέλαιο των 30ml

μία (01) γυάλινη συσκευασία περιέχουσα κρέμα

μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα ζυμαρικά, μικτού βάρους διακοσίων εξήντα οκτώ γραμμαρίων (268gr)

μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα φυτικά αποσπάσματα κάνναβης μικτού βάρους πενήντα επτά γραμμαρίων και ενενήντα εκατοστών (57,90gr)

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ευρήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News