Η επιθυμία της έγινε πράξη και ο σύζυγος σκόρπισε την τέφρα της στα νερά της Ανάληψης

Κρήτη
Η επιθυμία της έγινε πράξη και ο σύζυγος σκόρπισε την τέφρα της στα νερά της Ανάληψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστική ιστορία: Η Γερμανίδα Χάνεϊ ζήτησε από το σύζυγό της Γκερτ λίγο πριν φύγει από τη ζωή να την επιστρέψει στην Κρήτη.

'Ακρως συγκινητικές στιγμές καταγράφηκαν στη θάλασσα της Ανάληψης. Μια 66χρονη γυναίκα από την Κολωνία, που λάτρεψε την Κρήτη και με το σύζυγό της επί 20 χρόνια επισκέπτονταν το νησί δύο και τρεις φορές το χρόνο, επέλεξε πριν φύγει από τη ζωή η τελευταία της επιθυμία να είναι η τέφρα της να απλωθεί στη θάλασσα ανοιχτά της Ανάληψης που έκαναν τις διακοπές τους. Ο σύζυγός της και οι φίλοι τους ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη, και χθες, μετά από ένα τρισάγιο που τελέστηκε μέσα στο ξενοδοχείο “Stella Palace”, η τελευταία της επιθυμία έγινε πράξη, συνοδεία της αγαπημένης της μουσικής: του πιο κλασικού ίσως ελληνικού ακούσματος, που δεν είναι άλλο από το συρτάκι.

Ήταν η τελευταία της επιθυμία... Η τέφρα της να πέσει στη θάλασσα ανοιχτά της Ανάληψης Χερσονήσου. Εκεί που με το σύζυγό της πέρασαν τα πιο όμορφα καλοκαίρια της ζωής τους και όχι μόνο. Η Χάνεϊ ζήτησε από το σύζυγό της Γκερτ λίγο πριν φύγει από τη ζωή να την επιστρέψει στην Κρήτη και εκείνος, που μοιράστηκε μαζί της μια ζωή, αλλά και την αγάπη για το νησί, πήρε τους φίλους τους και 20 μέρες περίπου μετά από το θάνατό της επέστρεψαν για να πραγματοποιήσουν την τελευταία της επιθυμία.

Πάνω σε ένα ψαροκάικο, φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τη Χάνεϊ με δάκρυα στα μάτια και ένα τριαντάφυλλο που έριξαν μέσα στο νερό για το τελευταίο “αντίο”, ακούγοντας αγαπημένες της μελωδίες, μεταξύ των οποίων τη μουσική από το συρτάκι, που τόσο της άρεσε να χορεύει κάθε φορά που τα τελευταία 20 χρόνια ερχόταν στην Ανάληψη για να κάνει τις διακοπές της... Ανεξάρτητα από το αν ήταν χειμώνας ή όχι.

Με δάκρυα στα μάτια ο σύζυγός της είπε το τελευταίο “αντίο” στην αγαπημένη του, με την οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχαν κάνει στην Ανάληψη τις τελευταίες τους διακοπές, δίχως να γνωρίζουν ότι λίγους μήνες μετά θα χωριστούν για πάντα...

Η Χάνεϊ λάτρευε την Κρήτη. Λάτρευε τους ανθρώπους και τη φιλοξενία. Είχαν γίνει πια φίλοι με την οικογένεια του Μιχάλη Τζιράκη, που επί είκοσι χρόνια τους φιλοξενούσε στα ξενοδοχεία του... Ως φίλοι λοιπόν χθες, συμμετέχοντας στη φορτισμένη συγκινησιακά τελετή, όλοι όσοι την αγάπησαν την αποχαιρέτησαν όπως η ίδια ήθελε.

Ο τελευταίος διάλογος

Στη θάλασσα του νησιού που αγάπησε η Χάνεϊ έμεινε για πάντα, και μαζί οι μνήμες των δικών της, που κάθε φορά, όπως βουβά και με τα μάτια έλεγαν, όταν επιστρέφουν στο νησί, θα είναι σα να τη συναντούν. Άκρως συγκινητικός όμως ήταν και ο τελευταίος διάλογος της Χάνεϊ με το σύζυγό της, τον οποίο με δάκρυα στα μάτια μάς περιγράφει ο Γκερτ:

«Όταν η Χάνεϊ διαγνώστηκε με καρκίνο, ήθελε να ξαναέρθει στην Κρήτη. Πάλεψε γενναία, αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συζήτησή μας την τελευταία φορά που της μίλησα είπε: “Γκερτ, πρέπει να πας μόνος σου στην Κρήτη. Εγώ δεν τα κατάφερα”. Kαι εγώ της απάντησα: “Χάνεϊ, ήθελες να ταφείς ανώνυμα. Θα το κάνω εγώ για σένα. Αλλά οι στάχτες σου δε θα έρθουν στην Κολωνία. Θα τις πάω στην Κρήτη. Για μια ακόμη φορά η επιθυμία σου ήταν η Κρήτη, και εγώ λοιπόν εκεί θα πάω να σε θάψω, στη θάλασσά της”. Αυτή απάντησε: “Θα το κάνεις στ’ αλήθεια αυτό;”. “Ναι”, της απάντησα, “θα το κάνω αυτό για σένα”. Εκείνη έκλαψε και εγώ τώρα εκπληρώνω αυτή την υπόσχεση». Όπως σημείωσε ο ίδιος ακόμα, στην τελετή για τη σύζυγό του ήρθαν πολλοί άνθρωποι και από την Κρήτη και από άλλες χώρες, πράγμα για το οποίο νιώθει όπως είπε - αρκετά φορτισμένος - «υπερήφανος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News