Θα «τσιμπήσουν» οι τιμές σε φρούτα & λαχανικά γιατί... νερό δεν υπάρχει

Κρήτη
Θα «τσιμπήσουν» οι τιμές σε φρούτα & λαχανικά γιατί... νερό δεν υπάρχει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι καταναλωτές στην αγορά του Ηρακλείου να βλέπουν ελλείψεις και συνεπώς αυξημένες τις τιμές σε ντόπια οπωροκηπευτικά.

Θα βλέπουν όμως σίγουρα και περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα στους πάγκους των μανάβικων, που έρχονται για να καλύψουν τις ελλείψεις, οι οποίες και δημιουργούνται από την αδυναμία των παραγωγών να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Χωρίς νερό, δηλαδή, οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών της Κρήτης δε θα μπορούν να ποτίσουν τις υφιστάμενες καλλιέργειές τους και δε θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις.

Σήμερα πάντως, μετά τις ημέρες του Πάσχα, οπότε και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα ήταν «τσιμπημένες» λόγω της μεγάλης ζήτησης, έχουν μειωθεί αισθητά μέχρι και 30%, όπως λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» o Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. Ο πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, ωστόσο, επισημαίνει λέει ότι οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά αναμένεται να αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από ένα 20ήμερο με ένα μήνα, κάτι που μας επιβεβαιώνουν μάλιστα και οι παραγωγοί στο Τυμπάκι, βάζοντας περιθώριο αντοχής του παραγωγικού συστήματος το αργότερο μέχρι τέλος του Μαΐου!

«Σήμερα που μιλάμε έχουμε προϊόντα στην αγορά, τόσο από θερμοκηπιακές όσο και από υπαίθριες καλλιέργειες. Τα αποθέματα του νερού μπορεί να είναι λίγα, αλλά ο κόσμος μπορεί μέχρι στιγμής και ποτίζει», σύμφωνα με όσα μας είπε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Πάντως, ήδη τα αποτελέσματα της λειψυδρίας έχουν φανεί, όπως μας τόνισε ο ίδιος ως προς τα άγρια χόρτα και τους χοχλιούς.

Το ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει πρόθυμο να βοηθήσει

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, από την πλευρά του, λέει κατηγορηματικά: «Η διαχείριση του νερού έπρεπε διαχρονικά να είναι ορθολογική. Όταν δεν υπάρχει νερό, σταματάει η ζωή. Και η ζωή των φυτών και η ζωή των ζώων. Έτσι θα πρέπει όλοι μαζί να διαχειριστούμε σωστά το νερό, γιατί διαφορετικά θα έχουμε τραγικές συνέπειες. Η λογική τού να σώσει ο καθένας το τομάρι του δεν υπάρχει. Και εδώ φαίνεται ο τεράστιος ρόλος των γεωτεχνικών σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από τη διαχείριση από τους γεωλόγους, θα πάμε στους γεωπόνους, που θα πρέπει να τους συμβουλεύονται οι παραγωγοί ως προς τους τρόπους χρήσης, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους με την ελάχιστη κατανάλωση. Και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και στη ζωική παραγωγή οι κτηνοτρόφοι, συνεννοούμενοι με τους ζωοτέχνες και τους κτηνοτρόφους, για να μην υπάρχει σπατάλη».

Τι απαντούν οι παραγωγοί

«Είμαστε πλέον στην κόψη του ξυραφιού», απαντά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Οι ανάγκες μας στο νερό πλέον φέτος είναι αυξημένες. Και στην περιοχή μας προσανατολιζόμαστε στο να μην κάνουμε καθόλου χρήση του νερού από το φράγμα της Φανερωμένης».

Όπως εξηγεί ο Μανόλης Ορφανουδάκης, στην παρούσα φάση τα προϊόντα της Μεσαράς, τόσο μέσα στα θερμοκήπια όσο και στα χωράφια, είναι σε παραγωγές και ποσότητες που επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με όσα μας είπε, από τα υπάρχοντα προϊόντα λίγες είναι οι ποσότητες της ντομάτας που εξάγονται. Στις εξαγωγές φεύγουν κυρίως πιπεριά και μελιτζάνα. Τα υπόλοιπα προϊόντα απορροφώνται από την τοπική αγορά.

«Όμως η επάρκεια των προϊόντων μας θα διαρκέσει το πολύ μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μετά δε θα υπάρχει νερό για να προχωρήσουμε στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα περισσότερα χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα», καταλήγει ο συνδικαλιστής των αγροτών.

Έπεσαν οι τιμές στην κατανάλωση

Στο μεταξύ, πάντως, οι τιμές στο ράφι των μανάβικων - σύμφωνα με τον πρόεδρο των οπωροπωλών του νομού Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη - έχουν μειωθεί σε σχέση με την περίοδο του Πάσχα σε ένα ποσοστό μέχρι και 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, στην ντομάτα η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1 με 1,20 ευρώ το κιλό (από 1,5 το Πάσχα), τα αγγούρια τα υπαίθρια γύρω στο 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό και του θερμοκηπίου γύρω στο 1 ευρώ (από 2,5 έως και 3 ευρώ το κιλό που ήταν οι τιμές το Πάσχα). Τα κολοκύθια πωλούνται στα 2 ευρώ το κιλό και οι αγκινάρες γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό. Στη φράουλα το κυπελάκι πωλείται, ανάλογα την ποιότητα, γύρω στα 2 με 2,5 ευρώ.

Το καρπούζι, που το Πάσχα ήταν γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχει τιμή γύρω στο 1,40 ευρώ το κιλό. Τα πεπόνια έχουν φτάσει να πωλούνται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό, από 2,5 με 3 ευρώ το κιλό στις ημέρες του Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τις πατάτες, οι ντόπιες πωλούνται με τιμές 0,70 έως 0,80 ευρώ το κιλό και η πατάτα Αιγύπτου με 0,60 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, του Λασιθίου οι πατάτες μένουν απούλητες επί σειρά μηνών στις αποθήκες των παραγωγών.

«Είναι έξι μήνες τώρα βγαλμένες στο Οροπέδιο οι πατάτες και δεν πουλιούνται. Και πολύ φοβάμαι ότι θα πεταχτούν στο τέλος»...

Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, τέλος, σχολιάζει: «Έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι να βοηθούν και να λένε στους παραγωγούς τι πρέπει να κάνουν για να καταναλώνουν όσο γίνεται λιγότερο νερό. Για παράδειγμα, όταν ο παραγωγός κάνει εδαφοκάλυψη στη σωλήνα του νερού, γλιτώνει το 60% του νερού που χρειάζεται αν δε σκεπαστούν οι σωλήνες. Και γενικά, υπάρχουν τρόποι για να γίνει οικονομία στο νερό. Εγώ μπορώ να τη χαρακτηρίσω ως χρονιά έκτακτης ανάγκης σε σχέση με το πόσιμο νερό και με το νερό που χρειάζεται στην άρδευση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News