Κρήτη

Ένταση και γιουχαΐσματα στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλι

Η πρόεδρος μετέφερε την εκδίκαση της υπόθεσης σε άλλο γραφείο χωρίς την παρουσία των κατοίκων γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να την γιουχάρουν.

Στιγμές έντασης στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου όπου και εκδικάζονται στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης οι προσωρινές τιμές αποζημιώσεων για εκατοντάδες εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες βάσει των τριών ΦΕΚ που είχαν δημοσιευτεί.


Κάτοικοι του Ευαγγελισμού ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης, αίτημα που δεν έκανε δεκτό η έδρα με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή της δίκης και στη συνέχεια ζήτησαν από την πρόεδρο να καλέσει μάρτυρα για την εκτίμηση των εκτάσεων, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από την πρόεδρο.


Η πρόεδρος μετέφερε την εκδίκαση της υπόθεσης σε άλλο γραφείο χωρίς την παρουσία των κατοίκων γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να την γιουχάρουν.


Να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί ανακοίνωση από την δημοτική αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος αναφερόμενη στις επιπτώσεις κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, ελπίζοντας σε μία δίκαιη απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις στους ανθρώπους που θα χάσουν την περιουσία τους λόγω της κατασκευής του μεγάλου έργου.


Από πλευρά πολιτείας, υπάρχει πρόθεση η υπόθεση των απαλλοτριώσεων να κριθεί πρωτόδικα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Είχε προηγηθει το πρωί η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας: 

 Δήμος μας έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει στην περιοχή του το Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου, ένα έργο που θα επηρεάσει και θα επαναπροσδιορίσει τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της περιοχής,όπως συμβαίνει εξάλλου από την κατασκευή κάθε μεγάλου έργου.

Η άμεση επίπτωση με το ξεκίνημα της κατασκευής του, θα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των όμορων χωριών (Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Ρουσοχώρια), χάνουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους και σε κάθε περίπτωση πρακτικά μένουν ακτήμονες στον ίδιο τους τον τόπο.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις για να μπορούν, οι συμπολίτες μας που θα χάσουν την περιουσία τους να την αντικαταστήσουν.

Ζητούμε επιπλέον να μην προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης σύμφωνα με το Άρθρο 7Α, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδος από το Εφετείο, που ελπίζουμε να γίνει άμεσα."

Την ίδια στιγμή μεμονωμένες φωνές εξέφραζαν την θέση να μην δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο στην περιοχή του Καστελίου.

Σχόλια