Ο καιρός αλλάζει με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και σκόνη

Κρήτη
Ο καιρός αλλάζει με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάσα... από την Πέμπτη προβλέπουν για το νησί οι μετεωρολόγοι

Μέχρι μεθαύριο Πέμπτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα της Κρήτης η αφρικανική σκόνη, η οποία εσχάτως εισέβαλε - εκ νέου - στο νησί μας. Στο μεταξύ, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μέχρι μεθαύριο Πέμπτη - και αρχής γενομένης από σήμερα - σταδιακά θα υποχωρήσει σε χαμηλότερες τιμές.

Το ότι η σκόνη από τη Σαχάρα θα παραμείνει στην Κρήτη μέχρι μεθαύριο επιβεβαιώνεται από το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ωστόσο, πρόκειται για την αφρικανική σκόνη που αιωρείται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, και η οποία διαφέρει από τη σκόνη που εισπνέεται και είναι επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ισχύουν από χθες μέχρι την Πέμπτη δεν ευνοούν ιδιαίτερα τη μεταφορά σκόνης στα κατώτερα στρώματα της κρητικής ατμόσφαιρας», ανέφερε αρχικά μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Λέκκας. Στον αντίποδα, η μεταφορά σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα ευνοείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Όπως μας εξηγεί ο Μανόλης Λέκκας, «αυτό που παρατηρούμε με βάση και τις καταγραφές των προηγούμενων ημερών είναι ότι η σκόνη που εισπνέεται, και η οποία είναι επικίνδυνη, δεν έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, μάλιστα, «προγνωστικά, τις επόμενες ημέρες, ναι μεν φαίνεται οι τιμές συγκέντρωσης να είναι λίγο υψηλότερες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα προκύψει κάποιο ιδιαίτερο επεισόδιο».

Εντούτοις, ο Μανόλης Λέκκας καλεί τους πολίτες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις που εκδίδουν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτή που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με προβλέψεις, θα υπάρξουν πολύ υψηλές υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει από το απόγευμα της Δευτέρας 16/04/2018 (σ.σ. χθες) έως και την Τετάρτη 18/04/2018 (σ.σ. αύριο), οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά».

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει, λοιπόν, σε «άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης και στα παιδιά αλλά και τα άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους».

«Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων, συνιστάται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Στο μεταξύ, την ώρα που η αφρικανική σκόνη παραμένει στην κρητική ατμόσφαιρα, ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για σταδιακή πτώση του υδράργυρου, αρχής γενομένης από σήμερα.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα ξεκινήσουν από σήμερα να πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα, φτάνοντας τελικά μεθαύριο Πέμπτη περίπου στους 12 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, όπως μας εξηγεί ο μετεωρολόγος, πτώση θα σημειώσουν και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, «οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου, κατά μέσο όρο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, κατά τόπους οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερες. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές. Όπως μας λέει ο μετεωρολόγος, θα υπάρξουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Εξάλλου, οι άνεμοι θα πνέουν σήμερα και αύριο από δυτικές διευθύνσεις.

«Οι άνεμοι δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Από την Πέμπτη, ωστόσο, θα μετατραπούν σε βοριάδες, με την έντασή τους να παραμένει στα ίδια επίπεδα», μας είπε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα είναι σαφώς εξασθενημένοι.

Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ομίχλης

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Λέκκας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε επανεμφάνιση των τοπικών ομιχλών. «Τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα, μαζί με την όποια ποσότητα σκόνης υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αλλά και ενδεχόμενη άπνοια, μπορεί να δημιουργήσουν τοπικές ομίχλες ή μια γενικότερη “θολούρα” στην ατμόσφαιρα», επισήμανε, κλείνοντας, ο μετεωρολόγος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News