Κρήτη

«Θα γίνουμε... ρεζίλι των σκυλιών λόγω αδελφοποίησης μας με Δήμο του Κονγκό»

Αντιδράσεις για την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου Χερσονήσου

Καταπέλτης, ενόψει της προωθούμενης αδελφοποίησης του Δήμου Χερσονήσου με το Δήμο Κίντου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εμφανίζεται ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Λουλουδάκης, ο οποίος μέσω επιστολής του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα Μέσα Ενημέρωσης ζητά να αποτραπεί πάση θυσία η κίνηση αυτή εκ μέρους της δημοτικής Αρχής.

Μια κίνηση, όπως επισημαίνει ο ίδιος χτυπώντας “καμπανάκι”, που όχι μόνο δε θα επιφέρει καθόλου οφέλη στο Δήμο - ως είθισται σε περιπτώσεις αδελφοποίησης με άλλο Δήμο - αλλά ίσα-ίσα θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την περιοχή στο παγκόσμιο στερέωμα, αναπτύσσοντας μια τέτοια συνεργασία με μια περιοχή και μια χώρα όπου τα μοναδικά επιτεύγματα είναι οι γενοκτονίες, η βία, η καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το λαθρεμπόριο!


«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ. και την πρόταση-εισήγηση του δημάρχου για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Δήμο Κιντού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγηση του δημάρχου και οι λόγοι που επικαλείται, πως η συνεργασία με το συγκεκριμένο Δήμο της συγκεκριμένης χώρας προάγει τα συμφέροντα του Δήμου Χερσονήσου και καταδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις του Δήμου.


Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η πιθανή αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτής της πρότασης εκθέτει ανεπανόρθωτα το Δήμο μας, εγκυμονεί τον κίνδυνο του διασυρμού και της απόλυτης γελοιοποίησης, εκτός και εάν εντάσσεται στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή για να εισάγει καλές πρακτικές από μια χώρα που διαπρέπει στο λαθρεμπόριο, στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις γενοκτονίες, στην άγρια εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών, στις πολιτικές δολοφονίες, στην εξαγωγή της βίας, στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Αφρικής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή-καταπέλτη ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συνεχίζει: «Οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον στοιχειωδώς ο κ. δήμαρχος ότι οι αδελφοποιήσεις Δήμων υπόκεινται σε κάποιους κώδικες και κανόνες και ότι πρέπει να γίνονται με αυστηρά κριτήρια, με δημοκρατική ευαισθησία, με επάρκεια γνώσης της πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας, συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συμβούλους του, για να προστατεύεται από το να εκθέτει το Δήμο, τους συνεργάτες του και τον ίδιο του τον εαυτό σε τέτοιου είδους ατοπήματα.


Για την πολιτική κατάσταση στο Κονγκό έχουν απασχοληθεί τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνα ψηφίσματα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, η Ένωση Αφρικανικών Κρατών κ.λπ.


Η πολυεπίπεδη ανθρωπιστική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χαρακτηρίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις, επιδημίες, υποσιτισμό, βιασμούς ανήλικων παιδιών, ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από συμμορίες, σε στενή συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες, λαθρεμπόριο, διαφθορά, ισχυρή παρουσία τυχοδιωκτών απ’ όλα τα μέρη της γης και παρεμπόδιση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.


Η Ε.Ε. στις 29 Μαΐου του 2017 επέβαλε κυρώσεις σε εννέα διακεκριμένα στελέχη του καθεστώτος, ενώ η Ελβετία, κατόπιν διεθνών πιέσεων, επέβαλε κυρώσεις σε 14 συνεργάτες του προέδρου της ΛΔΚ Τζόζεφ Καμπιλα. Όσον αφορά, δε, στην Ελλάδα, υπάρχει ανοικτό το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων που έφυγαν από το Ζαΐρ, το παλιό όνομα του κράτους την περίοδο της αποικιοκρατίας από τους Βέλγους».

«Μην επιτρέψετε το διασυρμό του Δήμου μας»

«Η εισήγηση του δημάρχου, πέρα από την ολική άγνοια της κατάστασης στη χώρα της ΛΔΚ, εκπέμπει και μια εκδήλωση υψηλών προσδοκιών για το όφελος που θα προκύψει στο μεγαλύτερο τουριστικό Δήμο της Ελλάδας από την αδελφοποίηση με το 17ο σε πληθυσμό Δήμο του Κονγκό, που βρίσκεται στην πλέον επιβαρυμένη από την ανθρωπιστική κρίση περιοχή, από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που θα δημιουργήσει η αδελφοποίηση, αν και έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει απαγόρευση πτήσεων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας του Κονγκό στις χώρες της Ε.Ε. για λόγους ασφαλείας, και αυτό θα δημιουργήσει ένα μικρό προβληματάκι.


Θα πρέπει να έχει πληροφόρηση για τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς τις γειτονικές χώρες και να το ερμηνεύει ως μια τουριστική ευκαιρία για την αποσυμφόρηση της περιοχής και την εξασφάλιση υψηλής πληρότητας στα ξενοδοχεία του Δήμου, καθώς επίσης και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, δε φιλοδοξεί στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στο Δήμο μας το επενδυτικό ενδιαφέρον των κονγκολέζικων κεφαλαίων, που θα δώσουν ανάσα στην επενδυτική άπνοια. Όπως επίσης και μια καλή ευκαιρία για τους άνεργους Έλληνες που μεταναστεύουν», σημειώνει σε αιχμηρό τόνο ο κ. Λουλουδάκης και καταλήγει: «Επειδή συμπίπτει η ημερομηνία της συνεδρίασης του Δ.Σ. με το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα και δεν μπορώ να παρευρίσκομαι, σας αποστέλλω τις απόψεις μου και πιστεύω ότι δε θα επιτρέψετε το διασυρμό του Δήμου μας. Όπως βέβαια σωστά αναφέρεται στην εισήγηση, στη διαδικασία της αδελφοποίησης Δήμων για χώρες εκτός Ε.Ε. προβλέπεται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών και θα έπρεπε για λόγους πρόνοιας να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση με το υπουργείο και πιθανόν, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος και με το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Η απόσυρση του θέματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Βέβαια, έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί το πιθανό παρασκήνιο που μπορεί να είχε προηγηθεί αυτής της μοναδικής και καινοτομίας πρωτοβουλίας, που διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας...».

Σχόλια