Κρήτη

Οι ήρωες της Κρήτης που έπεσαν στο καθήκον

Αυτοί είναι oι Κρήτες ήρωες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον και πέρασαν για πάντα στις σελίδες της ιστορίας.

Σμηναγός Κωσταντίνος Ηλιάκης , Σμηναγός Σήφης Αναστασάκης,Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης. Η Κρήτη έχει το δικό της μερίδιο στο πάνθεο των ηρώων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον…

Σμηναγός Κωσταντίνος Ηλιάκης

Μάιος του 2006. Στη διάρκεια θερμού επεισοδίου με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Χανιώτη σμηναγού κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα εχθρικά  αεροσκάφη που είχαν χωριστεί σε δύο σχηματισμούς έχουν κατεύθυνση προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 με στόχο να τις φωτογραφήσουν. Ο σμηναγός Ηλιάκης προσεγγίζει την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Ένα από τα τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές με  επιθετικούς ελιγμούς παρεμποδίζει το ελληνικό μαχητικό, χωρίς να πτοήσει τον ήρωα σμηναγό.

 Δευτερόλεπτα αργότερα στην εξέλιξη της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης. Στις ένοπλες δυνάμεις ηχεί κόκκινος συναγερμός. Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους.  Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο. Στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» εντόπισε την κάσκα, και τον εξοπλισμό του  σμηναγού Ηλιάκη πιστοποιώντας το θάνατο του..

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, η Ακαδημία Αθηνών, του απένειμε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Σήφης Αναστασάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γέργερη  Ηρακλείου. Σε ηλικία 18 ετών εισήχθη από τους πρώτους στη Σχολή Ικάρων, απ όπου αποφοίτησε ως Αρχηγός της Σχολής. Υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τη 340 Μοίρα,  μέχρι την ημέρα του δυστυχήματος. Είχε επιλεγεί από την υπηρεσία του και ως εκπαιδευτής καθώς η μεταδοτικότητα ήταν άλλο ένα χάρισμα που τον χαρακτήριζε. Επροσωπούσε πάντα επάξια τη χώρα, λαμβάνοντας μέρος σε πάρα πολλές αποστολές, εντός κι εκτός Ελλάδας.

26 Αυγούστου του 2010..  στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της νήσου Χρυσής, το αεροσκάφος του  συγκρούστηκε στον αέρα με ένα μονοθέσιο F-16C που συμμετείχε στην άσκηση, στο οποίο επέβαινε ο Σγος (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας για τον οποίο ο θάνατος ήταν ακαριαίος . Ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρθηκε στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα. Μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος και την οδύνη την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα

Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

19 Απριλίου 2017. Οι σημαίες για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις,  κυματίζουν μεσίστια μετά τη συντριβή ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα. Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Κρητικός υποστράτηγος Τεθωρακισμένων, Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Ο Ιωάννης Τζανιδάκης κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα, του Ρεθύμνου και είχε μόλις τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια