Καιρικό «κοκτέιλ» στην Κρήτη: Σκόνη, ομίχλη και ο υδράργυρος στα ύψη

Κρήτη
Καιρικό «κοκτέιλ» στην Κρήτη: Σκόνη, ομίχλη και ο υδράργυρος στα ύψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες ενώ η επιστροφή της αφρικανικής σκόνης “ανάγκασε” τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Η αφρικανική σκόνη επέστρεψε! Ήδη από χθες ο... “απρόσκλητος επισκέπτης” από τη Σαχάρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές μετεωρολογικές προβλέψεις, η κορύφωση του φαινομένου αναμενόταν σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με το καλοκαιρινό καιρικό σκηνικό που έχει στηθεί στο νησί μας από χθες να συνεχίζεται τόσο σήμερα, όσο και τα επόμενα 24ωρα.

Που και πότε η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς;

Αμάρι

Σάββατο: 30°C Κυριακή: 31°C

Γέργερη

Σάββατο: 31°C Κυριακή: 30°C

Ζαρός

Σάββατο: 31°C Κυριακή: 32°C

Ιεράπετρα

Σάββατο: 31°C

Κρουσώνας

Δευτέρα: 31°C

Μοίρες

Παρασκευή: 31°C Σάββατο: 30°C Κυριακή: 31°C

Παλαιόχωρα

Σάββατο: 30°C Κυριακή: 31°C

Πρέβελη

Παρασκευή: 31°C Δεύτερα: 30°C

Σητεία

Παρασκευή: 30°C

Σπήλι

Παρασκευή: 30°C Σάββατο: 30°C Κυριακή: 30°C

Σφακιά

Παρασκευή: 31°C Σάββατο: 31°C Κυριακή: 31°C

Τυμπάκι

Σάββατο: 32°C Κυριακή: 32°C

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η έναρξη της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη ξεκίνησε από προχθές το βράδυ και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το πρωί. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι οι «προγνωστικές τάσεις μεταφοράς είναι πολύ μικρότερες σε συγκεντρώσεις μικρο-σωματιδίων από τις συγκεντρώσεις που βιώσαμε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αναφορικά με το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικά προγνωστικά στοιχεία. Το ένα είναι τα δεδομένα μεταφοράς του συνολικού φορτίου σκόνης και το δεύτερο είναι η μεταφορά συγκεντρώσεων εισπνεόμενων μικρο-σωματιδίων. Το πρώτο στοιχείο είναι αυτό που προκαλεί - ως επί το πλείστον - τη θολότητα στην ατμόσφαιρα, περιορίζοντας την οριζόντια ορατότητα. Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με τα όρια επικινδυνότητας για τις ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου. «Για το δεύτερο αυτό στοιχείο, στο οποίο δίδεται και μεγαλύτερη σημασία, φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα ότι θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπιστεί (50 μg/κυβ. μέτρο αέρα), αλλά όχι στο βαθμό που παρατηρήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου», μας εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Σε κάθε περίπτωση, οι προγνωστικές τάσεις των αναφερόμενων συγκεντρώσεων δε θα πρέπει να προκαλούν πανικό και η γνώση είναι αρκετή, ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας», συμπλήρωσε με νόημα ο μετεωρολόγος.

Πάντως, η επιστροφή της αφρικανικής σκόνης “ανάγκασε” τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, «η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3, λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα εξελιχθεί από την Πέμπτη 12/4/2018 (σ.σ. χθες) μετά το μεσημέρι και θα είναι πιο έντονο σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 13/4/2018 (σ.σ. σήμερα) και θα εξομαλυνθεί το Σάββατο 14/4/2018 (σ.σ. αύριο)».

«Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ομίχλη και ο υδράργυρος στα ύψη

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, κατά τη χθεσινή ημέρα οι «βόρειες περιοχές της δυτικής Κρήτης εμφάνισαν έντονα το φαινόμενο της ομίχλης, με την ορατότητα να περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι ανατολικές περιοχές της Κρήτης δεν εμφάνισαν παρόμοιο φαινόμενο ομίχλης, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μια θολότητα στην ατμόσφαιρα που οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι επικρατούν άνεμοι, έστω και ασθενείς, οι οποίοι αποτελούν και τον ανασταλτικό παράγοντα».

Ο υδράργυρος έφτασε πάντως σε πολύ υψηλές τιμές για την εποχή, αγγίζοντας και ξεπερνώντας στις βόρειες περιοχές της Κρήτης τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως, αναφορικά με το εν γένει καιρικό σκηνικό στην Κρήτη, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της καλοκαιρίας για το επόμενο διάστημα». Ωστόσο, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, η καλοκαιρία αυτή θα διαταραχθεί «από συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κατά τόπους ομιχλών, λόγω υψηλών ποσοστών υγρασίας και άπνοιας, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών λόγω μιας θερμής εισβολής στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης».

Έτσι, μετά τη χθεσινή ημέρα, οι υψηλές για την εποχή τιμές της θερμοκρασίας θα διατηρηθούν και σήμερα. Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Λέκκας, οι πολύ υψηλές τιμές της θερμοκρασίας θα διατηρηθούν κυρίως στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές του νησιού. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, ο υδράργυρος θα... “σκαρφαλώσει” κυρίως στις νότιες περιοχές της Κρήτη, όπως είναι οι Μοίρες, το Τυμπάκι, η Παλαιόχωρα, αλλά και η Ιεράπετρα.

Στις εν λόγω περιοχές η θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Στις δυτικές περιοχές της Κρήτης, όπως τα Χανιά, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει περίπου στους 25 βαθμούς, ενώ στα βόρεια-ανατολικά αστικά κέντρα, όπως το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου, αναφορικά με τους ανέμους, θα πνέουν σήμερα από βόρειες διευθύνσεις. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ωστόσο, θα είναι ασθενείς, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 μποφόρ, ενώ κατά τόπους - το μεσημέρι - θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Κατά τις βραδινές ώρες, πάντως, θα επικρατήσει άπνοια.

«Οι καιρικές συνθήκες πάντως σε ολόκληρο το νησί θα διατηρηθούν πολύ καλές μέχρι και το σαββατοκύριακο, με τους ανέμους να διατηρούν μια βόρεια τάση, αλλά χωρίς ενίσχυση ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό φυσικά συνηγορεί στη δημιουργία τοπικών ομιχλών, ιδιαίτερα τις νυκτερινές και τις πρωινές ώρες.

Η συνεισφορά βέβαια και της αφρικανικής σκόνης, αναλόγως των συγκεντρώσεων, θα προκαλεί μια θολότητα στην ατμόσφαιρα. Λόγω δε και της διατήρησης της θερμότερης εισβολής από τα νότια, αναμένεται να σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα σε ανατολικές και νότιες περιοχές της Κρήτης», ανέφερε, κλείνοντας, ο Μανόλης Λέκκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News