«Άπιαστο όνειρο» για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης το πλαφόν των 100 κιλών

Κρήτη
«Άπιαστο όνειρο» για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης το πλαφόν των 100 κιλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε φέτος - παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης - άλλαξε προς το καλύτερο η απόφαση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας και στο γάλα, με συνέπεια για μια ακόμη χρονιά οι αιγοπροβατροτρόφοι του νησιού μας να κρατούν μικρό καλάθι ως προς τα μόλις 50.429.165 ευρώ που ανακοινώθηκαν για το 2018.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν μπορούν να πετύχουν το πλαφόν των 100 κιλών γάλακτος ανά προβατίνα ή κατσίκα σε ετήσια βάση, λόγω του εκτατικού χαρακτήρα που έχει ο κλάδος τους στο νησί μας, σε αντίθεση με το σταβλισμένο χαρακτήρα άλλων περιοχών της χώρας.

Μεταξύ των άλλων, στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανέρχεται για το έτος 2018 σε 50.429.165 ευρώ και για το έτος 2019, όπως και για το 2020, σε 49.886.274 ευρώ αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

Οι όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος είναι οι γεωργοί, οι οποίοι πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

- Είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013.

- Είναι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας.

- Παραδίδουν το γάλα που παράγουν σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, είτε απευθείας, είτε μέσω φορέων συγκέντρωσης γάλακτος (π.χ. οργανώσεις παραγωγών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Οι κτηνοτρόφοι με καθετοποιημένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης συμμετέχουν στο καθεστώς εφόσον πληρούν την έννοια του εγκεκριμένου μεταποιητή και εφόσον έχουν δηλώσει στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τις ποσότητες γάλακτος που μεταποίησαν από την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της εκμετάλλευσής τους για το έτος ενίσχυσης. Αυτό διαπιστώνεται από την καταχώριση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) της εν λόγω ετήσιας απογραφής.

«Πάλι έξω θα μείνει η Κρήτη»

Την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα αιτήματα των Κρητικών αιγοπροβατοτρόφων ούτε και τούτη τη χρονιά εξέφρασε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο κτηνοτρόφος-τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Μεταξύ των όρων, για τον υπολογισμό των επιλέξιμων αιγοπροβάτων, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος και αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή και αιγών, η οποία θα πρέπει να είναι 100 κιλά ανά ζώο. Αλλά εδώ στην Κρήτη, που είναι εκτακτική και όχι σταβλισμένη η κτηνοτροφία, είναι αδύνατο να πιάσουμε αυτές τις ποσότητες. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό. Και μετά το άλλο θέμα έχει να κάνει με το γάλα που δηλώνουν στον ΕΛΟΓΑΚ οι κτηνοτρόφοι, που και πάλι εκεί ισχύουν πολύ αυστηρά κριτήρια...».

Ο κ. Τζουλιαδάκης τονίζει ότι το γεγονός πως η Κρήτη, σχεδόν στο σύνολό της, μένει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης αυτομάτως μας κάνει να πιστεύουμε ότι ωφελούνται πολύ περισσότερο οι κτηνοτρόφοι άλλων περιοχών της χώρας. «Τα ποσά αυτά δεν απορροφώνται από μας. Και είναι και ελάχιστα τα χρήματα. Εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να αναθεωρήσουν τους κανονισμούς. Κι ενώ μας έχουν υποσχεθεί ότι θα το δουν αυτό το πρόγραμμα, βλέπουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά που εφαρμόζεται αυτός ο τρόπος πληρωμής οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να μην παίρνουν χρήματα...».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζουλιαδάκης μάς λέει ότι, αν για παράδειγμα κάποιος έχει 200 πρόβατα, θα πρέπει να δηλώσει στον ΕΛΟΓΑΚ παραγωγή γάλακτος άνω των 220 τόνων! «Είναι όμως και ένα άλλο θέμα που υπάρχει. Το γάλα θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί από πιστοποιημένο τυροκομείο που στέλνει τα δείγματά του στον ΕΛΟΓΑΚ. Αν είναι κάποιοι που τυροκομούν το γάλα μόνοι τους, όπως για παράδειγμα είμαι εγώ, ή συνεργάζονται με μη πιστοποιημένα τυροκομεία, δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν χρήματα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι πλέον στην Κρήτη υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα τυροκομεία. «Πριν από λίγα χρόνια», όπως λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «τα περισσότερα τυροκομεία στην Κρήτη δεν ήταν πιστοποιημένα. Αλλά μπήκαν όλοι σε προγράμματα. Και μέσω των προγραμμάτων εξαναγκάστηκαν να έχουν πιστοποίηση για να μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News