default-image

«Ναι» στους ελέγχους στα φυτοφάρμακα

Κρήτη
«Ναι» στους ελέγχους στα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέχει την περίοδο αυτή από τη διατύπωση θέσεων ως προς τους ελέγχους του κράτους στον τομέα των φυτοφαρμάκων η Διοικούσα Επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, λόγω... εκλογών σε δέκα μέρες... Την απάντηση αυτή έδωσε στη “Νέα Κρήτη”, χθες, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, με την αιτιολογία ότι δε θα ήθελε οτιδήποτε μας πει να θεωρηθεί ως... προεκλογικό...

Ωστόσο, ο κόσμος των γεωτεχνικών λέει «ναι» στους ελέγχους στον τομέα των φυτοφαρμάκων, με το γεωπόνο και διευθύνοντα σύμβουλο της “Proactive Α.Ε.-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, Νίκο Μπουνάκη, να καλεί τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο στη σοβαρή αυτή υπόθεση!

Κυρίαρχο φαίνεται πως είναι το βάρος των ελέγχων της κυβέρνησης για τον εντοπισμό τυχόν κυκλωμάτων εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά το προηγούμενο έτος σε 51 υποθέσεις εισαγωγής, κατοχής, διακίνησης και χρήσης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά πλέον των 200 χιλιάδων ευρώ.

«Η παραβατικότητα των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει έξαρση και για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται η εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων. Είναι συχνά τα περιστατικά όπου τα παράνομα φυτοφάρμακα αποκαλύπτονται από ελέγχους τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Σε κάθε υπόθεση επιβολής διοικητικών κυρώσεων για εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση και χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενημερώνεται άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και περικόπτονται οι κοινοτικές ενισχύσεις του εμπλεκόμενου κατά 20%, σύμφωνα με την εγκύκλιο 417/2.10.2012. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δημοσιεύονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Την ανακοίνωση αναδημοσιεύει και η επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΩΤΕΕ στην Αθήνα.

Πάντως, ο πρόεδρος του φορέα, στην παρούσα φάση, δε θέλει να πάρει θέση προς την εφημερίδα μας, επικαλούμενος τον... «υπηρεσιακό χαρακτήρα» της Διοικούσας Επιτροπής...

«Οι έλεγχοι είναι πάντα αναγκαίοι»

Μιλώντας στη “Ν.Κ.”, λοιπόν, ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της “Proactive Α.Ε.-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, Νίκος Μπουνάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γενικότερα θα πρέπει να πούμε ότι πρέπει να γίνει πιο ορθολογική η χρήση των φυτοφαρμάκων. Είναι απαραίτητο οι παραγωγοί μας να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο φυτοπροστασίας και να συμβουλεύονται αφενός τις γεωργικές προειδοποιήσεις και αφετέρου εξειδικευμένους γεωπόνους που ασχολούνται με τις καλλιέργειες και γνωρίζουν το θέμα. Στόχος είναι να παράγουμε προϊόντα με λιγότερο δυνατές εισροές και επιβαρύνσεις και για το περιβάλλον και για την τσέπη του παραγωγού, γιατί πλέον τα κόστη είναι δυσβάσταχτα και οι καλλιέργειες είναι μη κερδοφόρες αν τις επιβαρύνουμε. Αλλά και να λάβουμε υπόψη μας ότι και από άποψη υπολειμματικότητας οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν πλέον θεσπίσει πολύ πιο αυστηρούς κανόνες και έχουν αυστηρότερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων...».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Μπουνάκης εξηγεί ότι «πολλά φορτία προϊόντων απορρίπτονται από τις αγορές όχι επειδή έχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα, έχουν τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Κι ενώ οι δόσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, είναι έξω από τις προδιαγραφές που βάζουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ...».

Επομένως αυτοί οι τρεις λόγοι είναι οι βασικότεροι για τους οποίους θα πρέπει οι παραγωγοί να προσέχουν ιδιαίτερα στη χρήση των φυτοφαρμάκων: «Η προστασία της υγείας των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος. Το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο. Και οι αυστηρότερες απαιτήσεις που βάζουν πλέον οι διεθνείς αγορές...».

Ασφαλή προϊόντα: «Γίνονται συνεχώς αναλύσεις»

Για τα θέματα που σχετίζονται με τα παράνομα φυτοφάρμακα ο Νίκος Μπουνάκης είναι κατηγορηματικός: «Οι παραγωγοί πρέπει να ψωνίζουν μόνο από τα εγκεκριμένα καταστήματα και να αγοράζουν φυτοφάρμακα μόνο κατόπιν συμβουλών από τους αρμόδιους γεωπόνους που έχουν άδεια πώλησης και συνταγογράφησης των φαρμάκων...».

Καταλήγοντας, ο γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης δηλώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καταναλωτές στη χώρα μας και στις χώρες της Ε.Ε. καταναλώνουν ασφαλή προϊόντα. «Διότι οι έλεγχοι είναι πολύ πιο αυστηροί αλλά και γίνονται συνεχώς αναλύσεις. Υπάρχουν συστήματα ποιότητας και πιστοποιούνται οι παραγωγοί. Και ο ίδιος ο παραγωγός έχει καταλάβει ότι πρέπει και για τη δική του υγεία, αλλά και για την υγεία του καταναλωτή, να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα σκευάσματα, όταν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσει...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News