Κρήτη

Τοπίο στην... ομίχλη για τους κατοίκους των Χανίων

Καλημέρα με... ομίχλη για τους Κρητικούς.

Με μία διαφορετική εικόνα ξύπνησαν σήμερα κάτοικοι της Δυτικής Κρήτης.


Οι εικόνες άλλωστε μιλούν από μόνες τους καθώς ένα πέπλο ομίχλης κάλυψε την πόλη από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.


Σύμφωνα και με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συνδυασμό με την νυκτερινή ψύξη και την άπνοια είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το σκηνικό.


Ο φακός κατέγραψε το ομιχλώδες σκηνικό στις 7.30 το πρωί με περιορισμένη ορατότητα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα.


Η Κρήτη πάντως σήμερα εκτός από ομίχλη θα έχει για μία ακόμη φορά και Αφρικανική σκόνη, ενώ το καιρικό κοκτέιλ θα συμπληρώσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στο νησί φθάνοντας ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου.

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τα υψηλά ποσοστά Υγρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους , η νυκτερινή ψύξη και κυρίως η άπνοια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία ομίχλης σε μία περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: Οι βόρειες περιοχές της Δυτικής Κρήτης , κάτω από την επήρεια των παραπάνω παραγόντων, εμφάνισαν έντονα το φαινόμενο της ομίχλης με την ορατότητα να περιορίζεται σημαντικά , ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι ανατολικές περιοχές της Κρήτης δεν εμφάνισαν παρόμοιο φαινόμενο ομίχλης, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μια θολότητα στην ατμόσφαιρα που οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι επικρατούν άνεμοι , έστω και ασθενείς οι οποίοι αποτελούν και τον ανασταλτικό παράγοντα. Στις επόμενες ώρες αναμένεται να διαλυθεί η ομίχλη και στα Δυτικά τμήματα του νησιού , αφενός λόγω της καλοκαιρίας με την ηλιακή ακτινοβολία να προσφέρει σημαντική θερμότητας, ενώ και οι άνεμοι θα κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους, έστω και από Ανατολικές διευθύνσεις, βοηθώντας ακόμη περισσότερο στη διάλυση της. Πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι δεν παρατηρείται μεταφορά σημαντικής ποσότητας Αφρικανικής σκόνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να συμβάλει στον περιορισμό της ορατότητας. Οι μέχρι και τώρα ατμοσφαιρικές μετρήσεις, των εισπνεόμενων μικρο-σωματιδίων, είναι πολύ χαμηλές έως και ασήμαντες.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα διατηρηθούν γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη με τους ανέμους να έχουν μία Α-ΝΑ τάση στα ανατολικά τμήματα του νησιού με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ, πρόσκαιρα όμως κατά τόπους θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ, ενώ στα δυτικά τμήματα θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του στα 3 έως και τα 4 Μποφώρ κατά τόπους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από τις βραδινές ώρες αναμένεται να επανέλθει και πάλι σχεδόν άπνοια στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Η θερμοκρασία για σήμερα αναμένεται να εμφανίσει αρκετά υψηλές τιμές , ιδιαίτερα σε βόρειες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, αφού το θερμόμετρο θα ξεπεράσει κατά τόπους και τους 28°C, στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 22 έως 24°C.
Η μόνη αρνητική εξέλιξη την οποία αρχίζουν να εμφανίζουν τα νεότερα δεδομένα των ατμοσφαιρικών μοντέλων είναι η επανέναρξη μεταφοράς ποσοτήτων Αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας. Οι ατμοσφαιρικοί παράγοντες, δυστυχώς, συνηγορούν στην μεταφορά αυτή και εκτιμάται ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς τα νεότερα δεδομένα των ατμοσφαιρικών μοντέλων προκειμένου να διαπιστώνουμε την νεότερη προγνωστική τάση των συγκεντρώσεων που θα επηρεάσουν το νησί μας. Η έναρξη της μεταφοράς αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης με την πρώτη κορύφωση τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προγνωστικές τάσεις μεταφοράς είναι πολύ μικρότερες σε συγκεντρώσεις μικρο- σωματιδίων, από τις συγκεντρώσεις που βιώσαμε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ευελπιστούμε να μην αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στα νεότερα δεδομένα.


Οι καιρικές συνθήκες πάντως σε ολόκληρο το νησί θα διατηρηθούν πολύ καλές μέχρι και το ΣαββατοΚύριακο, με τους ανέμους να διατηρούν μία βόρεια τάση αλλά χωρίς ενίσχυση ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό φυσικά συνηγορεί στην δημιουργία τοπικών ομιχλών , ιδιαίτερα τις νυκτερινές και πρωινές ώρες. Η συνεισφορά βέβαια και της Αφρικής σκόνης, αναλόγως των συγκεντρώσεων, θα προκαλεί μια θολότητα στην ατμόσφαιρα. Λόγω δε και της διατήρησης της θερμότερης εισβολής από τα Νότια αναμένεται να σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ιδιαίτερα σε ανατολικές και νότιες περιοχές της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια