«Κλείνει» η υπόθεση του διπλού φονικού στο Προφήτη Ηλία

Κρήτη
«Κλείνει» η υπόθεση του διπλού φονικού στο Προφήτη Ηλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.

Κλείνει δικαστικά - όπως όλα δείχνουν - η πολύκροτη υπόθεση του διπλού μακελειού που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012 στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο 34χρονος Πρίαμος Ξυδάκης και ο 64χρονος Μανόλης Σταυρουλάκης.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε ποινή κάθειρξης 23 ετών στο βασικό κατηγορούμενο, ενώ αθώωσε το συγκατηγορούμενό του - και νεαρότερο αδερφό - ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της πλευράς των θυμάτων αναφορικά με την αναίρεση της επίμαχης απόφασης από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Συγκεκριμένα, η πλευρά της πολιτικής αγωγής είχε υποβάλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτημα, προκειμένου εκείνος να καταθέσει στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου αίτηση αναίρεσης της απόφασης που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβριο. Αξίζει να τονιστεί σ’ αυτό το σημείο ότι δικαίωμα για να προβούν σε αίτημα αναίρεσης απόφασης από τον Άρειο Πάγο έχουν μόνο ο εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Σε περίπτωση που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς των οικογενειών των θυμάτων της διπλής τραγωδίας, θα προέβαινε ο ίδιος σε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Εν συνεχεία, ο Άρειος Πάγος θα εξέταζε την υπόθεση και θα αποφάσιζε για το αν η επίμαχη δίκη θα έπρεπε να γίνει ξανά ή όχι. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε το σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι - όπως όλα δείχνουν - η υπόθεση κλείνει δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αγωγή είχε εγείρει ενστάσεις αναφορικά με το ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 57χρονο κρεοπώλη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής σε βάρος του Πρίαμου Ξυδάκη, αλλά και για το γεγονός ότι, αναφορικά με τον Μανόλη Σταυρουλάκη, ο 57χρονος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Με λίγα λόγια, οι ενστάσεις αφορούν στο «βρασμό ψυχικής ορμής» που “δόθηκε” στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Ξυδάκη, αλλά και στην «αμέλεια» που “δόθηκε” από το δικαστήριο στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Σταυρουλάκη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην πλευρά των συγγενών των δύο αδικοχαμένων Προφητηλιανών. Η ποινή των ισοβίων (συν οκτώ ετών), που είχε επιβληθεί στον 57χρονο κρεοπώλη το 2014 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, “έσπασε” στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης καταδίκασε το βασικό κατηγορούμενο σε συνολική ποινή κάθειρξης 23 ετών.

Εξάλλου, το Εφετείο απήλλαξε το νεαρότερο αδερφό του κρεοπώλη από την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος τού πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη, Γιάννη. Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει τον εν λόγω κατηγορούμενο ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 14 ετών. Ωστόσο, είχε τότε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, κάτι που σημαίνει ότι παρέμενε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, οπότε και αθωώθηκε.

Δυσαρέσκεια και ικανοποίηση

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων. Μιλώντας για την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Μιχάλης Σφακιανάκης είχε δηλώσει ότι «με τον τρόπο της δικαιώνει και την εγκληματική συμπεριφορά και την οπλοκατοχή και την “αισθητική του τεντωμένου δακτύλου”».

Στον αντίποδα, από την πλευρά της υπεράσπισης, η απόφαση είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση. Μεταξύ άλλων, από την υπεράσπιση αναφέρθηκε ότι η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αποκατέστησε το κύρος της Δικαιοσύνης, το οποίο είχε «τρωθεί».

«Πρέπει να μιλήσω για σοφία της Δικαιοσύνης, αλλά και για αποκατάσταση της τρωθείσης αξίας της Δικαιοσύνης στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο», ανέφερε τότε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης.

«Και η κρίση των τακτικών δικαστών, αλλά και η κρίση και του λαϊκού στοιχείου της κοινωνίας, η οποία εκπροσωπείται στα μικτά ορκωτά δικαστήρια, ομόφωνα, είχαν μια άποψη, ότι ήταν ένα περιστατικό όπου υπάρχουν σκοτεινά σημεία, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε δει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ας λυτρωθούν όλες οι πλευρές και να προχωρήσουν μπροστά. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που χάθηκαν δε γυρίζουν πίσω. Όμως δεν πρέπει το μίσος, το πάθος και η αντιπαλότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν», είχε αναφέρει τότε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Στειακάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News