Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες της Κρήτης λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Κρήτη
Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες της Κρήτης λόγω απεργίας της ΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγροτικοί σύλλογοι Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, Σητείας και Ιεράπετρας, με επιστολή τους στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή ζητούν να προηγηθεί σύσκεψη πριν από την απεργία παρουσία και της ΠΝΟ. Κύριο αίτημα τους και αυτήν την φορά θα είναι η ασφαλής και απρόσκοπτη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων που είναι σημαντική για τους αγρότες της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν «οι επαρχίες Σητείας Βιάννου και Ιεράπετρας, έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως 26 Αυγούστου, λόγω της καταστροφικής ανεμοθύελλας στης 26 Φεβρουαρίου. Επίσης από την ίδια ανεμοθύελλα έχουν πληγεί το Τυμπάκι και τα Χανιά. Μαζί μ’ αυτό οι χαμηλές τιμές των οπωροκηπευτικών τη φετινή παραγωγική περίοδο, η παρατεταμένη ανομβρία στη Κρήτη, η υπέρογκη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, έχουν εξουθενώσει τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Η εξαγγελία για απεργία της ΠΝΟ θα επιδεινώσει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να διακινήσουμε κανονικά και απρόσκοπτα τα προϊόντα μας, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάνε οι αγρότες της Κρήτης και η χώρα.»

Την ίδια ώρα η ΠΝΟ που αντιδρά στο συγκεκριμένο σχέδιο, αναφέροντας ότι με την εφαρμογή του «ανοίγει η κερκόπορτα για την άλωση των ενδομεταφορών από πλοία με σημαία τρίτου κράτους» έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 18 Απριλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.

Συνάντηση υπουργού Ναυτιλίας με τη διοίκηση της ΠΝΟ για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους

Συνδικαλιστικά στελέχη ναυτεργατικών σωματείων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, ανέφεραν ότι ο αρμόδιος υπουργός πρότεινε προς τη διοίκηση της ΠΝΟ να υποβάλει προτάσεις.

Ωστόσο στελέχη ναυτεργατικών σωματείων ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα μπορεί να συζητηθεί μόνο στην περίπτωση που θα απασχολούταν αποκλειστικά ελληνικά πληρώματα με ελληνική σύμβαση και ασφάλιση στο ΝΑΤ.

Επίσης κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε την ΠΝΟ για το αίτημα των εκπροσώπων από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης να έχουν συνάντηση μαζί του και με εκπροσώπους της ομοσπονδίας, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε και πρότεινε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε αναλυτικά τη διοίκηση της ΠΝΟ για το πώς προχωρεί η λύση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των ναυτικών η οποία έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των ειδικών συνθέσεων των πληρωμάτων, στις γραμμές Πάτρας - Ιταλίας, βάσει το νόμου 4150, ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να γίνει ειδική συνάντηση, την Παρασκευή, με εκπροσώπους των πλοιοκτητών και της ΠΝΟ.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης, ο β' υπαρχηγός Θανάσης Ντούνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης, για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών ηπειρωτικών λιμένων ή ελληνικών νησιωτικών λιμένων, θα αποστείλει εντός της ημέρας προς τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σήμερα είχε συνάντηση για το θέμα, με εκπροσώπους της συνομοσπονδίας των ναυτικών.

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης

Θέμα: Αίτημα για σύσκεψη λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Κύριε Υπουργέ,

Μ’ αυτό το σημείωμα σας γνωστοποιούμε ότι η ΠΝΟ έχει εξαγγείλει απεργία στις 18/4/2018. Σας Υπενθυμίζουμε ότι οι επαρχίες Σητείας Βιάννου και Ιεράπετρας, έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως 26 Αυγούστου, λόγω της καταστροφικής ανεμοθύελλας στης 26 Φεβρουαρίου. Επίσης από την ίδια ανεμοθύελλα έχουν πληγεί το Τυμπάκι και τα Χανιά. Μαζί μ’ αυτό οι χαμηλές τιμές των οπωροκηπευτικών τη φετινή παραγωγική περίοδο, η παρατεταμένη ανομβρία στη Κρήτη, η υπέρογκη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, έχουν εξουθενώσει τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Η εξαγγελία για απεργία της ΠΝΟ θα επιδεινώσει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των αγροτών.

Για τα παραπάνω ζητάμε να πραγματοποιήσετε άμεσα, πριν την απεργία, την δική σας υπόσχεση για μία σύσκεψη όπου θα συμμετέχετε εσείς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανίων, Σητείας , Τυμπακίου και Ιεράπετρας, επίσης και η ΠΝΟ με δικό σας κάλεσμα,. Στην εν λόγω σύσκεψη θα συζητηθεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων που είναι σημαντική για τους αγρότες της Κρήτης.

Είμαστε αποφασισμένοι να διακινήσουμε κανονικά και απρόσκοπτα τα προϊόντα μας, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάνε οι αγρότες της Κρήτης και η χώρα.

Το ΔΣ - Οι Αγροτικοί Σύλλογοι:

Σελίνου Χανιων, Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, Σητείας, Ιεράπετρας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News