Πόσο… κοστίζει ο «Ερωτόκριτος»;

Κρήτη
Πόσο… κοστίζει ο «Ερωτόκριτος»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κρητικό αριστούργημα του 17ου αιώνα, μία άγνωστη έκδοση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου βγήκε σε δημοπρασία.

Η έβδομη έκδοση του κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο δημοπρασιών «Βέργος» το στις 23 Μαρτίου και πουλήθηκε για 7.951 ευρώ.

Μάλιστα, η αρχική τιμή εκτίμησης που είχε δοθεί από τον Οίκο δημοπρασιών για τη συγκεκριμένη έκδοση που χρονολογείται από το 1759 κυμαινόταν ανάμεσα στα 4.000 με 6.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης έκδοσης δεν ήταν γνωστή ούτε από έμμεση πηγή.

Το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης ανέγραφε: «Ποίημα ἐρωτικόν, λεγόμενον Ἐρωτόκριτος, Συντεθέν ἀπό τόν ποτέ Εὐγενέστατον Βιτζέντζον τόν Κορνᾶρον Ἀπό τήν Χώραν τῆς Σιτίας τοῦ Νησιοῦ τῆς Κρήτης. Τώρα τήν Πέμπτην φοράν μέ πολύν κόπον, καί ἐπιμέλειαν Τυπομένον, καί διορθωμένον. Εἰς Βενετίαν, Ἐν τῇ Τυπογραφίᾳ Ἀντωνίου τοῦ Βόρτολι. 1759.Con Licenza de’Superiori, e Privilegio».

Όπως αναφέρεται στο site του Οίκου δημοπρασιών: «Η πολύτιμη πρώτη έκδοση τού κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας τυπώθηκε από τον Α. Βόρτολι τό 1713 και σώζεται σήμερα σε δύο αντίτυπα (στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενῶν).

Από τη δεύτερη έκδοση, πού τυπώθηκε από τον Βόρτολι το1737, είναι γνωστό ένα μόνο αντίτυπο (στην Εθνική Βιβλιοθήκη). Κανένα αντίτυπο δεν έχει βρεθεί από την τρίτη και την τέταρτη έκδοση (παρότι της τελευταίας φαίνεται πώς είχε δει αντίτυπο ο Α. Βρετός τον 19ο αιώνα).

Όμοια δεν έχει σωθεί αντίτυπο της έκδοσης πού τύπωσε ὁ Ν. Γλυκύς το 1756, ενώ της έκδοσης του 1758 αναφέρονται από τον Legrand δύο αντίτυπα (στο Institut de France στο Παρίσι και στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στη Βενετία).

Η ύπαρξη της παρούσας έβδομης έκδοσης (πέμπτης του Βόρτολι) δεν ήταν γνωστή ούτε από έμμεση πηγή (η επόμενη έκδοση του Βόρτολι, του 1778, δεν αριθμείται)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News