default-image

Η εξάλειψη των ανισοτήτων στους Δήμους

Κρήτη
Η εξάλειψη των ανισοτήτων στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί τάπητος νησιωτικότητα και ορεινότητα για την εξάλειψη των μειονεκτικών χαρακτηριστικών τους, λέει ο Ν. Ηγουμενίδης στο Ράδιο 98,4.

Τα πραγματικά χαρακτηριστικά των δήμων βρίσκονται στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τους δήμους, (νησιωτικότητας, ορεινότητας κλπ) και σχεδιάζονται ήδη κανόνες που θα μειώσουν τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα» αναφέρει σε απάντηση του προς το βουλευτή και μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών Νίκο Ηγουμενίδη ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο Υπουργός σημειώνει ότι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής πραγματικότητας, όπου οι πόροι και τα μέσα δεν είναι άφθονα, αυτή η επιλογή διευκολύνει τον εντοπισμό εκείνων των τομέων δράσης, παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών των δήμων, οι οποίοι διαφοροποιούνται έντονα, ανάλογα με το αν έκαστος δήμος είναι αστικός, αγροτικός ή ορεινός, καθώς και περιπτώσεων με άλλα «μειονεκτικά» χαρακτηριστικά».

Αναλυτικά στο απαντητικό έγγραφο Πάνου Σκουρλέτη στον Νίκο Ηγουμενίδη, αναφέρεται:

Τον κεντρικό πυρήνα της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τους δήμους  - και την κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου (πχ. αν είναι αγροτικός ή νησιωτικός) -  δίνει με απαντητικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στον βουλευτή του Νομού Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει εγγράφως ότι  «στο πλαίσιο της ξεκάθαρης βούλησης του Υπουργείου για την αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν καλύπτει το σύνολο των δήμων που διαθέτουν πραγματικά χαρακτηριστικά «μειονεκτικότητας» (νησιωτικότητας, ορεινότητας κλπ), σχεδιάζονται ήδη κανόνες που θα μειώσουν τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει στον βουλευτή και μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών Νίκο Ηγουμενίδη ότι «το Υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των δήμων. Στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής πραγματικότητας, όπου οι πόροι και τα μέσα δεν είναι άφθονα, αυτή η επιλογή διευκολύνει τον εντοπισμό εκείνων των τομέων δράσης, παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών των δήμων, οι οποίοι διαφοροποιούνται έντονα, ανάλογα με το αν έκαστος δήμος είναι αστικός, αγροτικός ή ορεινός, καθώς και περιπτώσεων με άλλα «μειονεκτικά» χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι «κατανεμήθηκε, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 26847/07-08-2017 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ποσό ύψους 20.000.000,00 € σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, από τα έσοδα του Τέλους Διαφήμισης Κατηγορίας Δ' και τα χρηματικά διαθέσιμα του λογαριασμού «Φόρος Ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων», και ότι με την ίδια απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίσθηκαν τα κριτήρια κατανομής του εν λόγω ποσού, βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.

«Η κατανομή του ποσού αυτού έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί και κατά το τρέχον οικονομικό έτος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων», αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Ομοίως, τονίζεται ότι στην πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» (Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών 4748, ΦΕΚ 612/22.2.2018), το οποίο ενεργοποιήθηκε για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, καθορίστηκαν τα κριτήρια κατανομής του χρηματικού ποσού βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως εμφανίζεται στους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News