Ευνοούνται οι συνθήκες για… χολέρα στα αμπέλια της Κρήτης

Κρήτη
Ευνοούνται οι συνθήκες για… χολέρα στα αμπέλια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προχθεσινές βροχές και κυρίως λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν τις επόμενες μέρες δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης του ωιδίου ή αλλιώς χολέρας στα αμπέλια!

Σε παλιότερες ανακοινώσεις του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου έχει χαρακτηρίσει το ωίδιο ως μία από τις σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού.

«Αξιολογείται ως η πιο σημαντική ασθένεια του αμπελιού, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Σε αμπέλια που δε γίνεται αντιμετώπιση, οι προσβολές στα σταφύλια φτάνουν το 80%. Στους αμπελουργούς είναι γνωστή με τα ονόματα χολέρα, σίρικας, μπάστρα και θειαφασθένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η χολέρα προσβάλλει όλα τα πράσινα φυτικά όργανα (φύλλα, σταφύλια και βλαστούς). Η παρουσία της γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού τα προσβεβλημένα μέρη μοιάζουν σκονισμένα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται εβδομαδιαίος έλεγχος, που ξεκινά 15 ημέρες μετά την έναρξη της βλάστησης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πρώιμες προσβολές (βλαστοί-σημαίες).

Ξεκαθαρίζεται, εξάλλου, ότι το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (DP) έχει πολύ καλή προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση, όταν μετά την εφαρμογή του επικρατούν κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασία 18-25οC, μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία). Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε μία τουλάχιστον επέμβαση, κατά προτίμηση στην άνθιση-καρπόδεση.

Προσοχή: Η εφαρμογή του θείου σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30οC μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News