Κρήτη

Δεν θα δοθεί παράταση στην ενεργοποίηση - Χωρίς ΑΤΑΚ δεν... έχει επιδοτήσεις

Οι συμβουλές των συνεταιριστών προς τους παραγωγούς.

Μόνο οι μισοί από τους 50.000 δικαιούχους, κάτι που δε θεωρείται και η καλύτερη προσέλευση του κόσμου, έχουν μέχρι τώρα περάσει από τους φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στο νομό Ηρακλείου. Την ίδια ώρα, δε φαίνεται να δίνεται φέτος και η παράταση που δίνεται τα προηγούμενα χρόνια στη διαδικασία της ενεργοποίησης μετά τη 15η Μαΐου.

Στο μεταξύ, χωρίς επιδότηση θα μείνουν από του χρόνου όσοι δε δηλώσουν Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Θα είναι, όμως, πάρα πολλοί οι σημερνοί δικαιούχοι που δε φαίνεται να έχουν καταφέρει ούτε του χρόνου να αποκτήσουν τον ΑΤΑΚ, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια, για διάφορους λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους!


Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης λέει στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ότι μέχρι τη Μεγαλοβδομάδα, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, είχε ενεργοποιήσει γύρω στο 50% των δικαιούχων, χωρίς να έχει στο μεταξύ και ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξουν και φέτος - και πόσοι θα είναι - αυτοί που δε θα προχωρήσουν καθόλου σε ενεργοποίηση δικαιωμάτων, εξαιτίας των γνωστών θεμάτων με το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και προσθέτει ότι θέλει να ελπίζει ότι δε θα έχουμε και φέτος προβλήματα απεντάξεων παραγωγών από το ΟΣΔΕ όπως είχαμε πέρυσι.


«Το σίγουρο είναι λόγω ΚΑΠ ότι θα έχουμε μια μείωση φέτος των επιδοτήσεων της τάξεως του 6% σε σχέση με πέρυσι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι υπήρχε και ένα αλαλούμ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βγήκε με μια ανακοίνωση και είπε ότι δεν υπήρχε μείωση στις επιδοτήσεις. Εμείς είχαμε καταγγελίες παραγωγών που έλεγαν ότι υπήρχε μείωση των επιδοτήσεών τους μέχρι και 12%. Η ετήσια σύγκλιση είναι 6%. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...».
Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλη την Ελλάδα έρχονται γύρω στα 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στην Κρήτη έρχονται γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ ξεκαθαρίζει ότι «φέτος η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Μαΐου. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα παράτασης. Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να έρθουν άμεσα στην ΕΑΣΗ να ενεργοποιήσουν και να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους. Πέρυσι πήραμε παράταση επειδή έκαναν αίτημα στην Ε.Ε. η Ισπανία και η Ιταλία...».
Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης για τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας μας, «σήμερα γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων και οι αυτόχθονες φυλές ζώων δηλώνονται τώρα και κατατίθενται ταυτόχρονα και οι αιτήσεις για την ένταξη των δικαιούχων στην εξισωτική αποζημίωση. Όλα αυτά, με το που πάει ο παραγωγός στα γραφεία μας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, του τα ενεργοποιούμε. Και αυτό δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο σύστημα. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΑΣΗ είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...».

Τα “δεδομένα” της νέας ΚΑΠ

Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ ο Μύρων Χιλετζάκης αποκαλύπτει: «Ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταθέσει επίσημο φάκελο στην Ε.Ε., και αυτή έχει πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση που αφορά στη χώρα μας. Κατά 99% θα ενταχθούμε στην ΚΑΠ 2022-2027 με “γέφυρα” το 2021. Η προγραμματική περίοδος που διανύουμε τώρα είναι η περίοδος 2015-2020. Ο φάκελός μας ετοιμάζεται από τώρα και γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις για αυτά που διεκδικούμε. Το 2021 θα είναι η “γέφυρα” από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη και το 2022-2027 θα είναι η επόμενη προγραμματική περίοδος. Με ποιο τρόπο θα κατανεμηθούν τα χρήματα δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα. Κουβεντιάζεται όμως πάρα πολύ το κομμάτι της συνδεδεμένης ενίσχυσης και όχι των ιστορικών δικαιωμάτων...».

Χωρίς ΑΤΑΚ δεν... έχει επιδοτήσεις!

Εκτός επιδοτήσεων, λαμβάνοντας απλά παράταση... ενός χρόνου, πρόκειται να βρεθούν αρκετές κατηγορίες παραγωγών, αν η κυβέρνηση δεν πάρει εντελώς πίσω τον περίφημο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου. Κι αυτό διότι, μπορεί οι περισσότεροι να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι του χρόνου που δόθηκε η τελευταία προθεσμία, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο για μεγάλο αριθμό αγροτοκτηνοτρόφων να έχουν ως του χρόνου τον αριθμό αυτό, κάτι που σημαίνει πως απλά έχουν μια παράταση μέχρι τότε για την... οριστική τους έξοδο από το πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης!
Ως παγίδα δημιουργίας εντυπώσεων και εφησυχασμού του κόσμου λειτουργεί η παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υποχρεωτικότητα της υποβολής του ΑΤΑΚ για πάρα πολύ κόσμο στη χώρα μας. Υποτίθεται ότι υπάρχει μόνο για φέτος μια ελαστικότητα για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται απλά ότι «καλό είναι να υπάρχει στα στοιχεία τους στο Ε9 που προσκομίζουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους...».
Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, τονίζει ότι είναι πάρα πολλοί οι παραγωγοί εκείνοι που με την παράταση του ενός έτους για την υποβολή του ΑΤΑΚ δε λύνεται το πρόβλημά τους.


«Υπάρχουν κατηγορίες παραγωγών που, αν δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι και του χρόνου τον ΑΤΑΚ και δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 τα αγροτεμάχια με όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχει το κάθε αγροτεμάχιο, θα έχουν πρόβλημα στην ενεργοποίηση του 2019», λέει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. Στην ερώτησή μας ποιες είναι οι εν λόγω κατηγορίες παραγωγών, ο ίδιος απαντάει: «Είναι παραγωγοί με αποδοχές κληρονομιάς, παραγωγοί με εξ αδιαιρέτου περιουσίες, παραγωγοί που έχουν μισθωτήρια και αυτά τα μισθωτήρια έχουν κοινό ΑΤΑΚ κ.λπ.».
Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Έχουμε έναν πατέρα που έχει δύο παιδιά. Ο πατέρας βγαίνει στη σύνταξη και μισθώνει το χωράφι του στα δύο του παιδιά. Το χωράφι του αυτό είναι μία έκταση 10 στρεμμάτων. Δίνει 5 στρέμματα στο ένα παιδί και 5 στρέμματα στο άλλο με ένα πενταετές μίσθωμα. Αυτό το χωράφι όμως έχει έναν ΑΤΑΚ. Ο ΑΤΑΚ αυτός βρίσκεται στο Ε9 του πατέρα. Όταν τον ίδιο ΑΤΑΚ τον φέρει στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων το ένα παιδί από το άλλο, μπλοκάρει κατευθείαν και δεν αποδέχεται τον ΑΤΑΚ που προσκομίζει το παιδί! Δηλαδή, πρέπει να πεθάνει ο πατέρας, να του κάνουν αποδοχή κληρονομιάς και να μοιράσουν την περιουσία»!

Τεράστια η κρατική ευθύνη

Βέβαια, μπορεί κανείς να πει «και τι με νοιάζει εμένα; Αφού έτσι είναι ο νόμος, να κόψουν το λαιμό τους...». Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, «το μεγάλο πρόβλημα για μένα είναι το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο. Θα έπρεπε πρώτα το κράτος να φτιάξει το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο των Ελλήνων και μετά να προβούμε σε διαδικασίες ελέγχου των αγροτοτεμαχίων του κάθε παραγωγού. Δεν μπορούμε μέσα από το ΟΣΔΕ να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο των Ελλήνων...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια