Πού «κολλάει» η επένδυση σ’ ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κρήτης;

Κρήτη
Πού «κολλάει» η επένδυση σ’ ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κρήτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εις διπλούν είναι τελικά η κινητικότητα γύρω από τα μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ της Σητείας και ταυτόχρονα η αναζήτηση επενδυτικών συμμάχων από τους υπάρχοντες επενδυτές...

Μπορεί, όπως γράψαμε χθες, οι Βρετανοί επενδυτές της Minoan Group να βρίσκονται ήδη σε διερευνητικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή για την πώληση μεριδίου της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο, σε νέα φάση περνά όμως την ίδια ώρα και το έτερο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας “Ικτίνος” στον όρμο της Φανερωμένης, όπου επίσης αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.

Η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρων ολοκλήρωσε πλέον την εξαγορά που ήταν σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο. Πήρε απόλυτα στα δικά της χέρια την έκταση των 2.800 στρεμμάτων και αναζητά νέο επενδυτή για να βάλει μπρος το πολυσύνθετο τουριστικό πρότζεκτ... Πρότζεκτ που είναι ώριμο από πλευράς αδειοδοτήσεων-εγκρίσεων (ο σχετικός επενδυτικός φάκελος διαθέτει ακόμα και πολεοδομική έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα) και ουσιαστικά έχει “κολλήσει” στην ένδεια χρημάτων και την επενδυτική δυστοκία, ένεκα του όλου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, στη Σητεία από την “Ικτίνος Ελλάς”, καθώς η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρων ολοκλήρωσε, όπως προβλεπόταν, την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού 79,65%, που κατείχε η Dolphin CI Thirteen Ltd. στην κυπριακή εταιρεία Latirus Ltd., η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης των 2.800 στρεμμάτων.

Με τον τρόπο αυτό, η “Ικτίνος” είναι πλέον κάτοχος του 100% της εταιρείας και συνεπώς και του ακινήτου, δαπανώντας για το σκοπό αυτό συνολικά 14 εκατ. ευρώ (1,4 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις 18 Ιανουαρίου).

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία “Ικτίνος” είχε αγοράσει την έκταση το 2000 για μελλοντική, τουριστική αξιοποίηση. Το 2006 πούλησε ποσοστό 79% στον όμιλο της Dolphin για την από κοινού υλοποίηση του έργου. Η τελευταία μάλιστα, για το συγκεκριμένο project, φερόταν να είχε προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία για το κομμάτι της διαχείρισης του ξενοδοχείου με τη “Waldorf Astoria” του Ομίλου της Hilton.

Οι εταιρείες “Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε.” και “Dolphin Capital” είχαν λοιπόν πριν από λίγα χρόνια βάλει από κοινού πλώρη για μια μεγάλη, σύνθετη τουριστική επένδυση στον όρμο της Φανερωμένης, στη Σητεία. Οι δύο εταιρείες είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια 5άστερη επένδυση στην έκταση των 204,7 στρεμμάτων και να ανεγερθούν βίλες σε συνολική έκταση 4.000 τ.μ., που θα αποτελούσαν τουριστικές κατοικίες.

Παράλληλα, στην υπόλοιπη έκταση επρόκειτο να αναπτυχθεί το συγκρότημα “Sitia Bay Resort”. Οι επενδυτές εξασφάλισαν τις πολεοδομικές άδειες και το «ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας, ενώ το 2014 πήραν και το “πράσινο φως” από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και ενώ όλα έδειχναν πως θα ξεκινούσε η επένδυση, η “Dolpin Capital Investors” ανακοίνωσε ότι πουλά τη συγκεκριμένη επένδυσή της στην Κρήτη!

Υπήρξε ριζική αλλαγή της στρατηγικής του ομίλου της Dolphin, o οποίος αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλέον συμμετοχές του σε «μη κύριες δραστηριότητες», σε μια προσπάθεια άντλησης εσόδων. Έτσι η έκταση στη Φανερωμένη βγήκε στο “σφυρί”, για να καταλήξει τελικά ξανά στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη της, της “Ικτίνος”.

Η οικογένεια Χαϊδά, της γνωστής μαρμαροβιομηχανίας “Ικτίνος”, αποφάσισε να πάρει ξανά στα χέρια της, από τον όμιλο της Dolphin, το έργο για το “Sitia Bay Golf Resort”.

Όπερ και εγένετο, με την “Ικτίνος” να βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση επενδυτών για την ανάπτυξη του ακινήτου, αρχής γενομένης από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, για το οποίο, όπως τονίζεται σχετικά, «θα αναζητηθεί μεγάλη επενδυτική τουριστική-ξενοδοχειακή αλυσίδα, προκειμένου να το αναπτύξει και το εκμεταλλευτεί, με ή χωρίς τη δική μας συμμετοχή».

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση βρίσκεται στον όρμο Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής στη Σητεία. Εκτός από ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη δύο οικιστικών περιοχών (ΠΕΡΠΟ), όπου θα ανεγερθούν περίπου 300 εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες), συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 200 ατόμων, κέντρο θαλασσοθεραπείας και μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85 σκαφών. Στη δεύτερη φάση του έργου προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών και ενός ακόμα τουριστικού οικισμού 500 κατοικιών.

Ξεκινούν άμεσα τα έργα υποδομής

Παράλληλα με την αναζήτηση επενδυτή, η εταιρεία “Ικτίνος” αναμένεται να βάλει μπρος άμεσα τα έργα υποδομής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «η “Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική Α.Ε.” θα αναπτύξει άμεσα τα έργα υποδομής της οικιστικής περιοχής (ΠΕΡΠΟ) στον όρμο Φανερωμένης (δρόμους, δίκτυα, κ.τ.λ.), προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών και κοινόχρηστων λειτουργιών.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει τις υποδομές (καταφύγιο τουριστικών σκαφών, λεκάνη αθλοπαιδιών, προσάμμωση ακτής) για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων και κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων».

Όπως διευκρινίζεται για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, θα αναζητηθεί μεγάλη επενδυτική τουριστική-ξενοδοχειακή αλυσίδα, προκειμένου να το αναπτύξει και να το εκμεταλλευτεί με ή χωρίς τη συμμετοχή της εταιρείας.

Για το σκοπό αυτό, η μητρική εταιρεία “Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.” θα προβεί σε σταδιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική Α.Ε.”, για κάθε ποσό που θα απαιτηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News