Ψάχνουν «συμπαίκτη» για τη Μονή Τοπλού

Κρήτη
Ψάχνουν «συμπαίκτη» για τη Μονή Τοπλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω εμπλοκής άλλου «παίκτη» και πώλησης μεριδίου της επένδυσης θα επιχειρήσουν, όπως φαίνεται, οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού.

Πρόκειται να βάλουν μπροστά μετά από τόσα χρόνια αναμονής την πολυσυζητημένη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επένδυση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις νέες περιβαλλοντικές προσφυγές και άναψε το «πράσινο φως» στους Βρετανούς επενδυτές για να προχωρήσουν.

Για τους επενδυτές εδώ και ένα χρόνο, μετά το οριστικό «πράσινο φως» του ΣτΕ, ισχύει το «ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν». Οι ίδιοι μπορούσαν να κάνουν κάποια κίνηση. Να δείξουν εμπράκτως πως έχουν την πρόθεση, αλλά και την ευχέρεια να υλοποιήσουν την τουριστική επένδυση, ύψους 267 εκατ. ευρώ, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί, έχει «σηκώσει» αντιπαράθεση, αλλά και έχει αμφισβητηθεί. Βλέπετε, η ευρύτερη περιοχή της Σητείας στερείται γενικώς τουριστικών υποδομών και ξενοδοχειακών μονάδων. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για τη φιλοξενία τουριστών, με αποτέλεσμα να είναι δώρον... άδωρον στην πράξη και το σχετικά καινούργιο έργο της επέκτασης του αεροδρομίου «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Όλο αυτό το διάστημα οι Βρετανοί του Ομίλου Minoan Group δεν είχαν δείξει κάποια κινητικότητα ή «ζέση» να προχωρήσουν το τουριστικό πρότζεκτ που σέρνεται εδώ και σχεδόν μια 25ετία. Η σιγή ιχθύος αυτή έδωσε νέα «τροφή» στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις που υπάρχουν από παλιά, είναι η αλήθεια, και θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσον η εν λόγω βρετανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει από μόνη της μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

Να λοιπόν που έρχονται τώρα οι ίδιοι οι επενδυτές να αναζητήσουν «συνεταίρους», «συμπαίκτες», για να προωθηθεί η επένδυση.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Minoan Group έχει εισέλθει ήδη σε προκαταρκτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή αναφορικά με την πώληση ποσοστού συμμετοχής στην προωθούμενη επένδυση με την επωνυμία «Ιτανος Γαία», στην περιοχή της Σητείας (Κάβο Σίδερο στον Όρμο Φανερωμένης), στο νομό Λασιθίου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του εισηγμένου στη χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου ομίλου, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται κινήσεις για τη μεγιστοποίηση της αξίας της εν λόγω επένδυσης. Μία από αυτές ήταν η ανάθεση εκπόνησης πρόσθετων, λεπτομερών αρχιτεκτονικών και συναφών μελετών για τη βέλτιστη μορφή της ανάπτυξης, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ολοκλήρωση της επένδυσης, με συνέπεια να αυξηθεί η συνολική της αξία.

Ασφαλώς, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα έχει ως αποτέλεσμα και την κεφαλαιακή τόνωση και χρηματοδότηση των σχετικών εργασιών. Συγχρόνως, ανακοινώθηκε και η πρόσληψη ειδικού συμβούλου με γνώση της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να συνδράμει στη σχετική προσπάθεια. Στο πλαίσιο των κινήσεων της διοίκησης για την προετοιμασία της έναρξης της επένδυσης, θα πρέπει να αναμένεται και η σύναψη συμφωνίας με ξενοδοχειακό όμιλο για τη διαχείριση του σχετικού συγκροτήματος που θα αναπτυχθεί στην έκταση.

«Γαϊτανάκι» γραφειοκρατίας, δικαστικών μαχών και αντιδράσεων

Από τα πλέον κλασικά παραδείγματα επενδύσεων, που έχουν χρονίσει, είναι η γνωστή βρετανική τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο. Και εδώ έχουμε ένα «γαϊτανάκι» γραφειοκρατίας, αντιδράσεων, δικαστικών διαμαχών, αλλά και αμφιλεγόμενων κινήσεων εκ μέρους των ίδιων των επενδυτών! Ένα «γαϊτανάκι» που έχει ως αποτέλεσμα μια 25ετία περίπου μετά τα πρώτα βήματα η επένδυση να μην έχει πάρει ακόμα μπρος!

Θυμίζουμε ότι η έκταση στο Κάβο Σίδερο μισθώθηκε από τη Μinoan Group (τότε Loyalward) από την ιδιοκτήτρια της Μονή Τοπλού στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και, εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων, η εν λόγω σύμβαση αναθεωρήθηκε. Σήμερα έχει διάρκεια 40+40 έτη.

Η βρετανική εταιρεία το 2011 υπέβαλε στο “Invest in Greece” νέα αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του πρότζεκτ ήταν μικρότερο. Συνολικά, με βάση το «ψαλίδισμα» που έγινε στην επένδυση, με το νέο σχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Η επένδυση των 268 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί από το 2012 στις διαδικασίες του νόμου περί fast track.

Μετά την αναμόρφωση του τελικού σχεδίου, το ΣτΕ ενέκρινε την επένδυση, ενώ εκδόθηκε και σχετικό εγκριτικό Προεδρικό Διάταγμα, εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και 140 φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Το ΣτΕ απέρριψε τις νέες προσφυγές (η σχετική καθαρογραμμένη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2017), ανοίγοντας το δρόμο για να πάρει μπρος η επένδυση.

Σε επίπεδο διαδικασιών απομένουν η έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων και η έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News