Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ αρνί από πλανόδιο

Κρήτη
Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ αρνί από πλανόδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύτιμες συμβουλές για το αρνί και τα τρόφιμα που θα βάλουν στο τραπέζι τους οι Κρητικοί

Σήμερα ψαροφαγία, αύριο και μεθαύριο, μέρα της Ανάστασης, κρεατοφαγία, αλλά πάνω απ’ όλα, μέσα από πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες, όπως αυτές που μετέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, σωστή και προσεκτική επιλογή των ειδών εκείνων που θα αγοράσουμε και θα βάλουμε στο τραπέζι μας, για να γιορτάσουμε οικογενειακώς και με τους φίλους μας αυτές τις άγιες μέρες.

Και φυσικά εννοείται ότι ο πρώτος μας στόχος είναι πάντα κάθε τρόφιμο στο πασχαλινό τραπέζι να χαρακτηρίζεται από φρεσκότητα και μόνο εφόσον έχουμε και κατεψυγμένα είδη, να είμαστε απολύτως προσεκτικοί ώστε να μην πέσουμε σε περιπτώσεις αλλοιωμένων ή αποψυγμένων τροφίμων, που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος για την πολυτιμότατη υγεία μας!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα ψαρικά. «Θα πρέπει πρώτα και κύρια», λέει ο γνωστός επιστήμονας, «να έχουν ευχάριστη μυρωδιά. Και για να δούμε καταρχήν τα ψάρια, θα πρέπει τα βράγχια στο κεφάλι να είναι κόκκινα και να μη μυρίζει. Κυρίως είναι η μυρωδιά και το χρώμα. Τα λέπια θα πρέπει να είναι σφιχτά, κολλημένα πάνω στο ψάρι. Και αν δούμε σε ένα ψάρι τα πτερύγια να είναι αποκομμένα, μισοκομμένα ή κατά κάποιο τρόπο αλλοιωμένα, τότε αυτό σημαίνει ότι ήταν κατεψυγμένο και το απόψυξαν. Οπότε, αν του λείπουν κάποια κομμάτια, με βεβαιότητα πρόκειται για απόψυξη. Και από την απόψυξη πολλά μπορεί να πάθει ο ανθρώπινος οργανισμός. Διότι αναπτύσσεται μικροβιακό φορτίο, που θα προκαλέσει σχεδόν με βεβαιότητα γαστρεντερικές διαταραχές», όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός.

Μεγάλη σημασία έχει όμως η συμβουλή του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ για τα στρείδια. «Πρέπει οπωσδήποτε να είναι κλειστά και ζωντανά. Και αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε βάζοντας μια καρφίτσα στην οποία θα αντιδράσουν ή αν τους ρίξουμε λίγο λεμόνι τότε θα πρέπει να αντιδράσουν. Εάν όμως είναι αποφλοιωμένα και συσκευασμένα και είναι μέσα σε σακούλα, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξεως»...

Οι γαρίδες θα πρέπει επίσης να έχουν έντονο χρώμα προς το ροζ και να μη μυρίζουν δυσάρεστα. «Άμα τις πιάνουμε στα χέρια μας να είναι κάπως γλιστερές. Και το κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν είναι, όταν τους κουνάμε τα πόδια, να είναι σφιχτά κολλημένα και να μην απομακρύνονται εύκολα»...

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, «το ίδιο ισχύει και για τις καραβίδες, που θα πρέπει τα πόδια τους να είναι σφιχτά κολλημένα, και στα χταπόδια και τα καλαμάρια τα πόδια επίσης να είναι σφιχτά κολλημένα, να έχουν ζωηρό χρώμα και οι βεντούζες να είναι σφιχτά κολλημένες επάνω»...

«Αρνί ποτέ από πλανόδιο»

«Δεν αγοράζουμε ποτέ από πλανόδιο»... Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ ως προς τον οβελία. «Διότι θυμάμαι στο Ηράκλειο, σε έναν συγκεκριμένο δρόμο πριν το 2004, έβλεπα ότι πήγαιναν όλοι και έσφαζαν στο δρόμο και πήγαιναν οι καταναλωτές και τα αγόραζαν επιτόπου»!

Όπως διευκρινίζει παρακάτω, «δεν αγοράζουμε από πλανόδιο, διότι δεν ξέρουμε το ζώο... πόσο άρρωστο ήταν! Πέρα από τις συνθήκες υγιεινής και τα μικρόβια που μπορεί να έχει, μπορεί το ζώο να ήταν και άρρωστο. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στο κρεοπωλείο είναι η σφραγίδα που είναι σε σχήμα αβγού, χρώματος τιρκουάζ, βαθύ κυανού, η οποία γράφει την ημερομηνία σφαγής. Αυτή είναι η σφραγίδα του σφαγείου, που σημαίνει ότι το έχει ελέγξει ο κτηνίατρος και έχει σφαγεί σε επώνυμο σφαγείο. Και αυτό σημαίνει ότι είναι φρέσκο. Και έχουμε και μια δεύτερη σφραγίδα, που είναι τετράγωνη και γράφει πάνω με πολύ ευδιάκριτα γράμματα “ΕΛΛΑΣ” ή “GR”, οπότε καταλαβαίνουμε αν είναι ελληνικό ή ξένο. Αυτά αναφέρει η νομοθεσία που βγήκε πριν από 20 μέρες»...

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, αν το αρνί προέρχεται από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τετράγωνη σφραγίδα γράφει το όνομα της χώρας εισαγωγής. Αν πρόκειται για τρίτη χώρα, η σφραγίδα αυτή είναι καφέ.

Μόνο σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη

«Αγοράζουμε κρέας που είναι μόνο σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη. Σε καμία περίπτωση αν είναι στον ήλιο, τον αέρα κ.λπ. και να κρέμεται έξω. Δεν αγοράζουμε τέτοιο κρέας», λέει παρακάτω ο Νίκος Κατσαρός. «Και δεν ισχύουν οι δικαιολογίες των κρεοπωλών ότι, αφού ψήνεται, σκοτώνονται τα μικρόβια»...

Όπως εξηγεί, «την ώρα που ψήνεται το κρέας, πιάνοντάς το για να το γυρίσουμε παίρνουμε τα μικρόβια στα χέρια μας. Πιάνουμε το ποτήρι το κρασί να πιούμε ή το ψωμί, τη σαλάτα, το τυρί κ.λπ. και τα μεταφέρουμε ταχύτατα... πριν αυτά σκοτωθούν... Και πάμε μέχρι και το νοσοκομείο πασχαλιάτικα».

Επίσης, «κοιτάζουμε και την εικόνα του κρεοπωλείου. Δηλαδή να είναι καθαρή η μπλούζα του κρεοπώλη. Να έχει εικόνα καθαριότητας ο χώρος του κρεοπωλείου κ.λπ.».

Από ’κει και πέρα, το κρέας πρέπει να έχει ροδαλό χρώμα και να μη μυρίζει. «Αυτό ισχύει για τα αρνιά γάλακτος. Αλλά αν είναι προβατίνα από 12, 16 μήνες και πάνω, αναπόφευκτα μυρίζει, επειδή το ζώο μυρίζει. Όμως επειδή όλοι παίρνουν γάλακτος, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο, θα πρέπει αυτό να έχει ευχάριστη μυρωδιά και ραδαλό χρώμα. Να μη βλέπουμε μοβ χρώμα και να μην υπάρχει έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά»...

Για τη μαγειρίτσα πρέπει πάλι να βλέπουμε τον αριθμό του σφαγείου, ενώ αν τα εντόσθια του ζώου που χρησιμοποιούνται για τη μαγειρίτσα είναι συσκευασμένα, πρέπει πάλι να βλέπουμε ημερομηνία παραγωγής και λήξεως.

Τέλος στα αβγά: «Να είναι ωοσκοπημένα, να έχουν ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξεως. Δεν αγοράζουμε πάλι αβγά βαμμένα από πλανόδιους, γιατί δεν ξέρουμε αν οι βαφές είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν η βαφή έχει περάσει στο αβγό πετάμε ολόκληρο το αβγό. Γι’ αυτό, οι νοικοκυρές θα πρέπει να βράζουν τα αβγά. Όσα έχουν ανοίξει να τα πετάνε. Και να βάφουν στη συνέχεια σε κρύο νερό τα αβγά που δε θα έχουν σπάσει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News