Κρήτη

Η άγνωστη συνάντηση και Δημάρχου της Κρήτης στο NATO

Μια συνάντηση αυτοδιοικητικών από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα.

Μία συνάντηση με ανώτατους αξιωματικούς και με την ελληνική αποστολή του ΝΑΤΟ στο αρχηγείο της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η οποία πέρασε στα ψιλά.

Στη συνάντηση που έγινε στις αρχές Μαρτίου, όπως αποκάλυψε η ΚΡΗΤΗ TV, συμμετείχε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος έκανε λόγο για μια χρήσιμη συνομιλία ενημερωτικού χαρακτήρα κατά την οποία ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νατοϊκή Βάση της Σούδας, ωστόσο όπως είπε, απαντήσεις πάνω σε καίρια ζητήματα δεν δόθηκαν.

Η συνάντηση όμως αυτή δεν ήταν απλά ενημερωτική, αφού στους αυτοδιοικητικούς, οι Αμερικανοί που πρωταγωνιστούν στο ΝΑΤΟ, ξεδίπλωσαν όλο το σχεδιασμό τους για στρατιωτικές διευκολύνσεις που επιθυμούν στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων «πριν από ένα μήνα προσκλήθηκα μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς κυρίως περιφερειάρχες ανά τη χώρα, περιοχών όπου το ΝΑΤΟ έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον και παρουσία για να συμμετέχουμε σε μια ενημέρωση στις Βρυξέλλες στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επικοινωνία με ανώτατους αξιωματικούς της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, να συνομιλήσουμε με την ελληνική αποστολή στην έδρα του ΝΑΤΟ και να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει».

Ο κ. Βάμβουκας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι η ανησυχία μας περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις μας με την Τουρκία καθώς και γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν από το κύμα μεταναστών προς τη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Είναι εξάλλου σαφές ότι η πρόσκληση προς τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς της χώρας για συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η γενικότερη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, είναι έκδηλη και τη στιγμή που πληθαίνουν οι συζητήσεις για αναβάθμιση και επέκταση, όλου του πλέγματος των βάσεων και των στρατηγείων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, όσο και για τη δημιουργία νέων.

Επί τάπητος το θέμα νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη

Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Χανίων στην ΚΡΗΤΗ ΤV «έχει ακουστεί και μάλιστα συζητήθηκε στη συνάντηση, το ενδεχόμενο δημιουργίας Βάσης στην Αλεξανδρούπολη με την ευκαιρία μιας συναρμολόγησης νατοϊκών ελικοπτέρων, αμερικάνικων συγκεκριμένα, όμως η απάντηση που πήραμε ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός».

Περισσότερες πληροφορίες δεν έδωσαν οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ ούτε για το θέμα των αμερικανικών και νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας.

«Οι απαντήσεις σ αυτά τα ζητήματα δεν είναι σαφείς για ευνόητους λόγους» επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια συνολικά σε μια τέτοια περίπτωση διότι πάντοτε κινδυνεύουμε από κάποιες ενέργειες και μάλιστα οι ενέργειες αυτές έχουν γίνει πλέον ασύμμετρες».

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει ήδη επενδύσει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της προβλήτας Κ14 στο Μαράθι Ακρωτηρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο, προσεγγίζουν μεγάλα αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία της συμμαχίας. Παράλληλα έχει επεκταθεί ο αγωγός καυσίμων που τροφοδοτεί τα αεροσκάφη που προσεγγίζουν στην ευκολία της Σούδας ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέες κατοικίες για την διαμονή του στρατιωτικού προσωπικού.

Στη συνάντηση των αυτοδιοικητικών στην έδρα του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε ο Αμερικανός πρέσβης αλλά εκπρόσωποι της Αμερικανικής πρεσβείας. Μεταξύ των αυτοδιοικητικών ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και Έβρου, ο δήμαρχος Χανίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια