default-image

Τα βγάζουν δύσκολα πέρα οι Κρητικοί - «Μας βομβαρδίζουν με φόρους»

Κρήτη
Τα βγάζουν δύσκολα πέρα οι Κρητικοί - «Μας βομβαρδίζουν με φόρους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο στους τρεις καταναλωτές καταφέρνουν μόλις να τα βγάζουν πέρα εν έτει 2018 και μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι, αντί να φτιάχνει, μάλλον επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα στη χώρα. Την ίδια στιγμή, έξι στα δέκα νοικοκυριά βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο 12μηνο.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που “μόλις τα βγάζει πέρα” αυξήθηκε το Μάρτιο, καθώς έφτασε το 67% (από 64% το Φεβρουάριο).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), διατηρείται σταθερό στο 11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 7% του συνόλου και όσοι δηλώνουν ότι έχουν “χρεωθεί” μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%). Μικρή επιδείνωση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης υποχωρεί το Μάρτιο και διαμορφώνεται στις -76,3 (από -75,9) μονάδες. Το 89% των νοικοκυριών δε θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 10% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόβλεψη των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση το επόμενο έτος, καθώς το 61% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (από 57% το Φεβρουάριο), ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση.

Παρόμοια είναι η άποψη του κόσμου και για την κατάσταση της χώρας το επόμενο έτος, με το 63% να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που έκανε και την έρευνα αυτή, αποδίδει τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αβεβαιότητα, στη συνεχιζόμενη επίπτωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και στην εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Ποιά είναι η εικόνα στους τομείς της οικονομίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

* Στη Βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνονται, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τούς προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο ωστόσο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται.

* Στις Κατασκευές, τόσο οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, όσο και εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται αισθητά.

* Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν πιο αρνητικές, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν ελαφρώς, όπως και ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων.

* Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται όμως οριακά.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται, όπως και οριακά οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την πρόθεση για αποταμίευση να βελτιώνεται και τις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας να βαίνουν λιγότερο απαισιόδοξες.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ε.Ε., ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,2 από -21,6), η Ρουμανία (-24,5 από -26,5), η Κροατία (-12,3 από -8,7) και η Λιθουανία (-7,9). Ο μέσος δείκτης στην Ε.Ε.

διαμορφώθηκε εκ νέου στις -0,3 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,1 μονάδες. Ανοδική τάση σημειώνεται το Μάρτιο σε 10 (από 11 το Φεβρουάριο) χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 14 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Βέλγιο. Η απαισιοδοξία, την ίδια ώρα, φωλιάζει και στις καρδιές των Ηρακλειωτών, που σύμφωνα με τα όσα μας είπαν πραγματικά καταφέρνουν να επιβιώσουν πολύ δύσκολα και δε βλέπουν την κατάσταση αυτή να αλλάζει άμεσα...

«Η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς προς το χειρότερο. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πώς ζούμε με τέτοιους μισθούς» σύμφωνα με την Ελπίδα Μυρωνάκη . «Τα πάντα έχουν ακριβύνει. Η φορολογία είναι ανελέητη και κανείς δε λέει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις. Νομίζουν ότι έχουμε λεφτά στα μπαούλα. Όμως πάνε και αυτά, τελείωσαν» όπως τονίζει ο Γιάννης Τσαπάκης. «Εκεί που έχουν φτάσει τους μισθούς και τις συντάξεις είναι ζήτημα αν τα βγάζει πέρα ένα άτομο. Για φανταστείτε να έχει και οικογένεια, και μάλιστα να είναι πολύτεκνος. Αναρωτήθηκαν ποτέ πώς ζούμε; Όχι βέβαια» σχολιάζει η Κατερίνα Πετράκη. «Το μόνο που κάνουν τα τελευταία χρόνια είναι να μας “βομβαρδίζουν” με φόρους τους οποίους δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Η οικονομική μας κατάσταση είναι τραγική» σημειώνει η Χρύσα Χατζημαρινάκη.

Λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες μειώνεται το Μάρτιο στις +32,8 (από +39,1) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 52% (από 58%), με το 16% (από 13%) των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,2 και -1,2 μονάδες αντίστοιχα.

Στο ίδιο σχεδόν επίπεδο διαμορφώνονται οι προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να βρίσκεται στις +9,4 (από +9,8) μονάδες. Το 43% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 35% αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +19,7 και +16,1 μονάδες.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώνεται οριακά το Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -51,7 (από -51,1) μονάδες. Το 60% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -14,5 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -16,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News