Επιδότηση για δεξαμενές βρόχινου νερού ζητούν οι αγρότες του Νότου

Κρήτη
Επιδότηση για δεξαμενές βρόχινου νερού ζητούν οι αγρότες του Νότου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διανύουμε μία περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας με τους αγροτικούς φορείς να αντιδρούν και να εκφράζουν αιτήματα.

Λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού θα μείνουν ακαλλιέργητες, κατά τη θερινή περίοδο, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στη Νότια Κρήτη και οι αγροτικοί φορείς ζητούν να ενταχθούν στις επιλέξιμες δαπάνες και να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης που έχει προκηρύξει το ΥΠΑΑΤ, κάθε είδους δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού.

Στο αρχικό κείμενο της προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης, οι δεξαμενές ομβρίων υδάτων, δεν είχαν περιληφθεί στις επιλέξιμες δαπάνες.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη τροποποίηση του προγράμματος με αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες που όμως δεν καλύπτουν τις κατασκευές δεξαμενών για συλλογή ομβρίων υδάτων, που θα διατίθενται στην άρδευση των καλλιεργειών.

«Αυτό είναι μεγάλο πολιτικό λάθος και θα πρέπει να διορθωθεί γιατί εμείς ζητούμε να είναι επιλέξιμη η δαπάνη της κατασκευής μιας μικρής σχετικά δεξαμενής βρόχινου νερού, που δεν θα ξεπερνά τα 1000 κυβικά μέτρα. Δε ζητάμε μεγάλες και πολυδάπανες λιμνοδεξαμενές, όπως κακώς έχουν καταλάβει στο ΥΠΑΑΤ.

Επειδή είναι υποχρεωτικό πια από τον κανονισμό του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας να έχουν φτιάξει όλοι οι παραγωγοί στα θερμοκήπια τους ομβροδεξαμενές (τουλάχιστον 30 κυβικών μέτρων ανά στρέμμα), έχουμε μελετήσει ότι το νερό που θα εξοικονομήσουμε από τη βροχή που θα πέφτει πάνω στο πλαστικό των θερμοκηπίων και από εκεί στις δεξαμενές μας, ότι, θα είναι γύρω στα 3,5 εκατομ. κυβικά το χρόνο», τονίζει ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

«Και εμείς από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, παρακαλούμε το ΥΠΑΑΤ να εντάξει στις επιλέξιμες δαπάνες τις κατασκευές των δεξαμενών αποθήκευσης του νερού της βροχής με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε μεγάλες ποσότητες νερού άριστης ποιότητας που τώρα καταλήγει στη θάλασσα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και γεωπόνος, Μανόλης Παπαδάκης.

Έγγραφο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει εντός της εβδομάδας στο ΥΠΑΑΤ και ο Δήμος Ιεράπετρας, ο οποίος αντιμετωπίζει στις αγροτικές του περιοχές το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ τις επόμενες μέρες έγγραφο αίτημα, τροποποίησης του σχετικού άρθρου των σχεδίων βελτίωσης, προκειμένου να ενταχθούν στις επιλέξιμες δαπάνες οι δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού μικρής χωρητικότητας(100 έως 1000 κυβικών). Στόχος είναι να υπάρξει κίνητρο στους παραγωγούς, αφού θα επιδοτηθεί η δαπάνη τους, να κατασκευάσουν τις δεξαμενές που είναι αναγκαίες και υποχρεωτικές πια,  ώστε να εξοικονομήσουμε μέρος του νερού που χρειαζόμαστε για άρδευση από τη βροχή που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ στο Φράγμα Μπραμιανών έχουμε μόλις 3,3 εκατ. κυβικά νερού», ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος αγροτικών Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

Στον αγροτικό Γούδουρα του Δήμου Σητείας λιγοστεύει το διαθέσιμο αρδευτικό νερό και οι υδροβόρες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, χρειάζονται το ποιοτικό νερό της βροχής που καταλήγει στη θάλασσα για να μείνουν ζωντανές.

«Ελπίζαμε ότι θα έβαζαν την κατασκευή των δεξαμενών βρόχινου νερού στα σχέδια βελτίωσης για να επιδοτηθούμε, αλλά απογοητευτήκαμε όταν οι μελετητές μας διαπίστωσαν ότι δε μπορούμε να τις εντάξουμε διότι δεν είναι επιλέξιμες. Περιμέναμε την πρώτη τροποποίηση που έγινε προχτές στο πρόγραμμα και είδαμε ότι και αυτή μας εξαιρούσε.

Ζητούμε τώρα που είναι ακόμα νωρίς να διορθώσει το λάθος του το ΥΠΑΑΤ, να βάλει στις επιλέξιμες δαπάνες τις αγροτικές ομβροδεξαμενές γιατί είμαστε σε μια περίοδο που δε μπορούμε να πληρώσουμε εμείς το κόστος της καθυστέρησης κατασκευής των Φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών που θα έπρεπε το κράτος να έχει φτιάξει, για να μας εξασφαλίσει την επάρκεια του αρδευτικού νερού για τις καλλιέργειες μας» προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Επιστολή έστειλε ο Σωκράτης Βαρδάκης

Το θέμα έχει απασχολήσει και τις αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου, με τον βουλευτή κ. Σωκράτη Βαρδάκη, να αποστέλλει σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου:  

«Η περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας πλήττει τη Νότια Κρήτη και ιδιαίτερα τις περιοχές, οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας με μεγάλης έκτασης θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η έλλειψη αρδευτικών έργων, φραγμάτων και ταμιευτήρων αλλά και οι μεγάλες απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα και με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για νερό άρδευσης στις περιοχές αυτές, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στην αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου για την διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν οι ομβροδεξαμενές, η πλήρωση των οποίων γίνεται με βρόχινο νερό», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης και συνεχίζει:

«Στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ στις 27/03/2018,τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο με τη φράση «Είναι επιλέξιμη κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λ.π.) για την ύδρευση των ζώων».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο παραπάνω άρθρο να διευρυνθεί και στα πλαίσια των επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλονται να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για άρδευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων με κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λ.π.), η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό βροχής από κτιριακές εγκαταστάσεις ή/και θερμοκήπια. Η παραπάνω τροποποίηση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, στις περιπτώσεις των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων της νότιας Κρήτης», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News