Κρήτη

Σε ποιους δήμους παραμένουν οι συμβασιούχοι και ποιοι κάνουν νέα προσφυγή

Τι αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου.

Παραμονή έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 και παραπάνω, για 18 συμβασιούχους – “παρατασιούχους” των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας Κρήτης, που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους, μετά και την 31η Μαρτίου 2018.


Σύμφωνα λοιπόν με τις δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου και την αίτηση προσωρινής ρύθμισης κατάστασης – ασφαλιστικά μέτρα της Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω κας Ευτυχίας Κατσαρού – Πετράκη, που δημοσιεύει, το epoli.gr το Δικαστήριο υποχρεώνει τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας να απασχολεί τους αιτούντες, καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές προσωρινά και μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή, τη 19η Σεπτεμβρίου 2018 και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, πράγμα που σημαίνει πως, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους τουλάχιστον τρεις μήνες μετά και το τέλος του 2018.

Ποιοι κάνουν νέα προσφυγή σήμερα

Να συνέλθουν από το σοκ της απόλυσης και να προσπαθήσουν εκ νέου, διά της δικαστικής οδού, να συνεχίσουν να δουλεύουν, θα επιχειρήσουν σήμερα το πρωί οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι, για τους οποίους η αρχική δικαστική δικαίωση αποδείχτηκε, σε επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας, δώρον-άδωρον!


Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα  “Ν.Κ.”, προχθές Κυριακή υπήρχε ένας έντονος αναβρασμός μεταξύ εμπλεκόμενων συμβασιούχων και αιρετών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι αποφάσεις των προσωρινών διαταγών που εκδόθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου για εργαζόμενους στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδος τούς κρατούσαν στη δουλειά μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ. Προκήρυξης που αφορά σε 8.166 μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.


Από τη μια στις δικαστικές αποφάσεις γίνεται λόγος για παραμονή των ανθρώπων αυτών (που κανονικά ήταν να απολυθούν στις 31 Μαρτίου, με τη λήξη της παράτασης των συμβάσεών τους) στη δουλειά τους μέχρι τις 11 Μαΐου, και από την άλλη στις ίδιες αποφάσεις γίνεται λόγος για χρονικό ορίζοντα διατήρησής τους στη δουλειά μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ.
Η ανάρτηση, όμως, των προσωρινών πινάκων ολοκληρώθηκε ήδη, από το Σάββατο. Και έτσι οι συμβασιούχοι πέρασαν την Κυριακή με το φόβο της απόλυσης το επόμενο πρωί...
Όπερ και εγένετο! Χθες το πρωί, και ενώ είχε ανοίξει ένας συνεχής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ δημάρχων και αντιδημάρχων με την ΚΕΔΕ, με νομικούς κ.τ.λ., επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι! Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, ότι σχετικές αποφάσεις προσωρινών διαταγών που εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ενόψει της κανονικής εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων στις 11 Μαΐου, προβλέπουν όντως άμεση αποχώρηση των συμβασιούχων με τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ...


Ως εκ τούτου οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι θεωρήθηκαν χθες απολυμένοι από τους Δήμους (άσχετα αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν πήραν για τυπικούς λόγους το χαρτί της απόλυσης στο χέρι).
Εδώ βεβαίως είχαμε ένα σκοτσέζικο ντους για τους συνανθρώπους μας αυτούς, οι οποίοι μέσα σε ελάχιστες ημέρες “πήγαν” από τα συναισθήματα χαράς για την προσωρινή δικαστική δικαίωση στο... σοκ της απόλυσής τους!

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι;

Οι ελπίδες των συμβασιούχων αλλά και των Δήμων, που δε θέλουν να ξεμείνουν οι υπηρεσίες Καθαριότητάς τους από προσωπικό μέχρι να αναλάβουν δουλειά οι νέοι μόνιμα προσληφθέντες, και σίγουρα δε θέλουν να δουν ένα “κραχ” στην Καθαριότητα μέσα στις γιορτινές αυτές ημέρες, έχουν εναποτεθεί στις νέες σημερινές νομικές προσφυγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι θα μεταβούν το πρωί στο Πρωτοδικείο, όπου και θα καταθέσουν αίτηση θεραπείας με τη στήριξη των αιρετών, όπως ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης κ.τ.λ. Θα ζητήσουν με απλά λόγια να βγει νέα διορθωτική, ουσιαστικά δικαστική απόφαση, που θα προβλέπει την παραμονή τους στην εργασία είτε μέχρι την ανάρτηση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης είτε (σε μια περίπτωση ακόμα καλύτερη για τους εργαζόμενους) μέχρι την επίσημη ανάληψη καθηκόντων των νεοπροσληφθέντων...
Την ίδια ώρα, και οι δήμαρχοι περιμένουν οδηγίες από το ΥΠ.ΕΣ. για το πώς θα πρέπει να κινηθούν μέσα στον όλο “μύλο” που έχει παρουσιαστεί με τους συμβασιούχους και τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 3Κ.

Σχόλια