Κρήτη

Σε αμερικανικά χέρια «περνά» το αεροδρόμιο Καστελίου

Ο κολοσσός Hill International επιλέχτηκε ως ανεξάρτητος μηχανικός του .

Ο αμερικανικών συμφερόντων κολοσσός Hill International N.V., που έχει συμμετάσχει διεθνώς σε πρότζεκτ ύψους 500 δισ. δολαρίων, επιλέχτηκε μεταξύ τεσσάρων ισχυρών εταιρειών-κοινοπραξιών ως ανάδοχος ανεξάρτητος μηχανικός του έργου που σημαίνει ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου!

Το βεληνεκές, η επιφάνεια και η εμπειρία της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας, που έχει ως έδρα της τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους επιλογής της. Παράλληλα προσμετρήθηκε το γεγονός ότι οι Αμερικανοί της Hill International N.V. έχουν ήδη εμπειρία και ενεργή παρουσία στην Ελλάδα. Από το 2014 η εταιρεία έχει ανοίξει και λειτουργεί κεντρικά γραφεία στην Αθήνα (ουσιαστικά πρόκειται για στρατηγείο για τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία), ενώ έχει αναλάβει ήδη την επίβλεψη κατασκευής ενός μεγάλου έργου στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα του έργου του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο...


Θυμίζουμε ότι προσφορές στο πλαίσιο του πρόσφατου διαγωνισμού, που διενήργησε με επιτυχία ο ανάδοχος του νέου αεροδρομίου (δηλαδή η ελληνο-ινδική κοινοπραξία Ariadne Airport Group, που απαρτίζουν η ελληνική ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR), είχαν καταθέσει τέσσερις πολύ δυνατές ξένες κοινοπραξίες. Κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν μεγάλης εμβέλειας εταιρείες από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, ακόμα και Νότια Κορέα!


Τα άλλα τρία σχήματα που είχαν “χτυπήσει” το διαγωνισμό του ανεξάρτητου μηχανικού για το Καστέλι ήταν:
1. Obermeyer Planen+Beraten GmbH - Yooshin Engineering Corporation: Εδώ μιλάμε για μια γερμανική-νοτιοκορεατική “συμμαχία”.
2. AECOM Limited - AECOM Infrastructure & Environment UK Limited: Εδώ έχουμε μια ισχυρή βρετανική εταιρεία, με έδρα το Μπρίστολ.
3. Società Per Azzioni Esercizi Aeroportuali S.E.A. - Prointec S.A.U.: Πρόκειται για μια ιταλο-ισπανική σύμπραξη!

Ο ανάδοχος από τις ΗΠΑ

Η Hill International είναι μια πολύ μεγάλη διεθνής εταιρεία συμβούλων σε θέματα κατασκευών. Δραστηριοποιείται στην εκτέλεση έργων και προγραμμάτων και προσφέρει υπηρεσίες στους τομείς διαχείρισης κατασκευαστικών έργων, επίλυσης διαφορών, συμβούλων διαχείρισης, τεχνικών μελετών και τεχνολογίας περιβάλλοντος σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την πραγματοποίηση μεγάλων προγραμμάτων και κατασκευαστικών έργων σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ηill κατετάγη το 2011 ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης έργων (for fee only) σύμφωνα με το Engineering News-Record. Η δραστηριότητα της εταιρείας εκτείνεται σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, καθώς και της Αυστραλίας, με δυναμικό 3.800 ατόμων και 100 γραφεία ανά τον κόσμο.

Στρατηγείο στην Αθήνα

Επιβλέπει το Θριάσιο

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2014 ο αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικός όμιλος Hill International, ένας εκ των μεγαλύτερων project managers κατασκευαστικών έργων διεθνώς, αποφάσισε να εγκατασταθεί και στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, αποφάσισε όχι απλώς να ανοίξει γραφεία στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά να μεταφέρει την έδρα του για τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Διευθυντής Ανάπτυξης ανέλαβε μάλιστα ο Γιάννης Κιρκινέζης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Claims Office στην Αθήνα, με μεγάλη εμπειρία σε έργα υποδομών και ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η κίνηση του αμερικανικού ομίλου αποσκοπούσε και αποσκοπεί, σύμφωνα με στελέχη του, στο να καταστήσει την Αθήνα κέντρο των δραστηριοτήτων της στην περιφέρεια.
Τα τελευταία χρόνια η Hill International σε ό,τι αφορά τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία, το Κόσσοβο, τη Ρουμανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία, γεγονός που αποκαλύπτει και τους στόχους της αναβάθμισης του γραφείου της εταιρείας που λειτουργούσε ήδη στην Αθήνα.
Πέρα από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η Hill International έχει αναλάβει την επίβλεψη ενός ακόμα μεγάλου κατασκευαστικού έργου στη χώρα μας. Ειδικότερα, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, η εταιρεία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητος μηχανικός για το πρώτο mega Logistics Park της χώρας, που θα γίνει στο Θριάσιο. Στο Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου, θυμίζουμε, πρόκειται να κατασκευαστούν 235.000 τ.μ. κτηρίων, 250.000 παλετοθέσεις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά. Η περίοδος κατασκευής περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη και άμεση προβλέπει κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων και η δεύτερη την κατασκευή επιπλέον 120.000 τ.μ. σε ορίζοντα πενταετίας.

Σχόλια