Κρήτη

Αφιέρωμα στη Μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το ταξίδι στα βάθη των αιώνων που ακολουθεί τα βήματα του Θεανθρώπου, καθώς ο Χριστός οδηγείτο στη σταυρική του θυσία, είναι πάντα συγκλονιστικό. Ειδικά μέρες σαν κι αυτές. Ένα ταξίδι γεμάτο διηγήσεις, φορτισμένο από συναισθήματα, καταστόλιστο από θρύλους, μέσα από μνημεία και κειμήλια.

Από τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ έως τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό της Ρώμης και από τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή στο Τορίνον, όπου φυλάσσεται η Σινδόνη του Τορίνο έως το Μουσείο Σατσκάμερ της Βιέννης, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα πιο γνωστά κειμήλια που σχετίζονται με τη σταύρωση του Ιησού.

Μέσα από γραφικά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με οδηγό τις ιστορικές μαρτυρίες και τις πηγές που καταγράφουν ανά τους αιώνες τους θρύλους, η “Νέα Κρήτη” σάς ξεναγεί με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ιστορία και στο χρόνο, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τις διηγήσεις και τις παραδόσεις, υπό το φως νέων στοιχείων και ανακαλύψεων που έχουν έρθει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια. Κυρίαρχη είναι η αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ με τη σφραγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που αποκάλυψε μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του μνημείου, το οποίο θεωρείται και αποδεικνύεται ότι θεωρούνταν από τους πρώτους χριστιανούς και τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ο τάφος όπου τέθηκε το σώμα του νεκρού Χριστού και εκεί όπου έγινε η Ανάστασή του.

Από τα κειμήλια εκείνα που συνεχίζουν να λάμπουν με τη χρυσόσκονη του θρύλου πάνω τους, ξεχωρίζει η λόγχη που φιλοξενείται στις προθήκες του Μουσείου Σατσκάμερ, του Αυστριακού Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου της Βιέννης, και φυσικά το Άγιο Δισκοπότηρο, που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης. Με τη βοήθεια των γραφικών σε αυτό το ειδικό ένθετο θα σας ξεναγήσουμε στον Πανάγιο Τάφο, θα σας δείξουμε πώς πιστεύουν οι αρχαιολόγοι ότι έμοιαζε το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρέτ και θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε από την πλευρά της ιατρικής και της αρχαιολογίας πώς έγινε η σταύρωση του Ιησού.

Ακολουθήστε μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στα μονοπάτια της πίστης, του θρύλου και της ιστορίας, και ταξιδέψτε στο χώρο και το χρόνο. Με τις ευχές όλων εμάς από τη “Νέα Κρήτη” για Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά.

“Νέα Κρήτη”

Διαβάστε ΕΔΩ το εορταστικό ένθετο της «Ν.Κ.»¨

Σχόλια