«Μύλος» με τους συμβασιούχους - Γίνεται «σφαγή» για μια θέση εργασίας

Κρήτη
«Μύλος» με τους συμβασιούχους - Γίνεται «σφαγή» για μια θέση εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία στο... «κόκκινο» και μάλιστα εις διπλούν μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ!

Την ώρα που αναμένεται με ενδιαφέρον η διαδικασία των ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων (μετά τη «σφαγή» που έγινε με τις 128.851 αιτήσεις για τις 8.166 θέσεις πανελλαδικά), η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα τους συμβασιούχους - παρατασιούχους της Καθαριότητας, που δε γνωρίζουν, παρά την προ ημερών μόλις δικαστική τους δικαίωση για παραμονή στην εργασία μέχρι τις 11 Μαΐου, τι τους ξημερώνει σήμερα... Αν δηλαδή πρέπει να πάνε κανονικά στη δουλειά σήμερα ή αν έχουν απολυθεί! «Μύλος» δηλαδή...

Η αρχική χαρά των συμβασιούχων - παρατασιούχων της Καθαριότητας σε κάποιους Δήμους της Κρήτης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδος και Μαλεβιζίου, στο άκουσμα της προσωρινής διαταγής για την παραμονή τους στη δουλειά μέχρι τις 11 Μαΐου έδωσε τη θέση της στην «παγωμάρα» και στην αναταραχή λόγω της νομικής διχογνωμίας γύρω από τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις.

Από τη μία, στις δικαστικές αποφάσεις γίνεται λόγος για παραμονή των ανθρώπων αυτών (που κανονικά ήταν να απολυθούν στις 31 Μαρτίου, με τη λήξη της παράτασης των συμβάσεών τους) στη δουλειά τους μέχρι τις 11 Μαΐου, και από την άλλη στις ίδιες αποφάσεις γίνεται λόγος για χρονικό ορίζοντα μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων. Πινάκων που όμως έχουν βγει ήδη!

Δηλαδή, αναρωτιόντουσαν χτες, με τα νεύρα τους τσατάλια και άκρως δικαιολογημένα, συμβασιούχοι που επικοινώνησαν με την εφημερίδα «Νέα Κρήτη», αν η δικαστική δικαίωση και η ανακούφιση που πήραν τις προάλλες μόλις, έμελλε να διαρκέσει λίγες ημέρες.

Ας τα δούμε αναλυτικά...

Αναμφίβολα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που αφορούσε την πρόσληψη 8.166 ατόμων στους Δήμους όλης της χώρας, έρχεται να δώσει βαθιά «ανάσα» στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

Κάποιοι Δήμοι βεβαίως θα έχουν πρόβλημα στην Καθαριότητα για ένα διάστημα μέχρι να τελειώσουν οι ενστάσεις και να αναλάβουν επισήμως καθήκοντα οι προσληφθέντες, διότι θυμίζουμε ότι έχει εκπνεύσει από τις 31 Μαρτίου η παράταση που είχαν πάρει οι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι της Καθαριότητας και έτσι οι ίδιοι έχουν απολυθεί, αφήνοντας σοβαρά κενά στις υπηρεσίες.

Το ερώτημα είναι: τι γίνεται στην Κρήτη; Σε τοπικό επίπεδο βεβαίως χθες καταγραφόταν ένα απίστευτα «θολό» τοπίο ως προς το τι τελικά ισχύει. Ως γνωστόν, υπήρξαν καθησυχαστικά αρχικά μαντάτα για τους συμβασιούχους ορισμένων Δήμων και για τους εμπλεκόμενους Δήμους, με βάση τη δικαστική δικαίωση παραμονής τους στην εργασία μέχρι τις 11 Μαΐου.

Στο Δήμο Ηρακλείου και σε άλλους Δήμους, όπως ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, συμβασιούχοι-παρατασιούχοι που κανονικά ήταν να απολυθούν στις 31 Μαρτίου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και πήραν τις προάλλες προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο, με την οποία παραμένουν στα πόστα τους μέχρι τις 11 Μαΐου.

Αυτά πριν 2-3 ημέρες. Την Κυριακή το κλίμα άλλαξε άρδην. Πήγαμε σε ένα θρίλερ αγωνίας, διότι καταγράφεται πλέον μια διχογνωμία ως προς τη νομική ερμηνεία της δικαστικής απόφασης. Για το αν δηλαδή έχει ντε φάκτο ισχύ η απόφαση παραμονής των συμβασιούχων στα πόστα τους μέχρι τις 11 Μαΐου, ή αν ισχύει μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ και άρα είναι δώρον - άδωρον!

Ενδεικτικό της όλης αναταραχής είναι το γεγονός ότι ούτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει σε επίπεδο νομικής ερμηνείας και άρα δεν ήξεραν χθες αν οι δικαιωμένοι δικαστικά συμβασιούχοι απολύονται. Αν σήμερα θα πρέπει να πάνε κανονικά στην υπηρεσία να δουλέψουν ή αν έχουν απολυθεί!

Εδώ πλέον μπαίνουν και άλλα ζητήματα, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη σημερινή ημέρα, ώστε να λήξει και το αγωνιώδες αυτό θρίλερ για τους ανθρώπους που δεν αξίζει να χάνουν τον ύπνο τους και τα νεύρα τους, μη γνωρίζοντας αν δουλεύουν ή αν είναι απολυμένοι.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφανθούν οι Δήμοι, με τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών τους. Και θα πρέπει να αποφανθεί και η ΚΕΔΕ.

«Σφαγή» υποψηφίων

Όπως αναμενόταν, ο διαγωνισμός που προκήρυξε το ΥΠ.ΕΣ. υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ εξελίχθηκε σε... «σφαγή» υποψηφίων! Ούτε λίγο-ούτε πολύ, για τις 8.166 θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (εκ των οποίων 589 στην Κρήτη) υποβλήθηκαν 128.851 αιτήσεις! Δηλαδή διεκδικούν την κάθε θέση 16 υποψήφιοι!

Στις επιμέρους θέσεις ανά εκπαιδευτική βαθμίδα η μεγαλύτερη «σφαγή» γίνεται στην κατηγορία με τις λιγότερες θέσεις, αυτή δηλαδή της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Εδώ είχαμε, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, 6.305 αιτήσεις για την κάλυψη 84 θέσεων κατηγορίας Τ.Ε. Μιλάμε δηλαδή για 1 τυχερό για κάθε 75 υποψηφίους που κατέθεσαν αίτηση!

Ο κακός χαμός από πλευράς ενδιαφέροντος έγινε και με την κατηγορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Κατατέθηκαν συγκεκριμένα 5.371 αιτήσεις για την κάλυψη 133 θέσεων κατηγορίας Π.Ε. Δηλαδή μιλάμε για αναλογία 1 προς 40!

Είχαμε επίσης 46.073 αιτήσεις για την κάλυψη 2.714 θέσεων κατηγορίας Δ.Ε. Εδώ, λοιπόν, βάσει αριθμών θα χαμογελάσει 1 στους 17 υποψηφίους!

Όσο για τη μεγάλη κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, που είχε τη μερίδα του λέοντος με 5.235 θέσεις, υποβλήθηκαν 71.102 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως υπάρχει 1 τυχερός ανά 13,5 υποψηφίους!

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις, η προθεσμία κατά των προσωρινών πινάκων έχει οριστεί για τις θέσεις της Δ.Ε. και για εκείνες της Υ.Ε. από σήμερα Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου έως και την πάροδο της 11ης Απριλίου, ημέρας Τετάρτης.

Για τις θέσεις Π.Ε. και Τ.Ε. η διαδικασία ενστάσεων «τρέχει» από τις 29 Μαρτίου έως και την πάροδο της 10ης Απριλίου, ημέρας Τρίτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News