Στόχος η μηδενική ταφή απορριμμάτων

Κρήτη
Στόχος η μηδενική ταφή απορριμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους καλύτερους οιωνούς για τη στροφή στην κυκλική οικονομία και την επίτευξη μέσα στα επόμενα χρόνια του δύσκολου αλλά εφικτού για την Κρήτη οραματικού στόχου του “zero waste”, δηλαδή της μηδενικής ή ελάχιστης ταφής απορριμμάτων, έστειλε το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία ο ΕΣΔΑΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η πορεία προς την κυκλική οικονομία στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως ήταν και το θέμα του συνεδρίου, ασφαλώς δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται πολλή δουλειά από τους εμπλεκόμενους φορείς απορριμμάτων, Περιφέρεια και Δήμους. Χρειάζεται μεθοδικότητα, καλός συντονισμός και επιμονή. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα αλλαγή νοοτροπίας και από πλευράς πολιτών, που καλούνται να υιοθετήσουν, να κάνουν “δόγμα τους” στην καθημερινότητά τους τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης υλικών κ.τ.λ.

Όμως τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς ομιλητών τόσο από το χώρο της Αυτοδιοίκησης όσο και το χώρο της επιστήμης και των εταιρειών, τα όσα ερωτήθηκαν από πλευράς κοινού, η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας και γενικώς η όλη περιρρέουσα θερμή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ήμερου συνεδρίου σκόρπησαν χαμόγελα για το πού θα βαδίσει η Κρήτη στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με το χαμόγελο στα χείλη αποχώρησε χθες το βράδυ, με το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, από το Πολιτιστικό Κέντρο και ο “οικοδεσπότης” του 2ημέρου, πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης.

«Χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή, αλλά, όπως έγινε αντιληπτό αυτές τις δύο ημέρες, βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο. Με μεγάλο βεβαίως στοίχημα, κορυφαία πρόκληση για όλους μας το “zero waste”» ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΕΣΔΑΚ μετά την “αυλαία” του συνεδρίου.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, όπου παρουσιάστηκαν οι πρώτες εισηγήσεις, οι ομιλητές κατάφεραν να κεντρίσουν στον απόλυτο βαθμό το ενδιαφέρον του κοινού με τις τοποθετήσεις τους. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, ήταν το γεγονός ότι η αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου άδειασε περίπου 2 ώρες αργότερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο!

Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον και τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου με θέμα “Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία”, που διοργάνωσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Παρουσίαση Ν. Καλογερή

Τις εργασίες της 2ης ημέρας, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, υπηρεσιών και τεχνικών, άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας-Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε περιφερειακό σχεδιασμό, κι αυτό της επέτρεψε να διεκδικήσει και να εντάξει έργα με δημόσια χρηματοδότηση.

«Αυτό που καταφέραμε ως Περιφέρεια», όπως είπε ο κ. Καλογερής, «είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί οι περισσότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα γίνονται με συγχρηματοδότηση ιδιωτών (ΣΔΙΤ)».

Ο κ. Καλογερής δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ο δρόμος είναι μακρύς», καθώς οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ έχουν πάρα πολλή δουλειά και η Περιφέρεια θα συνδράμει στο έργο αυτό.

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης στο νησί, τόνισε πως «πρέπει να εμπλακεί όλη η κοινωνία στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, και φιλοδοξούμε ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία θα μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον, διερευνούμε μαζί με τα επιστημονικά μας ιδρύματα τη δυνατότητα ανακύκλωσης και των άλλων ρευμάτων αποβλήτων. Για παράδειγμα, την επεξεργασία των λυμάτων από τα ελαιουργεία μας για τη χρήση τους ως λίπασμα, αλλά και του τυρόγαλου ως ζωοτροφής. Για όλα τα απόβλητα πρέπει να μεριμνήσουμε, ώστε να μη διατίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, αλλά να επεξεργάζονται ώστε να αποκτούμε και χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά», σημείωσε ο κ. Καλογερής.

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέτασε τις διεθνείς τάσεις προώθησης των πολιτικών της κυκλικής οικονομίας, καθώς και των προοπτικών εφαρμογής τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ειδικότερα, επιδιώκεται:

1. Η ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέγγιση των στόχων που έχουν τεθεί.

2. Η ανάδειξη των ευκαιριών που αναδύονται από την αλλαγή του θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου των έργων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτομιών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

3. Η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών μέσα από πιλοτικά προγράμματα και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς σε περιφερειακό επίπεδο.

4. Η διευρυμένη συζήτηση για το σχεδιασμό των απαιτούμενων υποδομών, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες “Thalis Environmental Services” και “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, χορηγοί οι εταιρείες VKC, SYCHEM και “J&P Άβαξ” και υποστηρικτές οι εταιρείες Citipost, KAFSIS και “Helesi Περιβαλλοντική”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News