Κρήτη

23χρονος Κρητικός προωθεί τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Βαρκελώνη

Μόλις 23 ετών και κατάφερε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα ο Κρητικός Βαγγέλης Σιμάκης, που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη

Λιγομίλητος, ευδιάθετος κοινωνικός και πάντα χαμογελαστός ο Βαγγέλης Σιμάκης κατάφερε μόλις στα 23 του χρόνια να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη όπου μέσα από το blog του παρέχει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε όσους Έλληνες επιχειρηματίες επιθυμούν να επεκτείνουν την επιχείρηση τους εκεί. 

Δείτε πως τα κατάφερε μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Μαρία Αγαπάκη

 

Πόσο καιρό βρίσκεσαι στην Βαρκελώνη;

«Βρίσκομαι στην Βαρκελώνη από τις 12 Γενάρη, οπότε είμαι πάνω από δυο μήνες εδώ».

 

Με τι ακριβώς ασχολείσαι εκεί;

«Ήρθα στην Βαρκελώνη για να κάνω την πρακτική μου μέσα από το πρόγραμμα Erasmus. Εργάζομαι σε μια εταιρία και απασχολούμε στον τομέα του Μάρκετινγκ. Παράλληλα με αυτό, δημιούργησα ένα blog το οποίο αφορά την Βαρκελώνη. Με αυτό ασχολούμαι όταν δεν εργάζομαι».

(Το blog μου είναι www.bcnlive18.com και η σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/bcnlive18/).

 

Πως λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ του blog και των ελληνικών επιχειρήσεων;

«Ένας απλός και οικονομικός τρόπος να γίνει πιο γνωστό ένα blog είναι μέσω συνεργασιών. Τι εννοώ με αυτό. Το κάθε μαγαζί όπως και το κάθε blog έχει κάποιο κοινό που τους ακολουθεί. Σε τέτοιου είδους συνεργασίες ουσιαστικά αυτό που κάνουν τα δύο μέρη είναι να παρουσιάσουν ο ένας τον άλλον στο κοινό τους. Από αυτό κερδίζουν και οι δύο κόσμο.

Έχω αρχίσει να συνεργάζομαι με ελληνικές επιχειρήσεις για τους εξής λόγους. Αρχικά το θέμα επικοινωνίας. Χωρίς να γνωρίζεις ισπανικά (τουλάχιστον στο επίπεδο που απαιτείται για να συνεννοηθείς με έναν ντόπιο) είναι αρκετά δύσκολο να βγάλεις άκρη. Πολλοί από αυτούς δεν μιλάνε Αγγλικά και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.

Δεύτερο είναι το κομμάτι της εμπιστοσύνης. Μεταξύ Ελλήνων υπάρχει αυτό το κομμάτι και επίσης το να βοηθάω τον "δικό μου" άνθρωπο.

Είναι όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν και ειδικά από μια συμφωνία όπου και οι δύο πλευρές μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν.

Τρίτον είναι η προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην Βαρκελώνη σε ό,τι και να κάνεις. Και το κοινό ακόμα πιο δύσκολο καθώς Καταλανοί και Ισπανοί δύσκολα πείθονται να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Με την προώθηση αυτή πιστεύω ότι τους βοηθάω να κερδίσουν κόσμο. Πέρα όμως από τις ελληνικές επιχειρήσεις κοιτάω να προωθώ μέρη που έχουν κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα πολύ καλή ποιότητα (και τιμή) σε αυτό που κάνουν.

Δεν θα πρότεινα ποτέ ένα τουριστικό μέρος ακόμα και αν το ίδιο το μαγαζί με προσέγγιζε.

Επίσης με έχει βοηθήσει αρκετά η Ελληνική Κοινότητα Βαρκελώνης.

Πραγματικά σε ό,τι και αν χρειαστείς, προσπαθούν να σε βοηθήσουν και είναι κάτι που δεν περίμενα να βρω εδώ. Επίσης μπορεί σαν αριθμός οι Έλληνες να μην είμαστε πολλοί (περίπου 3.000 άτομα σε 1,7 εκ. πληθυσμό), όμως είμαστε αρκετά δυνατοί σαν κοινότητα και πρόθυμοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο».

 

Πως γεννήθηκε η ιδέα για κάτι τέτοιο;

«Η ιδέα προέκυψε από μία σειρά γεγονότων. Αρχικά από την εταιρία μας είπαν να δημιουργήσουμε ένα blog, για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πάνω στο Μάρκετινγκ.

Σκέφτηκα πως θα με ενδιέφερε να μάθω πως δημιουργείται και οργανώνεται ένα blog, καθώς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον.

Οπότε συνδύασα αυτό το κομμάτι με κάτι που με ενδιέφερε, δηλαδή την Βαρκελώνη. Πριν από την άφιξη μου, δυσκολεύτηκα λίγο να βρω ότι χρειαζόμουν. Από το πως θα φτάσω και πως θα πάω μέχρι το σπίτι μου, καθώς και για το τι θα δω και τι μπορώ να κάνω.

Όσο και να έψαχνα δεν τα έβρισκα όλα σε μια σελίδα ή σε ένα website, για αυτό και αποφάσισα να το ξεκινήσω εγώ. Είναι πολύ ενδιαφέρον η όλη διαδικασία. Μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω αν το κάνεις μόνο σου, αλλά η ικανοποίηση ότι έχεις δημιουργήσει κάτι είναι αισθητή.

Προς το παρόν έχω καταφέρει να φέρω το blog μου σε ένα καλό επίπεδο. Θέλει όμως πολύ δουλεία ακόμα. Θα συνεχίζω να δουλεύω πάνω σε αυτό και ελπίζω το αποτέλεσμα να με ανταμείψει. Αν όχι, μόνο η εμπειρία που απέκτησα είναι αρκετή για μένα».

 

Με ποιο τρόπο κερδίζεις χρήματα μέσα από την ενασχόληση σου;

«Δεν βγάζω κάποια χρήματα από αυτή την διαδικασία. Όσον αφορά την πρακτική, δεν είναι αμειβόμενη και είναι για την απόκτηση εμπειρίας και δημιουργία δικτύου για το μέλλον.

Από το blog επίσης δεν έχω κάποιο κέρδος. Για να κάνεις ένα Blog κερδοφόρο πρέπει να έχεις μεγάλο κοινο που σε “ακολουθεί” και μεγάλη επεκτασιμότητα. Επίσης η προβολή διαφημίσεων είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για ένα blog.

Άρα προς το παρόν το κάνω αφιλοκερδώς. Ήδη όμως έχω αρχίσει να συγκεντρώνω ένα μικρό αριθμό ατόμων που “ακολουθούν” το blog μου, και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι. Θα προσπαθήσω να το επεκτείνω ακόμα περισσότερο, και ίσως κάποια στιγμή να αρχίσει να αποδίδει και χρηματικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς προσπάθεια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το καλό με αυτό είναι όταν αρχίζεις να κερδίζεις κάτι από αυτό, μετά συνήθως πάει προς τα πάνω μόνο. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο».

 

Τι σπούδασες και ποια είναι η συνάφεια των σπουδών με το επάγγελμα σου;

«Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Σπουδάζοντας Οικονομικά έχω πάρει διάφορες γνώσεις περί Μάνατζμεντ, Μάρκετινγκ και Χρηματοοικονομικά. Επέλεξα το Μάρκετινγκ γιατί είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει αρκετά για το μέλλον.

Και η δημιουργία ενός blog όμως συνδέεται με τις σπουδές μου. Το να γνωρίζεις πως να διαχειρίζεσαι ένα blog είναι χρήσιμο πλέον για ότι και να κάνεις. Είτε έχεις την δικιά σου επιχείρηση, είτε απασχολήσει με το Μάρκετινγκ αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο, είναι καλό να γνωρίζεις πως να χειριστείς ένα τέτοιο εργαλείο».

 

Γιατί επέλεξες την Βαρκελώνη και όχι κάποια άλλη πόλη της Ευρώπης;

«Για πολλούς λόγους είναι η αλήθεια. Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που σου δίνει τα πάντα. Είναι ανοιχτή, εναλλακτική και δίνει ευκαιρίες σε όποιον τις ψάχνει. Έψαχνα μια πόλη στην Νότια Ευρώπη με παρόμοιο κλίμα με τις Ελλάδας για την πιο εύκολη προσαρμογή μου.

Η Βαρκελώνη είναι μια καλά συνδεδεμένη και προσβάσιμη πόλη. Μπορείς γρήγορα και απλά να πας σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης ( όχι τόσο εύκολα αν θες να πας στην Ελλάδα όμως).

Ένα ακόμη είναι η πολυπολιτισμικότητα της. Θα βρεις ανθρώπους κυριολεκτικά από κάθε μέρος της Γης. Αυτό αποτελεί κίνητρο για μένα καθώς είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς και άτομα. Σε βοηθάει να δεις κάποια πράγματα διαφορετικά».

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους άνεργους πτυχιούχους στη χώρα μας;

«Αρχικά να κάνουν ότι τους λέει η καρδιά τους. Αν νιώθουν ότι πρέπει να φύγουν ας το κάνουν. Δεν χρειάζεται να ξενιτευτούν για μια ζωή. Πάντα υπάρχει η προοπτική του να γυρίσεις πίσω. Τους προτείνω να το δοκιμάσουν.

Έχουν να δουν τόσα διαφορετικά πράγματα στον κόσμο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν κατά πολύ τον εαυτό τους από το να μείνουν μια ζωή στον τόπο τους.

Στην Ελλάδα έχουμε κακή νοοτροπία σε πολλά θέματα. Για αυτό και βρισκόμαστε ακόμα σε “κρίση”. Με το να δεις πέντε πράγματα διαφορετικά εκτός Ελλάδας, θα σε κάνει να κατανοήσεις τι είναι καλό και εσύ να κάνεις.

Πέρα από αυτό, η επαγγελματική εμπειρία που αποκτάς είναι εφόδιο για σένα σε ό,τι και να κάνεις. Ακόμα και με την επιστροφή κάποιου πίσω στον τόπο του, η εμπειρία στο να ζεις στο εξωτερικό είναι ανεπανάληπτη.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην οικονομική κρίση και οι πτυχιούχοι συνήθως αναγκάζονται να εργάζονται σε επαγγέλματα διαφορετικά από αυτό που σπούδασαν. Το ξέρω, το έχω κάνει και δεν μου άρεσε. Είναι κρίμα να έχεις τόσες ιδέες και ικανότητες και να μην τις χρησιμοποιείς. Αν λοιπόν δεν μπορείς να το κάνεις (ακόμα) στην χώρα σου, κάνε το κάπου αλλού».

 

 

Τι σου λείπει περισσότερο από την Κρήτη;

«Σίγουρα η οικογένεια μου και οι φίλοι μου. Όταν παίρνεις την επιλογή να δοκιμάσεις κάτι μακριά από τον τόπο σου, σημαίνει πως αφήνεις πίσω σου ότι πιο σημαντικό είχες ως τώρα.

Επίσης μου λείπει πολύ το νησί. Για μένα η Κρήτη είναι ένας τόπους που τα έχει όλα. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο δυσκολεύομαι να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από την Κρήτη.

Οι άνθρωποι, η θάλασσα και αυτός ο τρόπος του να περνάμε πάντα καλά ακόμα και αν δυσκολευόμαστε, στην Κρήτη τα έχουμε όλα».

 

 

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφες στην Ελλάδα;

«Προς το παρόν παλεύω να μείνω στο εξωτερικό. Ψάχνω για κάτι να απασχοληθώ και να μπορώ να συντηρηθώ μόνος μου. Αν αυτό δεν γίνει ίσως δοκιμάσω την τύχη μου αλλού πριν επιστρέψω στην Ελλάδα.

Αν δεν βρω τότε αναγκαστικά για ένα διάστημα θα γυρίσω άλλα πιθανόν να ξαναδοκιμάσω. Για να μείνω στην Ελλάδα ή για να επιστρέψω (σε περίπτωση που μείνω από τώρα εδώ) πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Όπως είπα και πριν η νοοτροπία που έχουμε σαν Έλληνες μας κρατάει πίσω. Αν δεν αλλάξει αυτό (έστω εν μέρει), δεν ξέρω αν γυρίσω πίσω μόνιμα. Είμαστε η χώρα του “Έλα μωρέ” και του “Ε και τι έγινε”. Τρανταχτό παράδειγμα για μένα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Είναι τρομερό όταν ήμουν στην Πολωνία να βλέπω άτομα να βγαίνουν στους -20 για να καπνίσουν γιατί έτσι έπρεπε να το κάνουν. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται από ελάχιστους.

Όλα αυτά τα “μικρά” παίζουν τον ρόλο τους. Αν δεν τα αλλάξουμε όλα αυτά τότε δεν θα αλλάξουμε ούτε τα μεγάλα. Πέρα από το κομμάτι της νοοτροπίας θα επέστρεφα μόνο αν εργαζόμουν σε κάτι που μου αρέσει ή δημιουργούσα κάτι δικό μου.

Είναι λυπηρό να βλέπεις νέα παιδιά να μην έχουν πλέον όνειρα. Δεν τους αφορά να εκπαιδευτούν γιατί πρέπει να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα. Το βρίσκω ανεπίτρεπτο για τις νέες γενιές να μην έχουν όνειρα. Σίγουρα όμως δεν είναι δικό μας λάθος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αρχίζουμε να αλλάζουμε, όσο και αν δεν μας αρέσει.

Θα προτιμούσα η χώρα μου να είναι μια χώρα που οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι, τόσο που ακόμα και άτομα από όλο τον κόσμο θα θέλoυν να έρθουν να μείνουν εδώ. Προς το παρόν εμείς έχουμε το αντίθετο. Όλοι οι νέοι φεύγουν για να δοκιμάσουν την τύχη τους κάπου αλλού. Αν αυτά δεν αλλάξουν, όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι είναι “ξενιτεμένοι”, δεν νομίζω να γυρίσουμε σύντομα πίσω».

 

Σχόλια