Ούτε ευρώ λιγότερο από τα 751 διεκδικούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Κρήτη
Ούτε ευρώ λιγότερο από τα 751 διεκδικούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 751 ευρώ ο πρώτος και τα 922 ευρώ ο δεύτερος είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι για την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και σε όλους τους κλάδους.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ανακοινώνει νικηφόρα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων σε κεντρικό επίπεδο, στον τομέα του τουρισμού και επισιτισμού, με αύξηση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κατά τη φετινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο Δημόκριτος Σαλούστρος λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση μείωσε με νόμο το μισθό κατά 22%. Και έλεγε ότι θα τον επαναφέρει αργότερα στα 751 ευρώ.

«Η σημερινή κυβέρνηση, το μόνο που είπε τώρα είναι ότι θα επαναφέρει το θεσμό των ΣΣΕ στη διαπραγμάτευση. Αυτό όμως το κάνει εκ του ασφαλούς, γιατί ξέρει ήδη ότι η ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει στα 586 ευρώ».

Ωστόσο, το ΠΑΜΕ και οι οργανώσεις του καταγγέλλουν τη ΓΣΕΕ ότι έσπευσε να υπογράψει με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων συμφωνία για μισθό στα 586 ευρώ και 511 για τους νέους, με συνέπεια να δημιουργεί κακό προηγούμενο στις διεκδικήσεις που θα γίνουν από τώρα και στο εξής, μέσα από την κυβερνητική θέση «βγαίνουμε από τα μνημόνια, επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»:

«Με τη συμφωνία που έκανε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ πρακτικά καταργεί την προσπάθεια των σωματείων για την υπογραφή συμβάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως θα διεκδικούσε την επαναφορά στα 751 ευρώ. Και όταν εμείς καταγγείλαμε το γεγονός αυτό, η ΓΣΕΕ το παραδέχτηκε, αλλά ισχυρίστηκε πως η σύμφωνη γνώμη της για τα 586 ευρώ δεν είναι παρά το εφικτό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τα 751 ευρώ ως τυπικό ζήτημα, που δεν το πίστευαν και γι’ αυτό δεν το διεκδίκησαν»!

Όπως διευκρινίζει ο Δημόκριτος Σαλούστρος, τα 586 και 511 ευρώ για τους νέους είναι ο μισθός που ισχύει μέχρι τώρα, μέσα από τη μείωση του 22% σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία.

«Καταλαβαίνουμε ότι, όταν η ΓΣΕΕ υπογράφει τέτοιες συμβάσεις, κάνει μεγάλη ζημιά. Διότι προφανώς όλες οι κλαδικές συμβάσεις θα αρχίσουν τη διαπραγμάτευσή τους από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί έτσι γινόταν πάντα», ξεκαθαρίζει ο Δημόκριτος Σαλούστρος.

Ο αγώνας κλιμακώνεται

Στο μεταξύ, όπως είπε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, οι συνδικαλιστές του κλάδου μέσα από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις.

«Και ξεκινούμε διεκδικώντας τα 751 ευρώ, έχοντας βάλει ως μεγάλο και ιδανικότερο στόχο για τη συνέχεια τα 918 ευρώ, που ήταν η σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων μέχρι το 2011. Εμείς σε τοπικό επίπεδο ανοίγουμε παράλληλα το ζήτημα του ωραρίου. Δηλαδή, δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια στην απόφαση που θα υπάρξει τις επόμενες μέρες από την Περιφέρεια Κρήτης για επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 11 το βράδυ και ανοιχτά 32 Κυριακές το χρόνο. Διότι κι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της σύμβασης, γιατί και το ωράριο είναι θέμα της σύμβασης», ανέφερε ο κ. Σαλούστρος.

Απεργία στον κλάδο γάλακτος

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η απεργιακή μάχη του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου, για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, «από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Συνδικάτου μας βρέθηκαν έξω από χώρους δουλειάς, εργοστάσια του κλάδου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους στον αγώνα». Μετά την απεργιακή συγκέντρωση στη ΒΙΠΕΗ, ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με στάση σε διάφορες επιχειρήσεις του κλάδου, συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη σήμερα να υπογραφεί Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο των τροφίμων, που θα καθορίζει, εκτός από τον κατώτατο μισθό, την ασφάλιση, την άδεια, συνολικά τις μέρες ξεκούρασης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ θα προστατεύει τις εργαζόμενες μητέρες.

«Στη συνέχεια, η συγκέντρωση κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, όπου κατατέθηκε υπόμνημα, με το οποίο απαιτήσαμε την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ, που προτείνει η Ομοσπονδία του κλάδου».

Πανηγυρίζει η διοίκηση του ΕΚΗ: Αύξηση 1,5% στους μισθούς στα ξενοδοχεία

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΗ πανηγυρίζει για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών, Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

«Η συμφωνία είναι διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Πρόκειται για την τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι δύο πλευρές από το 2012, η οποία διατηρεί το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγούμενων συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της σύμβασης.

Να σημειωθεί ότι στην υπογραφή της συγκεκριμένης Κλαδική ΣΣΕ μετείχε το μέλος του προεδρείου της διοίκησης του ΕΚΗ συνάδελφος Νίκος Κοκολάκης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.

Συγχαίρουμε όλους όσοι μάχονται και διεκδικούν ΣΣΕ, καθώς με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News